A svéd hercegnőtorta mini változatát mi is ismerhetjük az IKEA áruházakból. Az apró, zöld marcipánnal bevont torta pár falat mennyországot jelent. A svédek sütik születésnapra, húsvétra, karácsonyra és halloweenra is. Nagyban és kicsiben egyaránt. 
 
A Prinsesstårta legyen kicsi vagy nagy, tradicionálisan hasonlóan készül: Egy réteg piskóta megkenve málnalekvárral, amire jön egy újabb réteg piskóta, amit sűrű vaníliakrémmel kennek meg és némi vaníliás tejszínhabbal, amit befednek egy újabb piskótalappal, amire elképesztő púposan ráhalmozzák a vaníliás tejszínhab kétharmadát, és az egészet lefedik zöld vagy rózsaszín marcipánnal. 
 
Megnyugtatásul máris mondjuk: a svéd hercegnőtorta elkészítése jóval egyszerűbb, mint leírni a receptjét. 
 

A SVÉD HERCEGNŐTORTA HALLOWEENI KIADÁSBAN

Halloweenkor rajtunk áll, hogy egy nagy, vagy több kicsi tortát készítünk. Ha mini tortákat szeretnénk, akkor az itt megadott mennyiségből, nagyjából 6-8 darabra számíthatunk. Ha szeretnénk, a műfaj miatt a piskótát egy teáskanál cukrozatlan kakaóval sötétre is színezhetjük. 

Fontos tudnivaló: kipróbáltan állítjuk, gluténmentes liszttel is pont így működik!

Piskóta:
6 tojás
6 ek liszt (mi Schär MIX C-Pâtisserie-t használtunk)
6 ek cukor
10 ek szódavíz
1 tk sütőpor
 
A vaníliakrém:
1 dl tej
1 dl habtejszín
4 tojássárgája
2 tk cukor
1/2 tk vaníliaörlemény
1 ek kukoricakeményítő
 
A tejszín:
4 dl lm habtejszín
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
2 dl sűrű málnalekvár
100 g narancssárga vagy fekete marcipán

 

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgáját a cukorral fehérre habosítjuk, majd a vízzel fellazítjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral. A felvert tojáshabhoz kanalanként hozzákeverjük a cukros, vizes sárgáját és kanalanként a sütőporos lisztet. Mindig óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük, ne törjük össze a habos tésztát. 
 
A piskótát vagy egy nagy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, vagy több mini tortaformákba adagoljuk, és épphogy előmelegített sütőben, nagy torta esetén 180 fokon, mini torták esetén mindössze 140 C fokon, csaknem negyedóra alatt készre sütjük. Mikor teljesen kihűlt három lapra szeleteljük a tortát vagy tortákat.
 
Míg sül és kihűl a piskóta, addig elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet és a tejszínt a vaníliával felforraljuk, majd félretesszük míg ki nem hűl. Ekkor a tojássárgáját összekeverjük a cukorral és a keményítővel, amit a kihűlt tejes tejszínhez adunk, visszatesszük a tűzhelyre és közepes hőfokon krémmé főzzük.
 
A díszítéshez is előkészülünk: Porcukros nyújtólapon kör alakúra nyújtjuk a színes marcipánt. (Egy nagyra, vagy annyi kicsi kör alakúra, amennyi minitortát sütünk)
 
A tejszínhabot közvetlenül akkor verjük fel keményre, amikor nekiállunk összetenni a tortát.
 
Az alsó piskótalapra málnalekvárt kenünk, majd rá a vaníliakrémet. Erre ráhelyezzük a következő tortalapot, amit lekenünk némi tejszínhabbal, de nem csak a lapot, hanem magát a tortát is körbekenjük a tejszínnel, nem túl vastagon. Erre kerül rá a harmadik tortalap úgy, hogy azt szépen lehúzzuk a szélein annyira, hogy kissé púpos tortát kapjunk. Erre halmozzuk rá a maradék tejszínt, amit szintén körbe, félkör alapban, kissé púposan rákenünk a tetejére.
 
És most jön a befejezés: sodrófára tekerve átemeljük a kinyújtott narancssárga vagy fekete marcipánmasszát a tortára, és kissé nedves kézzel a torta oldalán lefelé húzva lesimítjuk, de mivel most a cél a tökforma, így nem kell olyan feszesre húznunk a marcipánt, sőt be is gyűrhetjük cikkenként a marcipánt.
 
A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy továbbdíszítjük halloweeni tortadekorációkkal. 
 
További recepteket ITT talál. 

Kép: Canva