A svédek lagom filozófiája, nekünk magyaroknak sem ártana az élet számos területén, de a munkavégzésben különösen. A svédek fegyelmezetten és jól dolgoznak, aminek egyik titka az, hogy a munka területén sem a tökéletességre hajtanak, hanem arra az elégedettségre, hogy pont jól dolgozzanak. Vagyis elérjék a lagom pontot.

Bizonyára a vérmérsékletünk is különbözik, vélhetjük innen úgy, hogy fent északon hideg fejjel gondolkodva, egyszerűbb, hogy ne akarjanak az emberek tökéletesek lenni. Helyette inkább úgy gondolkodjanak, hogy minden tőlük telhetőt elvégezzenek, megcsináljanak, aminek pont elégnek kell lennie. Talán ezt az állapotot nekünk is jó lenne elérni ahhoz, hogy ne hajtsuk túl magunkat.

A munka és szabadidő összhangja

Viszont ehhez, ki is használják az időt, tehát munkaidőben a munkával foglalkoznak és nem mással. A munkában is keresik az elégedettség érzést, és tisztában vannak vele, hogy ezt úgy érhetik el, ha pont annyira és úgy dolgoznak, amennyire képesek. Tehát nem lustábbak önmaguknál, de nem is zsigerelnek ki magukból többet, mint amit bírnak.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a svédek ne szeretnének sikereket elérni, akár magasabb beosztásba kerülni, jövedelmezőbb pozícióban dolgozni, mint amiben jelenleg vannak. Dehogynem! Viszont ehhez a legtöbbet meg is teszik. Folyamatosan keresik a fejlődés lehetőségét, és ha a szakmájukban szükség van továbbképzésre, akkor nem kérdés számukra a tanulás. A fiatalok például tökéletesen beszélnek angolul, hogy így is nyitottak tudjanak lenni a külvilág felé. Mert folyamatosan csekkolják azt, hogy lehetne újítani. Nem zárkóznak el az újdonságoktól.

Mentort fogadni

A fiataloknak nem kérdés, hogy a magasabb célú munka eléréséhez meg kell teremteniük az egyensúlyt a munka és a szabadidő között. Most ne csak a sokat emlegetett munkaszüneti kávézás szentségére gondoljunk: a szünet+kávé+sütemény együttesére, aminek svéd neve: fika, hanem arra is, hogy a jól beiktatott szüneteken kívül, a teljes munkaidőt kihasználva valóban dolgozzanak. Nincs napközben magánélet, nincsenek felesleges beszélgetések, telefonálgatások, chatelések, pont azért, hogy a túlóra szóba se jöhessen.

Helyette viszont, miután letették a lantot, olyan tevékenységgel töltik az időt, ami valóban kikapcsolja őket.

Ehhez, hogy jól tudjanak haladni a munkával, a svédek együttműködőek másokkal. A lagom tényleg ott van a munkahelyen akkor is, amikor arról van szó, hogy együtt haladjanak a kitűzött cél felé. Náluk a hangsúly azon van, hogy mindenki véleménye és tudása megjelenjen a munkában, de nem azért, hogy senki ne sértődhessen meg, mert esetleg az ő elképzelése nem számítana, hanem azért, hogy minél hamarabb megtalálják azt az aranyközéputat, azt a lagom pontot, amivel célba érhetnek: egyszerűen és gyorsan. A hatékonysághoz pedig nem átallnak mentori segítséget kérni, illetve elfogadni.

Forrás: https://kvalitetsmagasinet.se/
Kép: AdobeStock