A tél egyik várva várt pillanata a kiadós hóesés, amikor mindent beborít a fehérség, lehet hógolyózni és hóembert építeni. Svédországban sincs ez másként, a gyerekek és a felnőttek is örülnek a hónak.

A hóembert svédül úgy mondják snögubbe vagy snögubba, amiből a snö a havat, a gubbe az idős embert, bácsit jelenti, a gubba pedig az asszonyt. 1804-ben került be a svéd nyelvbe a snögubbe kifejezés.

A hóember építés pedig hozzátartozik a télhez, a havazáshoz, amiből manapság már kevesebb jut a svédeknek is, ám még mindig jóval többször havazik náluk, mint nálunk. A Google fogalmazásában a hóember – a szeretet ikonja – hozza meg a zord időben a mosolyt az emberek arcára, világnapjuk ma, január 18-án van. A hóember legyőzi a politikai és vallási határokat, szereti az idősebb és fiatalabb generációt, és népszerű az egész világon. A hóemberek világnapját Cornelius Graetz hóemberrajongó és hóembergyűjtő fogalmazta meg.

Hogyan építsünk hóembert?

Bár az éghajlat-változással egyre ritkábban élvezhetjük a hóesés adta örömöket, nem árt ha felkészültek vagyunk a témában. Az időjárás bármikor szerezhet meglepetést nekünk egy kiadós hóesés formájában, amikor sietve nekiállhatunk hóembert építeni.

A Byggartiklar.se svéd építőipari online szakkatalógusban öt lépésben segítenek a hóember építésben:

  1. A hóember építéshez a legjobb a vizes hó, ami könnyen összetömöríthető. Honnan tudjuk milyen a hó, ami esett? Fogjunk a markunkba egy adagnyi havat és nyomjuk össze a markunkban, ha a hó vizes, akkor az összetapad, ha porhanyós, száraz a hó, akkor szétmorzsolódik. Ha az utóbbi akkor keresünk tovább nedves havat.
  2. A legjobb ideálisabb hely a hóember építésére egy sík, árnyékos terület. Ha azt szeretnénk, hogy a hóemberünk átvészelje a napot, a legjobb, ha olyan helyet keresünk, ahol a délutáni nap nem éri. Válasszunk az építésre egy terebélyes fa vagy nagyobb épület melletti területet, hogy a hóember ne kapjon telibe napfényt és mi minél tovább lelhessünk örömet benne.
  3. Mielőtt nekiállunk az építésnek, tervezzük meg a hóembert. A legtartósabb hóemberek három részből állnak – egy alsó részből, egy középső részből és a fejből. Az alsó a legnagyobb gömb forma, a középső a közepes nagyságú, míg a fej a legkisebb átmérőjű.
  4. Ha szerencsésen megtaláltuk a megfelelő havat, és kiválasztottuk a megfelelő helyet, akkor ideje elkezdeni az alsó részt építeni. Kezdjük azzal, hogy a havat egy jó nagy labdába kezdjük görgetni. Ez jó sokáig is eltarthat. A havat amilyen szorosan csak tudjuk, úgy rétegezzük a gömbre, akár többször össze is paskolhatjuk a kezünkkel. Mikor elég nagy gömböt kapunk, akkor görgessük arra a helyre, ahol szeretnénk, hogy a hóemberünk álljon.
  5. Ismételjük meg ezt a folyamatot még kétszer, hogy a hóember többi része is elkészüljön. Amikor a középső rész készen van, emeljük fel, és helyezzük az alsó részre, hogy lássuk, hogyan formálódik a hóember. Ha szükséges akkor alakítsuk nagyobbá vagy kisebbé a középső hógömböt. Végleges felhelyezéskor figyeljünk arra, hogy a gömbök tetejét mindig lelapítsuk mielőtt a következő hógömböt ráhelyeznénk. Végül a lelapította középső gömbre helyezzük rá a kisebb hógömböt, hogy befejezzük a hóembert.

Hóember és hóember asszony Finnországból Fotó: hbl.fi

Néni vagy bácsi? . megszemélyesített hóemberek

A hóember építésének talán a legszórakoztatóbb része az, hogy arcot adunk neki és felöltöztethetjük. Ebben különösen ér kreatívnak lenni.

A szemet formálhatjuk gombokból, kavicsokból, vagy akár hagyományos módon, barkácsboltban kapható kerek szénbrikettből. A ruháját gombokkal, műanyag palack kupakokkal vagy kavicsokkal is kitehetjük. Kreativitás vonatkozik a hóember szájára is, alkothatunk mosolyt vagy bármilyen más kifejezést, amit csak szeretnénk azzal, ami éppen kéznél van.

Az orra természetesen legyen sárgarépából, de ha nincs kéznél, beszúrhatunk egy gyertyát vagy faágakat. Hasonlóan a karokhoz, ami természetesen faágakból vannak.

Adjunk egyedi megjelenést a hóemberünknek egyéb kiegészítőkkel, mint például fenyőágból készült kalap, egy Mikulás sapka, sál vagy akár egy napszemüveg.

Ha pedig úgy véli, örülne egy alternatív hóembernek is, akkor nézze meg itt a Szoknya és Nadrág Magazinban, hogyan készíthet hóembert mályvacukorból.

Kép: Byggartiklar.se