A bibimbap Korea talán leghíresebb étele, szerte a világon szeretik, de a svédek különösen. Olyannyira, hogy 2023-ban Szingapúr és India után Svédországban kerestek a legtöbbször a Google-ben a rizzsel kevert ételre. Arról, hogy pontosan honnan származik és mi kerül bele, heves vita tárgya, de ez a svédeket nem riasztja vissza.

A svédek többsége nemzetközi konyhát visz az otthonában. Kedvelik az olasz pizzát és más tésztákat, a japán sushit, a mexikói tacot, az indiai curryt, a magyar lángost és koreai street food kedvencét a bibimbap rizses egytálételt. Ami, egyébként a hazájában nem annyira felkapott, mint bárhol máshol a világon.

A bibimbap alapja a forró, puha fehér rizs. Amire vagy ami mellé kerül egy jó nagy adag színes zöldségválogatás. Fűszerezett hús vagy hal. Egy adag gochujang (chilli paszta), dwenjang (erjesztett szójabab paszta) vagy ganjang (szójaszósz). Esetleg tojás a tetejére. A bibimbap eredetileg egy koreai étel, de a lehetőségek, hogy mi kerüljön a rizsre látszólag korlátlanok – története és eredete egyaránt vitatott.

Öt íz, öt szín, öt szerv

Egyes elméletek szerint az étel neve a kínai „goldongban” szóból ered, aminek a jelentése „keverni”, akárcsak a „bibim” a koreai nyelvben, míg a „bap” rizst jelent. De nem biztos, hogy a bibimbap a goldongban kifejezésből származik – egyes hipotézisek szerint a koreai konyhában jelent meg a bibimbap, a maradékok felhasználásra.

Az étel öt ízt tartalmaz, amelyek egyensúlyt teremtenek a hagyományos étkezésben: sós, édes, forró, savanyú és keserű, valamint az „obangsaeknek” megfelelnek. Ez utóbbi magában foglalja a koreai konyha öt reprezentatív színét: piros, zöld vagy kék, sárga, fehér és fekete. Ezek az öt elemet (tűz, fa, föld, fém és víz) és az iránytűhöz kapcsolódó öt fő pozíciót (dél, kelet, közép, nyugat és észak) jelentik. Azt is mondják, hogy megfelelnek a test öt fő szervének: szívnek, májnak, gyomornak, tüdőnek és vesének. 

A legegyszerűbb, ha a recepthez minden előkészületet előzetesen elvégzünk, majd ugyanabban a serpenyőben egymás után mindent megpirítunk, áttörölgetve az összetevők között, majd minden hozzávalót félretéve, amikor elkészült a rizsre vagy mellé pakolunk. A rizst melegen kell tálalni, de a feltét lehet szobahőmérsékletű is. A zöldségeket érdemes gyufaszál vékonyra vágni. A rizs helyettesíthető árpával, kölessel vagy más gabonafélékkel, illetve bab kombinációjával. Amennyiben a bibimbapot dolsotban, kőedényben tálaljuk, úgy a tojást nyersen is hozzá lehet adni, mert a forrón tartott kőtálban a hozzávalókhoz keverve megfő a tojás.

Bibimbap – a koreai rizsétel

A bibimbap svéd sikerét talán az adja, hogy ez a koreai étel hasonló a svéd Pytt i panna egytálételhez, aminek nem a rizs, hanem a főtt burgonya az alapja. Mind a kettőhöz bármilyen maradék hozzáadható. Rostélyos vagy hátszín, darált hús, különféle zöldségek és a szinte elengedhetetlen tükörtojás. Az ízesítés persze más.

Egyik elengedhetetlen alkotó eleme a kimchi, egy fermentált savanyúság, ami általában káposzta, sárgarépa, retek és hagyma válogatása különféle fűszerekkel. Illetve egy rettentően édes-csípős szósz, aminek összetevői a szezámolaj és a gochujang -koreai chilipaszta, ami persze más chilipasztával is helyettesíthető. A bibimbap különlegességet a többféle állagú és hőmérsékletű zöldség és húsféle együttese adja.

Jó tudni, hogy leírni a bibimbap elkészítését jóval bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen az a gyakorlatban. Illetve, hogy bár sokféle alapanyagot és még több fűszert, szószt és pácot kíván, de semmibő sem kell sok belőle.

