Van valami svédebb az epernél a nyár közepén? Aligha. Az apró magvas gyümölcs tényleg a svédek kedvence, szinte elképzelhetetlen a nyári menü szamóca nélkül. Amin nem is csodálkozom, kicsi korom óta én is imádom. Svéd rokonaimtól pont ezért kaptam egy olyan szakácskönyvet, amiben csupa-csupa epres recept áll. Ebből hoztunk egy receptet, ami pont jó Szent Iván éjjelére, az igencsak közkedvelt: Eperkrémtorta.

A nyár számomra elképzelhetetlen eper nélkül. Szerencsére a svédek is így vannak vele, tényleg szeretik. Az erdőben vadon is terem náluk gazdagon, az ott töltött nyaraimon gyakran szedtem, ettem szamócát. Egészen apró szeműeket, olyan volt az ízük mint az epres méznek. Svédországban legalább annyi izgalmas szamócás étellel találkozhattam, mint itthon, sőt. Erről árulkodik az a könyv is, amit a svéd rokonaimól kaptam, az eperszeretettem miatt: csupa-csupa epres recept áll benne.

A szeretett eper

2007-ben jelent meg Elisabeth Johansson elismert éttermi cukrásznő könyve Susanna Blåvarg lélegzetelállítóan gyönyörű nyári fotóival. Älskade jordgubbar – från drink till dessert, magyarul a Szeretett eper – az italtól a desszertig címmel. Ami a 48 különböző recept mellett nem más, mint egy vallomás a gyönyörű és egészséges bogyós gyümölcs iránt.

Nemcsak péksütemények, desszertek és torták, hanem epres gazpacho, epres tea, epres chutney, csokoládéba mártott epret is találunk benne nyársra húzva. A könyvben a klasszikus eperételek keverednek új, csábító finomságokkal.

A felsorakoztatott finomságokat Elisabeth Johansson a népszerű svéd nyaralószigeten Gotlandon készítette el, ahol Susanna Blåvarg mindegyiket le is fotózta. A 48 különböző receptet különféle, eperről szóló érdekességekkel és egészségügyi tippekkel egészítette ki a szerző.

Elisabeth Johansson séf, cukrász, étel-stylist, évek óta dolgozik éttermi cukrászként és pékként. Szorgalmas és tapasztalt receptkészítő, több mint 10 szakácskönyvet írt.

Eperkrémtorta

A Szeretett eper című szakácskönyvből nehéz kedvencet választani. Ez a klasszikus torta kimondottan egy Midsommari – nyárközépi recept: az összetört epret tejszínbe keverve töltik meg a tortát. Ebben a receptben van egy kis svédcsavar is, mégpedig a citrus. Én narancs nélkül, helyette zöldcitrommal készítettem.

A tészta:
3 tojás
3 dl cukor
100 gramm vaj
1 csésze tej
4,5 dl liszt (gluténmentesből készítve 500 gramm süteménynek való lisztkeverék)
1 ek vaníliás cukor
2 tk sütőpor
vaj és zsemlemorzsa a tortaforma kikenéséhez

A sütőt melegítsük elő 175 Celsius fokra. A tojást és a cukrot keverjük habosra. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és öntsük hozzá a tejet, majd az egészet keverjük a tojásos masszához. A többi száraz hozzávalót szitáljuk bele, és keverjük sima tésztává. Öntsük a masszát egy kivajazott és széles, körülbelül 24 cm átmérőjű rugós formába. Süsük a tortát körülbelül 40 percig. A süteményt tálra vagy grillre helyezzük, és hagyjuk ott kihűlni. Később a kihűlt tortát vágjuk három lappá.

Nyers eper töltelék:
4 dl eper
2 evőkanál cukor

A megtisztított epret összetörjük és cukorral édesítjük.

Citrus töltelék:
2 tojás
dl cukor
1 citrom finomra reszelt héja és leve
1 narancs finomra reszelt héja
1 tk kukoricakeményítő
50 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 dl habtejszín

A tojást, a cukrot, a citrom reszelt héját és a levét, valamint a narancshéjat keverjük össze a kukoricakeményítővel egy rozsdamentes acél serpenyőben. A keveréket keverés közben addig pároljuk, amíg sűrűsödni kezd. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá a vajat. A tölteléket öntsük egy tálba, tegyük át egy üveg vagy műanyag fóliába és tegyük be a hűtőbe, hogy kihűljön. A tejszínt verjük fel, és forgassuk a hideg krémbe.

Díszítés:
4 dl habtejszín
friss saját kerti rózsa vagy vad csipkebogyó

Most jön a torta összerakása. Mindig fordítsuk fel a tortalapokat, és az alját tegyük felülre. A legelső lapra kenjük az eperkrém felét, majd kenjük rá a citruskrém felét, tegyük rá a második lapot és ismételjük meg a tölteléket, fedjük be az utolsó lappal, és a maradék tejszínhabot kenjük vagy nyomjuk az egész tortára. Díszítsük friss eperrel és rózsával vagy csipkebogyóval.