Kétségtelenül vannak hasonlóságok a két életfilozófiában, de akkor sem ugyanaz a kettő, ha mindkettő északról való. Míg a dán hygge a kényelem és a kellemes légkör ápolásának a koncepciója, addig a lagom, a svéd társadalom egyensúlyra törekvő gondolkodása. Ez legfeljebb csak része a lagomnak, mert a svéd nem szórakozik, ha a díszpárnából túl sok van, mint ami elég, azt bizony kihajítja. Ráadásul, a kellemes környezetre saját kifejezést használ: mys. Ami lehet, hogy nem jelent többet egyet egy zacskó taco-nál és egy netfix filmnél, péntek este.

Újra és újra megkérdezik tőlünk, hogy a hygge-ben és a lagomban mi a közös, ellenkezőleg miben különbözik, vagy esetleg ugyanaz-e a kettő? Anélkül, hogy leegyszerűsítenénk a dán hygge fogalmát, igyekszünk összefoglalni mit jelent. A hygge a kényelemre, a szépérzetre, a kellemesre, a lenyugvásra való törekvést jelenti. Életvitelszerűen.

Vagyis a dán, tudatosan igyekszik a jobb oldaláról közelíteni napközben a dolgokat, és így nem stresszelni, majd a nap végén ellazulni, és kiadni magából mindazt, ami minden pozitív hozzáállása ellenére, felgyűlt benne.

Mindezt különféle gyertyákkal, hangulatos zenével, kényelmesen süppedő díszpárnákkal, pokrócokkal kialakított illatos környezetben. Télen finoman melegítő, nyáron kellemesen hűsítő ital és ízletes desszertek kínálatával az otthon melegében vagy szűk baráti körben. A lehető legkényelmesebb ruhában. Télen jöhet a melegítő, a mamusz vagy a puha, meleg zokni, de akár egyenesen a pizsama is.

A svédeknek is van ilyen, de ez nem a lagom, hanem a mys. Úgy ejtik: müs. Így önmagában nem találjuk meg a svéd értelmező szótárban a szót, viszont a mys kifejezés kapcsolatban áll a mysig (kényelmes) és a mysigt (hangulatos) melléknevekkel, továbbá az att mysa igével, ami azt jelenti ölelgetni/bújni. Rengetegféle mys létezik: höstmys (ősz), jul (karácsony), a kväll (este) mys, fredag (péntek) mys, vagy a tacomys. A mysről bővebben ITT írtunk.

Ez utóbbi három, a kvällmys, fredagmys, vagy tacomy gyakran a péntek estéről szól, amikor a svédek tacot esznek és netflix filmet néznek a családdal, barátokkal. Vagy társasjátékoznak, beszélgetnek. Gyújtanak gyertyát, mint a dánok, de ez a skandinávokra, országtól függetlenül is jellemző szokás, hogy még nyáron is gyújtanak gyertyát. Erről eszembe jut a fülöp szigeteki származású Jen, aki Finnországban él, és nyári vlogjában is gyertyát gyújt. Jen, egyébként a finn minimalista életstílus nagykövete.

Visszatérve a dán hyggére, ez a svédeknél a mys, ami csak egy részét képezi a lagomnak. A lagomnak, amit nem minden svéd szeret, vall magának, vagy gondolja jónak. Ami nem túloz, mint a dán hygge, és nem is minimalizál, mert a lagom a fenntartható egyensúlyra törekszik.

A svéd lagom, nem a dán hygge

Amikor a dán hygge felkapott lett, témája lett újságcikkeknek, könyveknek, vlogoknak, közösségi posztoknak és a lakberendezésnek is, akkor a világ számos pontján kezdték el feltölteni a hygge-követők az otthonukat meleg pokrócókkal, különféle színű és magasságú gyertyákkal, kicsi, közepes és nagy díszpárnákkal, szereztek be vastag zoknipapucsokat, hogy ők is bekuckózzanak, mint a dánok, és ellazuljanak. Már ha sikerült, mert mondani könnyű, hogy lazuljunk el. Lehet, hogy ez a kádban sem sikerült egy forró fürdő és egy pohár bor hozzáadásával. Vagy legalábbis nem minden hétvégén.

A svéd lagom a dán hygge-vel ellentétben nem is gondolja azt, hogy a mys-nek mindig ott van a helye az életünkben. Bár kétségtelen, hogy a nyári melegen kívül, vagyis az év kétharmadában szeretnek péntekenként leereszteni. A fredagmys a péntek estéről szól.