Bibimbap pácolt marhahúson, chilis ecetes uborkával Fotó: Köket.se

Bibimbap pácolt marhahúson, chilis ecetes uborkával

Hozzávalók:
200 g marhahús, levélvékony szeletekben, pl. entrecôte
1,5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kristálycukor
2 tk szezámolaj
1 evőkanál fehérbor
2 gerezd reszelt fokhagyma
5 cm póréhagyma, vékonyra szeletelve
4 dl koreai vagy japán rizs
20 retek negyedelve
3 dl kimchi (házi vagy bolti)
4 tojás
gochujang (koreai chili paszta)

Pácolt spenót:
200 g friss spenót
1 ek szójaszósz
zöldhagyma finomra vágva
1 ek szezámolaj
2 evőkanál pirított szezámmag

Szezámmal pácolt babcsíra:
150 g babcsíra (mungóbabból)
1,5 teáskanál só
2 tk szezámolaj
2 teáskanál pirított szezámmag

Chilis ecetes uborka:
1 fürtös uborka (nagy)
2 zöldhagyma, finomra vágva
1 teáskanál ecet
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
1 tk koreai gochujang chili paszta vagy más chili paszta

Bibimbap pácolt marhahúson, chilis ecetes uborkával elkészítése

Pácoljuk be a húst, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Főzzük meg a rizst a csomagoláson leírtak szerint, és készítsük elő az összes pácolt zöldséget:

Szezámmal pácolt spenót:
Forraljunk fel legalább 2 liter vizet. A spenótot tegyük egy szűrőbe, és öntsük le a forrásban lévő vízzel, majd öblítsük át hideg vízzel, és jól rázzuk le. Keverjük össze a többi hozzávalóval.

Szezámmal pácolt csíra:
Rakjuk a babcsírát egy tálba. Forraljunk fel 2 liter vizet, és öntsük a babcsírára. Azonnal csepegtessük le, majd öblítsük le a csírákat jéghideg vízzel és szűrjük le alaposan. Keverjük össze a csírákat szezámolajjal, sóval és szezámmaggal.

Chilis ecetes uborka:
Az ecetet, cukrot, a sót és koreai chili pasztát keverjük össze. Vágjuk vékony hosszúkás szeletekre az uborkát. Keverjük össze a mogyoróhagymával és az édes-savanyú keverékkel. Tegyük egy tálba, és tegyünk a tetejére valami nehéz dolgot. 20 percig pihentessük a hűtőben, és tálalás előtt öntsük le róla a feleslegesen felgyűlt folyadékot.
A tojásokat csak az egyik oldalon süssük meg.
A legelején bepácolt marhahúst süssük át magas hőfokon.

Felszolgálás:
Tegyük a rizst 4 széles, mély tál aljába. Ezután az összes hozzávalót adjuk a rizshez. A tükörtojás kerüljön a tetejére. A Gochujang – koreai chili pasztát kínáljuk mellé, hogy mindenki saját ízlése szerint adagolhassa hozzá.

Bibimbap tofuval és gombával Fotó: yipin.se

Bibimbap tofuval és gombával

Hozzávalók

1 csomag füstölt tofu (kb. 170-200 gramm)
fél fürtös uborka a következő pácban:
2 ek rizsecet, 1 ek cukor, csipet só, chili pehely)
2 dl gomba a következő pácban:
3 ek japán szójaszósz, 1 tk szezámolaj
70 g spenót + szezámolaj
2 csésze kimchi
2 dl babcsíra
1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa
2 bögre rizs
sriracha szósz vagy gochujang
2 tükörtojás

Opcionálisan a tetejére:

Friss koriander és szezámmag

Elkészítés:

A rizst a szokásaink szerint főzzük meg.

Vágjuk az uborkát vékony szeletekre, és keverjük össze az uborka pác hozzávalóit. Tegyük a pácba az uborkát, és hagyjuk ázni legalább 30 percig.

Aprítsuk fel a sárgarépát.

A tofut konyharuhával szárítsuk meg, és vágjuk 1 x 2 cm-es darabokra. Locsoljuk meg a szójaszósszal. Majd közepes lángon süssük serpenyőben aranysárgára körülbelül 10 perc alatt, majd tegyük félre. Ha natúr tofut használnánk, akkor 2 evőkanál szójaszószt + 1 teáskanál szezámolajat tegyünk hozzá. Ha átsült a tofu akkor halmozzuk egy tálra.

Ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg a gombát közepes lángon a szójaszósszal és szezámolajjal. Ha készen van, tegyük a tofuhoz.

A serpenyőt még mindig ne mossuk el, hanem kevés szezámolajon melegítsük át benne a spenótot, míg kissé össze nem zuhannak a zöld levelek. Sózzuk, borsozzuk.

A legvégén süsünk két tükörtojást.

Tálaljuk a bibimbapot tofuval úgy, hogy először a rizst elosztjuk két tálba, amire ráadagolunk egy-egy adag tofut, kimchit, spenótot, a chilis uborkát, a sárgarépát, majd a babcsírát.

Majd tegyük a tetejére a koriandert, a szezámmagot és egy-egy tükörtojást. A legvégén locsoljuk meg gochujang vagy sririacha szósszal.

Forrás: ITT és ITT
Fotó: Knorr

Készítsd el a bibimbap valamelyik receptjét, és jelölj meg bennünket az Instagramon az ételfotódon a #lagomneked hashtaggel, hogy együtt inspirálhassunk másokat is.