Svédország megannyi szépsége közé tartoznak a természetes kövek és sziklák, sziklaképződmények, és azok is, amiket emberi kéz alkotott. Rövid instantcikkünkben a gyönyörű képek mellé némi leírást hoztunk.

A svéd kövek, sziklák egész Svédország területén lenyűgözően szépek. Határolják a tengerpartokat, dombokat, hegyeket képeznek, az erdőben fel-felbukkannak. A kövek varázslata nem mai érzet, már a vikingek idején is nagy tiszteletben álltak. Kövek, sziklák képezték az otthonaik alapjait, a sírjaikat, a templomaikat.

Vikingek nyomai

Gotland szigetén a középkorban vikingek éltek. Errefelé vezettek a baltikumi kereskedelmi útvonalak: a bőr-, és ámbrakereskedők a nagy folyókon hajózva egészen a Fekete-tengerig, a Kaszpi-tengerig, és Bizáncig jutottak el. Cikkünk nyitóképén hajó alakú viking sírköveket láthatunk a svédországi halászfaluból Kåseberga határából.


Az ősi skandinávok összesen 59 masszív sziklát cipeltek a kis halászfaluba, majd az egyenként 1800 kilogrammot nyomó köveket hajó formába rendezték. A régészek szerint a megalitikus struktúra, amely Ales Stenar (Ale kövei) néven ismert Svédországban, a skandináv vaskor végén készült el, s temetkezési célokat szolgált. Egy kutatócsapat viszont azzal a merőben új teóriával állt elő, hogy a svéd Stonehenge-nek is nevezett építményt 2500 éve hozták létre, s csillagászati naptárként használták.

Eketorp-erőd Öland szigetén Fotó: Getty Images


Eketorp-erőd

Öland-szigetén található az Eketorps Borg (Eketorp-erőd). Az őskori építmény egészen a középkorig lakott volt. Mai formájában a régészek rekonstruálták. A sziget 140 méter hosszú és 16 méter széles gránittömb; a kopár tájat a szélmalmok teszik változatosabbá.

Fröjel templom Gotland szigetén Fotó: Getty Images

Fröjel-kyrka

Gotland szigetén sok katolikus templomot hagytak romba dőlni, amiknek csak a külső falaik maradtak meg. A képen látható gótikus templom a reformáció győzelme óta az új vallást szolgálja.

Tofta szélmalom Gotland szigeté Fotó: Getty Images

Szélmalmok

A Gotlandon található Toftában majdnem ugyanolyan kő szélmalmokat láthatunk, mint Don Quijote földjén. A Balti tenger felől fújó szél útjában álló lapos sziget neve azt jelenti „jó föld”.

Gotland szigetén mészkőképződmények Fotó: Konstantin Poliakov

Varázslatos svéd kövek: Mészkőképződmények

A 120 kilométer hosszú Gotland, a Balti-tenger legnagyobb szigete. Különös mészkőképződményeivel és fürdésre alkalmas hőmérsékletű, kristálytiszta vizével szinte mediterrán tájra emlékeztet. A nyár ugyan Gotland szigetén is rövid, de a klíma egész évben enyhe, pont ez az oka annak, hogy a sziget Svédország egyik legkedveltebb üdülőhelye. A svéd kövek varázslatos látványa nem csak a turistákat, hanem a helyieket is elkápráztatja.

Eketorp-erőd Öland szigetén Fotó: Getty Images

Forrás: Valerio Griffa: Svédország Gabo Kiadó 2013. 60-63. oldal
Múlt-kor

Címlapfotó: Rhoberazzi Getty Images Signature a Canvától