De nem feltétlenül arról, hogy túl készülnének rá mindennel, ami kellemes. Hiszen a svéd ember alapgondolkodásának pillérje a lagom, ami arról szól, hogy semmit ne vigyenek túlzásba. Még a kellemeset se. Annyira, nem, hogy bár a gyertyákból ugyan beraktároznak, de nincs annál több díszpárna, üveg bor vagy fahéjas csiga kirakva, mint ami arra az egy estére tényleg szükséges.

A svédasztal nem azt jelenti, hogy roskadásig tele van. Inkább arról, hogy finom, jó minőségű ételeket tesznek ki. Vagy csak pár csomag chipset és kólát, ha éppen arra vágynak. Vagyis, hygge ide vagy oda, a svéd bizony kihajítja a díszpárnát, ha túl sok van belőle.

Semmi plusz, inkább mínusz

A Hygge arról szól, hogy hozzátesz egy kicsivel többet a dolgokhoz, hogy különleges légkört teremtsen, a lagom, bár mindig pozitív, ennek majdnem az ellenkezője. A lagom arról szól, hogy ne tegyük azt, ami szükségtelen vagy felesleges, arra összpontosítunk, ami feltétlenül lényeges, és tudjuk azt is, hogy valamit mikor kell abbahagyni. (kivéve az ivást, a svéd alkoholtörvények igencsak arra késztetik a svédeket, hogy igyanak, ha lehet)


És míg a dánok általánosan fanatikusak a hygge iránt, a svédek meglehetősen ellentmondásosak lehetnek a lagom kapcsán. Hiszen a lagom olyan mélyen áthatja a svéd társadalmat és nyelvet, a munkától, a családtól a lakberendezésig, az étkezésig, a környezetvédelemig, az egészségügyig, a pénzügyekig, hogy mindenben jelen van, nem csak abban, hogy a nap végén kikapcsolódjanak. A Lagom része annak az önmérsékletnek, amely lehetővé tette Svédországnak, hogy egyenlőségre törekvő társadalom legyen.

Lagomnak lenni azt is jelenti, hogy mértékletesnek legyenek a személyiségükben, a viselkedésükben, a nézeteikben, a politikában is. Amikor a svéd gyerekeknek azt mondják , hogy skratta lagom, vagy a tinédzsereknek, hogy lagom kul, ez nem azt jelenti, hogy „nevess egy kicsit”, vagy „szórakozz egy kicsit”, hanem azt, hogy „ne nevess túl sokat” , vagy „ne lépd át a határt”. Vagyis maradj lagom.


Jelentésárnyalatok

Mindezeket olvasva, tényleg jól látható, hogy nagyon felszínes és egyszerűsítő kijelentés az, hogy a hygge és a lagom ugyanaz, vagy, hogy a lagom ugyanúgy uralja a svéd életet, nyelvet és kultúrát, mint a hygge Dániát; mert mindkét fogalom annyi jelentésárnyalattal van tele, hogy egyetlen fordítás sem adja egy-egy szóval, vagy példamondattal vissza azt, amit jelent.

Láthatjuk, a Lagom Neked Magazinban is bőven elég cikk jelent már meg a lagom jelentésének kifejtésére, és még mindig tudunk mit írni róla. A lagom szépsége abban rejlik, hogy ez egy gondolkodásmód, és nem csak egy konkrét követendő cselekvés. A Lagom azt akarja, hogy megtaláljuk az egyensúlyunk és boldogságunk forrásárát az életben, amit kényelmesen fenn is tudunk magunknak tartani.

Vagyis nincs konkrét szokás, amit kötelezően tennünk kell, ahhoz, hogy lagom életet éljünk, nem kell gyertyát gyújtanunk, és zoknipapucsot viselnünk a kényelemért, ha nekünk az nem kényelmes, mert a kisgyerekek miatt nem szívesen rakunk ki égő gyertyát a lakásba, vagy úgy érezzük, hogy szúr a zoknipapucs, vagy éppen túl meleg nekünk. Ahogyan Lola Akinmade Åkerström fogalmazott: az én lagomom nem lesz a te lagomod. Helyette jó kezdet lehet, ha megszabadulunk a rendetlenségtől, és inkább az egyensúlyra összpontosítunk. Vagyis nem kell annyi díszpárna, ajándékozzuk vagy adjuk el, ha több van a kelleténél.