A fika svéd kifejezéssel: ami annyit tesz kávézás egy sütemény vagy szendvics mellett, hamar találkozhatunk, ha érdeklődni kezdünk a svéd kultúra után. A svédek napközbeni kávészünetei legalább olyan nagy hagyományokkal bírnak, mint az angolok ötórai teázása. Mert jóval többről van szó, mint egy kávészünetről.

A svédek naponta legalább két alkalommal (vagy több) megállnak a munkavégzésben, délelőtt és délután a társasági kávézás, a feltöltődés örömére: barátokkal, munkatársakkal, családtagokkal bent vagy kint a szabadban. A kávé mellé általában jár valamilyen sütemény vagy egy szendvics. A svédek nagy kedvelői a különféle szendvicseknek.

Mielőtt még aggódni kezdenék, hogy a svédek túl sokat kávéznának, azért azt az információt is megosztanánk, hogy nem a méregerős feketét isszák, még csak nem is egy közepes erősségű latte-t, mint mi magyarok. A svédek leginkább a bő vízzel, hígan főzött filteres kávét kedvelik. Kicsi tejjel, gyakran cukor nélkül fogyasztva. Így nyugodtan megállhatnak napi többször, hogy kávézzanak. Öblös bögrével a kezükben.

A svéd fika szót így kell ejteni helyesen: fí-ká, hogy véletlenül se a magyar jelentésére gondoljunk. A fika szó egyébként a svéd kaffe – kávé szóból ered. Jelenti főnévként magát a kávét, de igeként a kávézást is. De a fika jóval többet jelent pusztán a számunkra ismert kávészünetnél.  Sokkal inkább szól arról, hogy minőségi időt szánjon a társas kapcsolatainak ez ember. Ez a svéd kultúra része, egy rituálé, amely szilárdan be van építve a mindennapi rutinjukba, nem úgy mint nálunk, hogy csak akkor megyünk ki kávézni, ha azt az ütemterv megengedi.

Fika: A munkahelyi kávézás nem lógás

Mielőtt még nekibuzdulnánk, hogy ezentúl mi is tartunk a munkahelyünkön napi több fika alkalmat, azért azt is el kell mondanunk, hogy bár valóban nem öt perc alatt hörpintik fel a svédek a kávét, azért nem is húzzák el a végtelenségig a kávézás örömét. Egy-egy szünet alkalmával bő negyedórában lassítanak csak.

A munkahelyen ilyenkor akár átbeszélik a nap eseményeit, vagy érdeklődnek egymásról, egymás családjáról, hobbijaikról, vagy arról mivel töltik majd a hétvégét, hogy egy kicsit kizökkenjenek a munka ritmusából, hogy utána hatékonyabban tudjanak dolgozni.

A svédek egyébként is rendszerint mérik a hatékonyságot, így azt is, mit jelent az, ha nincs elég fika beépítve a napi ritmusba. Azokon a munkahelyeken, ahol naponta kétszer vagy többször is isznak együtt kávét, a svédek 65 százaléka úgy véli, hogy az alkalmazottak hatékonyan dolgoznak.

Az ugyan nem egyértelműen világos, hogy vajon a kávészünet teremti-e meg a közösséget és a pozitív légkört, vagy az, hogy egy olyan munkacsoportban dolgoznak az emberek, ahol szívesen kávéznak együtt, a svédek inkább támogatják ezt a szokást azzal, hogy a kávézáshoz kellemes pihenősarkot, helyiséget alakítanak ki a munkahelyeken.

Igyunk egy kávét este

A kávészüneteknek nem csak a munkahelyen van jelentőségük. Kávészünet otthon is van, délutánonként és este, valamint a hétvégéken a családdal. Bármit is tegyenek, megállnak azzal időként egy-egy kávéra. Nem külön, hanem együtt a család. Akár este a vacsora után is, mielőtt nekiállna a család elpakolni a mosogatóba, rendet tenni a konyhában. A hígra főzött kávé ezért is előnyös.

Mindenesetre tényleg összehozza a családot. Rendszerint a konyhában. Ahogyan mi magyarok is szeretünk leragadni a konyhában, úgy a svédek is. A kávészünetnek a gyerekek is a részesei. Ilyenkor ők is limonádét, teát kapnak és természetesen egy süteményt vagy szendvicset.

Lynda Balslev, szakácskönyvek, gasztronómiai és útikönyvek díjnyertes szerzője, aki imádja a kávét, a svéd fahéjas csigát, a kávészünetről is írt egy könyvet. Az Új-angliai származású Lynda Párizsban járt a Le Cordon Bleu séfképző iskolában. 15 évig élt Európában: Svájcban, Angliában és Dániában. A Fika kicsiny könyve művében írja, ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. Ez a ceremónia a fika talán az egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság. A könyv magyarul a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. És tele van jobbnál jobb svéd finomság receptjeivel.

Kép: Sannadolckwall