A fika svéd kifejezéssel, ami annyit tesz kávézás egy sütemény vagy szendvics mellett, hamar találkozhatunk, ha érdeklődni kezdünk a svéd kultúra után. A svédek napközbeni kávészünetei legalább olyan nagy hagyományokkal bírnak, mint az angolok ötórai teázása. Mert jóval többről van szó, mint egy szimpla kávészünetről.

A svédek naponta legalább két alkalommal (vagy több) megállnak a munkavégzésben, délelőtt és délután a társasági kávézás, a feltöltődés örömére: barátokkal, munkatársakkal, családtagokkal bent vagy kint a szabadban kávéznak. A kávé mellé általában jár valamilyen sütemény vagy egy szendvics. A svédek nagy kedvelői a különféle szendvicseknek.

Mielőtt még aggódni kezdenék, hogy a svédek túl sokat kávéznának, azért azt az információt is megosztanánk, hogy nem a méreg erős feketét isszák, még csak nem is egy közepes erősségű latte-t, mint mi magyarok. A svédek leginkább a bő vízzel, hígan főzött filteres kávét kedvelik. Kicsi tejjel, gyakran cukor nélkül fogyasztva. Vagy csak lagomnyi mennyiségű, azaz se nem sok, se nem kevés cukorral. Így nyugodtan megállhatnak napi többször, hogy kávézzanak. Öblös bögrével a kezükben.

A svéd fika szót így kell ejteni helyesen: fí-ká, hogy véletlenül se a magyar jelentésére gondoljunk. A fika szó egyébként a svéd kaffe – kávé szóból ered. Jelenti főnévként magát a kávét, de igeként a kávézást is. De a fika jóval többet jelent pusztán a számunkra ismert kávészünetnél.  Sokkal inkább szól arról, hogy minőségi időt szánjon a társas kapcsolatainak ez ember. Ez a svéd kultúra része, egy rituálé, amely szilárdan be van építve a mindennapi rutinjukba, nem úgy mint nálunk, hogy csak akkor megyünk ki kávézni, ha azt az ütemterv megengedi.

Fika: A munkahelyi kávézás nem lógás

Mielőtt még nekibuzdulnánk, hogy ezentúl mi is tartunk a munkahelyünkön napi több fika alkalmat, azért azt is el kell mondanunk, hogy bár valóban nem öt perc alatt hörpintik fel a svédek a kávét, azért nem is húzzák el a végtelenségig a kávézás örömét. Egy-egy szünet alkalmával bő negyedórában lassítanak csak.

A munkahelyen ilyenkor akár átbeszélik a nap eseményeit, vagy érdeklődnek egymásról, egymás családjáról, hobbijaikról, vagy arról mivel töltik majd a hétvégét, hogy egy kicsit kizökkenjenek a munka ritmusából, hogy utána hatékonyabban tudjanak dolgozni.

A svédek egyébként is rendszerint mérik a hatékonyságot, így azt is, mit jelent az, ha nincs elég fika beépítve a napi ritmusba. Azokon a munkahelyeken, ahol naponta kétszer vagy többször is isznak együtt kávét, a svédek 65 százaléka úgy véli, hogy az alkalmazottak hatékonyan dolgoznak.

Az ugyan nem egyértelműen világos, hogy vajon a kávészünet teremti-e meg a közösséget és a pozitív légkört, vagy az, hogy egy olyan munkacsoportban dolgoznak az emberek, ahol szívesen kávéznak együtt, a svédek inkább támogatják ezt a szokást azzal, hogy a kávézáshoz kellemes pihenősarkot, helyiséget alakítanak ki a munkahelyeken.

Igyunk egy kávét este

A kávészüneteknek nem csak a munkahelyen van jelentőségük. Kávészünet otthon is van, délutánonként és este, valamint a hétvégéken a családdal. Bármit is tegyenek éppen, megállnak azzal időként egy-egy kávéra. Nem külön, hanem együtt a család. Akár este a vacsora után is, mielőtt nekiállna a család elpakolni a mosogatóba, rendet tenni a konyhában még isznak együtt egy kávét. A hígra főzött kávé ezért is előnyös.

Mindenesetre a fika tényleg összehozza a családot. Rendszerint a konyhában. Ahogyan mi magyarok is szeretünk leragadni a konyhában, úgy a svédek is. A kávészünetnek a gyerekek is a részesei. Ilyenkor ők is isznak, limonádét, teát kapnak és természetesen egy süteményt vagy szendvicset.

A New-Englandi származású Lynda Balslev szakácskönyvek, gasztronómiai és útikönyvek díjnyertes szerzője, aki imádja a kávét és a svéd fahéjas csigát, a kávészünetről is írt egy könyvet, amikor Párizsban járt a Le Cordon Bleu séfképző iskolába. 15 évig élt Európában: Svájcban, Angliában és Dániában. A Fika kicsiny könyve művében írja, ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. Továbbá, hogy ez a ceremónia, a fika, talán az egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság. A könyv magyarul a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. És tele van jobbnál jobb svéd finomság receptjével.

Kép: Sannadolckwall