Az adventi időszak a várakozás, a készülődés és a család fontos pillanataihoz kapcsolódik. Ahogy a hidegebb napok beköszöntenek, és a karácsony fényei lassan felgyulladnak, egyre gyakrabban jutnak az eszünkbe azok, akik távol élnek tőlünk. A hiányérzet adventkor erősebb lehet.

A modern technológia korában sokszorosan könnyűvé vált a kapcsolattartás, mint korábban volt. Emlékszem még arra az időre, amikor kislányként meghallottam az édesapám hangját a telefonban. Bár Svédország nem a világ végén van, a vonal gyakran zúgott, recsegett és a Papa hangja pedig éterinek tűnt benne, mintha egy másik bolygóról hívna. Azóta eltelt csaknem negyven év, ha ma hiányzik, akkor egy gombnyomással nem csak kristálytisztán hallhatom a hangját, hanem látom is őt, mintha egy szobában ülnénk. Az adventi kapcsolattartás technikailag sokkal könnyebb lett. Érzelmileg viszont ugyanolyan nehéz.

Ebben a cikkben igyekszem megosztani néhány egyszerűbb – és remélem nem bánod, személyesebb ötletet arra-, hogyan teheted feledhetetlenné a távoli rokonaiddal való kommunikációt az ünnepi időszakban.


Svédország nincs is olyan messze

Bár Svédország repülővel alig két óra utazást jelent a levegőben, a reptérre való kijutással együtt is legfeljebb fél napi-napi utazást jelent, mégis van, hogy hónapok vagy akár évek telnek el, mire újra látom élőben az apukámat és a testvéremet a családjukkal együtt. Addig pedig maradnak az online találkozások, a telefon a kapcsolattartásra. Amit csaknem negyven évnyi távolság alatt, mondhatni a tökélyre fejlesztettünk. Félszavakból is megértjük egymást, vagy ha nem, akkor pont úgy tudunk neheztelni a másikra, mintha egy szobában lennénk. A család műfaja már csak ilyen.

Az advent ideje viszont kiváló alkalom arra, hogy szándékosan és szeretetteljesen közelebb kerüljünk a külföldön élő rokonainkhoz. Mi is gyakrabban beszélünk ebben az időszakban egymással, és küldünk képeket a mindennapokról. Vagy éppen nem. Nekem ilyenkor annyira hiányoznak, hogy pár napig, hétig szinte kerülöm a beszélgetéseket, mert még jobban fáj a távolság, a hiányuk. Ilyenkor beszélgetni is nehezebb lehet. Pedig Svédország nincs is olyan messze.

Ezt az érzést idén is átéltem, éppen átélem. Napok óta készülök arra, hogy beszéljek az apukámmal. Tudom, hogy már az első mondat után könnyebb lesz, és minden folytatódik ott, ahol a legutóbbi beszélgetés után abbahagytuk. Csak az első lépést nehéz megtenni.


Adventi kapcsolattartás

De mi a titka ennek a távolságot áthidaló jó kapcsolatnak? Milyen témákról beszéljünk, hogyan ápoljuk megfelelően a kapcsolatot? Hogyan tegyük feledhetetlenné a távoli rokonainkkal való kommunikációt az ünnepi időszakban? Íme néhány ötlet, ami mintegy negyven év alatt gyűjtöttem össze:

 1. Ünnepi Készülődés: Kérdezzük meg a távol élő családtagjainkat arról, hogyan készülnek az ünnepekre, mi lesz idén az ünnepi étel, hogyan alakulnak a gasztronómiai szokásaik, mi marad meg a magyarból és mi az amit átvesznek, átvettek az új országból.
  Személyes megjegyzés: Lehet receptet cserélni, megfőzni itthon, a számunkra idegen ételt. De akár lehet együtt online főzni is. Volt, hogy főzés közben beszélgettem az apukámmal, aki egyébként rendkívül jó szakács. Így közvetlenül tanulhattam tőle pár dolgot a távolság ellenére.
 2. Kiemelkedő emlékek: Idézzétek fel közös emlékeiteket az ünnepekről, a korábban együtt töltött időszakról, vagy a másik gyerekkorából. Megoszthatjátok a kedvenc karácsonyi történeteket vagy vicces eseményeket.
  Személyes megjegyzés: Az ilyen alkalmak alatt az apukám beszélt a saját gyerekkoráról, a testvéréről és a szüleiről, így én is jobban megismerhettem a nagyszüleimet.
 3. Kulturális különbségek: Beszélgessetek a kulturális különbségekről és hasonlóságokról az ünnepek kapcsán. Érdeklődjetek az ünnepi szokásaik iránt, és osszátok meg a sajátokat.
  Személyes megjegyzés: Volt olyan, amikor az apukámmal együtt néztem, a Svédországban vetített szilveszteri kabarét a Grófné és az Inas-t a mobilomról.
 4. Év értékelése: Kérdezzétek meg egymást, hogy hogyan telt az év, mi volt a legemlékezetesebb pillanat, és milyen terveik vannak a következő évre.
  Személyes megjegyzés: A testvéremmel mindig jókat nevetünk azon, hogy mi az amit gyerekkorunkban szerettünk volna, ellenben azzal, ami lett. De mindig bíztatjuk egymást.
 5. Közös érdeklődési területek: Ha van közös érdeklődési területetek, mint például a filmek, könyvek, sport vagy egyéb hobbi, beszélgessetek erről.
  Személyes megjegyzés: A testvéremmel időnként beszélünk a filmekről, amiket láttunk. És ilyenkor a közös kedvencünk a Ludas Matyi rajzfilm is előkerül, amiből mindig idézünk.
 6. Ajándékötletek: Kérdezd meg őket, van-e valamilyen kívánságuk karácsonyra, vagy beszéljétek meg az ajándékokat. Vagy osszátok meg egymással azokat az ötleteket, amelyekkel másokat meglephetnétek.
  Személyes megjegyzés: Nálunk az édesapám felesége az, aki mindig gondoskodik az ajándékokról: sokszor vannak hasonló ajándékok, amit szinte mindannyian kapunk tőle. Hasonló ruhadarabok, plüssök, díszekamik külön örömöt szereznek azzal, hogy tudjuk a másiknak is lett olyan.
 7. Jövőbeli találkozások: Ha terveztek találkozni a jövőben, beszéljetek erről és tervezzétek meg, hogy mikor és hol találkoztok.
  Személyes megjegyzés: Nálunk ez a legnehezebb, mi ezt a témát gyakran kerüljük, mert több család életét egyeztetni a találkozáshoz, nem egy könnyű feladat.
 8. Aktuális hírek: Beszéljetek a mindennapi eseményekről, hírekről az ő országukban és a tiedben. Kérd meg őket, hogy osszák meg a helyi híreket.
  Személyes megjegyzés: Ez az a téma, ami kimeríthetetlen beszédtémát jelent, mindannyian figyeljük a híreket, és igyekszünk naprakészek maradni, tudni mi történik a másik országában.

Ezek az ötletek segíthetnek abban, hogy az adventi beszélgetéseitek gazdagok és értékesek legyenek. A legfontosabb, hogy őszinte érdeklődéssel forduljatok egymás felé és élvezzétek a kapcsolatteremtés örömét az ünnepek idején. Nem kell elfelejteni az esetleges sérelmeket, de félre lehet tenni azokat, vagy ellenkezőleg -pont a szeretet nevében- értő figyelemmel orvosolni azokat. Éljünk azzal a lehetőséggel, hogy ma már az adventi kapcsolattartás sokkal könnyebb, mint 30-40 éve volt. De sírni most is ér.


Fotó: Getty Images


Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban