Tove Jansson egy különleges világot teremtett a fehér, kissé vízilovakra emlékeztető trollokkal. A svéd nyelven írt történetek miközben meghódították az olvasók és nézők szívét világszerte, az emberségre tanítanak. A Muminok történetei hűen tükrözik az északi kultúra varázsát.

A Muminok vagy Múminok (svédül Mumintroll, finnül: Muumimaailma) alakjai a magyar gyerekek és felnőttek előtt sem ismeretlen figurák. Olvashattuk könyvben, láthattuk rajzfilmen, de akár elkészíthettük a receptjeiket is. A finn, és egyszerre svéd muminok mindenhol ott vannak: szakácskönyvben, bögrén, fényvisszaverőn, zoknin, esernyőn, pizsamán és még repülőgépen is, a fehér pufi trollok világszerte hódítanak.

A Mumin családnak, akik a történet központi szereplői, három tagja van: Mumin papa (Muminpappan) és Mumin mama (Muminmamman), valamint a fiuk, Mumin (Mumintrollet). A végtelenül jóindulatú és kedves teremtmények Muminvölgyben élnek, téli álmot alszanak, sok barátjuk van és mindig történik velük vagy körülöttük valami. Fontos figurák a történetükben még Bájocska (Snorkfröken), Mafli (Sniff), Vándor vagy Kószabóklász (Snusmumriken), Pöttöm (Lilla My) valamint Fürkész (Snorken).

Sajnos a Mumin könyveknek több magyar -következetlen- fordítása is létezik, a rajfilmsorozatnak is több szinkronja létezik, amikben többféle névvel találkozhatunk, ezek pedig kissé megnehezítik a szereplők közötti eligazodást. Továbbá a régebbi fordításban múminnak, míg az újabban muminnak írják őket. De ha túl lépünk ezeken a kellemetlenségeken, a Muminok csakis értéket nyújthatnak a számunkra.


Muminok a Finnair járatán. Ezzel az illusztrációval két A350-es járat közlekedett 2023-ig

A finn Muminok egyben svédek is

A Muminokat a svédek svédnek, a finnek pedig finnek tartják – és mindkét birtoklás helyénvaló. A Muminok alkotója Tove Marika Jansson Helsinkiben született még 1914-ben. A mai finn főváros, akkor még az Orosz Birodalom részeként a Finn Nagyhercegséghez tartozott. A svédek pedig kisebbséget jelentettek ott akkoriban.

A Jansson családban a művészet, az alkotás nem volt idegen. Tove édesapja szobrász, édesanyja grafikus és illusztrátor volt. Tove festészetet és rajzot tanult Stockholmban 1930–1933 között, majd egy évvel később Helsinkiben folytatta a tanulmányait két éven át, és Párizsban is tanulta a festészetet 1938-ban. Majd Európai utazása során elbeszéléseket kezdett írni és illusztrálni, amelyek magazinokban, időszakos kiadványokban és napilapokban jelentek meg. 1953-ig a svéd nyelvű Garm szatirikus lapnak dolgozott.

A Mumin eredetileg nem egy kedves rajzfigurának indult Tove Jansson elméjében. Nehéz időkben született, egy szegény és háború sújtotta országban. Tova elsőként még gyerekként festette fel egy melléképület falára, és a lehető legcsúnyább lényként igyekezett megformálni, hogy visszavágjon a fivérének egy politikai vitában, aminek a témája Immanuel Kant munkássága volt, ezért a Mumin rajz alá Kant nevét firkálta fel. Ez a Mumintroll később Tove Jansson politikai karikatúráiban is megjelent a Garmban, a saját aláírása mellett. Ez a Mumin kimondottan csúnya volt, sötét figuraként jelenik meg. Sovány volt, hosszú orral és ördögfarokkal, a neve pedig „snork” volt. Tove Jansson rajzainak a védjegyévé vált.

Tove Jansson, Snorkmaiden és Moomintroll a Stockmann áruházban Helsinkiben, 1956. Fotó: https://tovejansson.com/

13 könyv 45 nyelven

A Mumin később Tove Jansson ceruzájával meghízott, és kellemes, mi több kedves külsejű lett, ami a Muminok történetéből készült japán rajzfilmeknek köszönhetően még különösen szolíd és bájos hátteret is kapott. De kanyarodjunk vissza még a legelső Mumin könyvhöz egy mondat erejéig: A  Småtrollen och den stora översvämningen – A Múminok és a nagy árvíz címmel jelent meg, amiben még az Immanuel-Kant féle csúnya Mumint láthatták az olvasók.

Tove Jansson a Muminok történetét mindvégig anyanyelvén svédül írta. 1945 és 1977 között összesen 13 Mumin könyve jelent meg; amiket azóta 45 nyelvre fordítottak le szerte a világon. A világ minden táján kedvelik, a Japánok kifejezetten a magukénak érzik, nem véletlenül rajzfilesítették meg.

A Muminok a történetekben különféle katasztrófákkal és kalandokkal találkoznak, amiket miután megoldanak és elrendeznek, boldogan térnek vissza az idilli Muminvölgybe, melynek lakóit érzékenység és tolerancia, valamint néhol huncutság jellemzi.

A mese és a valóság találkozása

Muminok kalandjaiban egyedülálló módon fonódik össze a valóság és a fantázia világa. A Muminvölgyben játszódó események és kalandok számtalan mesebeli elemet tartalmaznak. A varázslatos teremtmények, az idillikus környezet és az érdekes történetek mind-mind hozzájárulnak a mesebeli hangulathoz. Ugyanakkor ezek a mesék nem csupán egyszerű fantáziavilágot jelentenek, hanem mélyebb üzeneteket is hordoznak, amelyek a valóságban is validan megállják a helyüket.

A Muminok világában a karakterek személyiségfejlődése és az átélt kihívások valósághűek és azonosíthatóak az olvasók és a nézők számára. És bár eredetileg felnőtteknek szóltak, a rajzfilmesített változat különösen szól a gyerekekhez is. A történetek olyan érzelmeket és tapasztalatokat közvetítenek, amelyek a mindennapi életünk részét képezhetik. Így a Muminok világában a mese és a valóság összefonódik, és a történetek nem csupán szórakoztatók, hanem mélyebb értelműek és tanulságosak is.

Tove Jansson egy olyan egyensúlyt teremtett a mese és a valóság között, amely lehetővé teszi az olvasók számára, hogy egyidejűleg szórakozzanak és tanuljanak. A Muminok világa ezen különleges tulajdonsága révén vált időtállóvá és generációkon átívelővé, hiszen mindenki találhat benne valamit a saját életéből és élményeiből.

Finnországban és Svédországan is a gyermekek a mai napig Mumin meséken nevelkednek, Muminokat ábrázoló játékokkal játszanak, Muminokkal fekszenek és kelnek. Kicsiként mindössze egy kedves és vicces mesefigurát látnak benne, ám később nagy segítségükre válnak a kusza emberi természet és a világ dolgainak megértését illetően. A Muminok történetei felölelik az északi embere értékeit, például az őszinteséget, az egyensúly megteremtésének fontosságát és az elfogadást. A tulajdonképpeni lagom irányelvek kicsiknek és nagyoknak egyaránt hasznos.

Amit a Muminok tanítanak

A 10 legjobb lecke az életről amit a Muminoktól tanulhatunk meg:

  1. Éld meg a pillanatot: el kell engedned a múltat​, és a jövőn sem szabad görcsölnöd ahhoz, hogy szimplán csak megéld a jelent. Mobiltelefon nélkül. A Muminok sem mobiloznak.
  2. Fogadd el magad: néha nehéz annak lenni, aki valójában vagy, de megéri megtenni
  3. Érd el céljaidat: Célokat maga elé bárki kitűzhet és el is érhet. Függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy vagy. Fiatal vagy idős. Nő vagy férfi.
  4. Légy ott mások mellett: néha nem kell mást tenned, mint megnyugtatni a szeretteidet, hogy ott vagy mellettük
  5. Öleld át a jót és a rosszat is, mindazt, ami veled történik: az élet egy hullámvölgy, amiben hegycsúcsok és mélységek váltakoznak, fogadd el mindkettőt, mert mindkettőre szükséged van. Mindkettőből táplálkozhatsz.
  6. Légy őszinte a családoddal, a közvetlen környezeteddel: végül minden kiderül, nincs értelme a titkolózásnak
  7. Fogadd el az egyediségedet: nem mindig a normákhoz és a társadalomhoz való illeszkedés a legfontosabb, keresd meg, hol engedheted el úgy a szabályokat, hogy senkinek sem ártasz vele, és te valamennyire felszabadulsz. Találd meg azt, amiben különbözől másoktól. Légy rá büszke.
  8. Élj kiegyensúlyozottan: vannak dolgok, amiket meg akarunk tenni, és vannak dolgok, amelyeket nem. Meg kell találnunk és tartanunk az egyensúlyt a jogaink és a kötelezettségeink között.
  9. Légy jó mindenkivel: sosem tudhatod, mikor lesz szükséged mások segítségére. Ugyanannyiba kerül kedvesnek lenned, mint nem kedvesnek.
  10. Értékeld a csendet és a magányt: néha mindannyiunknak szüksége van a saját térre és időre, mindenki más jelenléte nélkül. Teljesen rendben van, ha néha egyedül akarunk lenni, csak az nem mindegy, hogyan, milyen stílusban kérjük hozzá a környezetünk támogatását. Légy kedves Mumin.

A cikkhez forrást találtam ITT és ITT és ITT és ITT

Ha szeretnéd tudni, hogy te melyik karakter vagy, akkor keresd fel ezt az oldalt és töltsd ki a tesztet. Svédül, finnül és angolul is kitöltheted, de a Google fordító is a segítségedre lehet.

Elárulom, nekem Mumin Papa jött ki. Én a cilinderes Mumin Papa vagyok.

Fotó: Cozee