A nemek legteljesebb egyenlőségét valló és gyakorló országok jellemzően jobban szerepelnek a boldogsági skálákon, mint a többi ország. Svédország is, ahol az apák legalább annyira kiveszik a részüket a gyereknevelésből, mint az anyák. Minkét szülő köszöntése a huszadik század elején terjedt el.

Vasárnap csörgött a telefonom, az édesapám hívott Svédországból, hogy felköszöntsön, mint az unokája édesanyját, mert náluk május utolsó vasárnapján van anyák napja. Ilyenkor ott, akárcsak itt nálunk Magyarországon, anyák napjára megtelnek az üzletek virággal, virágcsokrokkal, hogy köszöntsék az édesanyákat és a nagymamákat. Az apák napja pedig november második vasárnapjára esik, amit szintén megünnepelnek. Hiszen Svédországban a szülők közti egyenlőséget nem csak szavakban, hanem tettekben is mérni lehet.

 

Egyenlőség a szülők közt

1974-ben Svédország volt a világ első állama, ahol a szülési szabadságot felváltotta a nemhez nem kötött szülési szabadság. Vagyis egy édesapa ugyanúgy otthon maradhatott az újszülöttel, mint az édesanya. Ez akkor, három hónapnyi fizetett távollétet biztosított mindkét szülőnek, de az apa a magáét az anyára ruházhatta, ha az a családnak úgy volt előnyösebb. 

További jelentősebb változást az 1995-ben hozott „használd, vagy elveszíted” szabály bevezetése hozta: az apák hónapja már nem volt átruházható, ma pedig már mind a két szülő megkapja a három hónapnyi szabadságot. 

A svédek e mellett, összesen 480 nap szülői szabadságra jogosultak a gyermek nyolcéves koráig, de a gyerek betegsége esetén is elmehetnek a szülők fizetett szabadságra, továbbá az egyévesnél idősebb  gyerekeket alanyi jogon megilleti az óvodai elhelyezés a valódi költségek töredékéért. Így érthető, hogy Svédországban miért nem találkozhatunk dadusokkal. 

A svéd szülők között nem kérdés, hogy egy apának, is vannak feladatai a családban. A gyereknevelésben, a háztartási munkában, az anyagi javak megteremtésében, az ügyek intézésében egyenlően. A szülők közti egyenlőség kihat a gyerekekre is, az egyenlőségpárti szülők gyerekei jobban teljesítenek az iskolában, kevésbé van szükségük pszichológusra, pszichiáterre vagy orvosi ellátásra. 

 

Lagom tippek a magyar apáknak

Bár nálunk Magyarországon nem jár az apáknak három hónapnyi szülői szabadság egy gyermek születése után, ettől még vannak más lehetőségeik is arra, hogy a családon belül legalább annyira kivegyék a részüket a szülőség örömeiből és feladataiból, mint az anyák. Linnea Dunne: Lagom című könyvében azt ajánlja az apáknak: győződjenek meg arról, hogy a gyerekek azt is látják, ha ők a szennyessel is foglalkoznak. 

Egyébként egy apa is ápolhatja a beteg gyereket, csillapíthatja a lázát, olvashat neki mesét és cserélheti a borogatást a homlokán, ahogy iskolába mehet is becsomagolhatja utódjai szendvicsadagját, vagy segítheti bekötni a gyermek cipőfűzőjét , délután pedig a házi feladat megoldásába is beszállhat. Hiszen a lagom az élet apró dolgaiban rejlik. 

A lagom életstílus szerint az, hogy mennyire egyenlő a kapcsolat anya és apa közt, mindkét szülőn áll: a gyermekgondozási feladatoktól a házimunkán át, egyéb otthoni feladatok egyenlő elosztásáig sok mindent tehetünk azért, hogy boldogabbak legyünk szülőként és gyermekként egyaránt. 


Anyák napja a szabadban

Mors dag – így mondják svédül, hogy anyák napja. Ahogyan hazánkban sincs sablon arra, hogyan köszönjük meg anyák napján az édesanyáknak és nagymamáknak a szeretetüket és gondoskodásukat, úgy Svédországban sincsen. Ami viszont szinte biztos, hogy május utolsó vasárnapján már lehetnek a svédek is annyira szerencsések jó idő tekintetében, hogy a szabadban ünnepelhessenek. A napfény az egyik legfontosabb a svédeknek, anyák napján sincs ez másként.

 A svéd kisgyerekek virágot, virágcsokrot adnak, a nagyobbak elviszik egy hangulatos kávézóba vagy étterembe az édesanyjukat anyák napján. De az sem ritka, hogy ilyenkor  az egész nagy család elutazik egy teljes hétvégére a nyaralóba, közösen kibérelnek egy víkendházat és piknikeznek a szabadban.

Az anyák nap ünnepe még 1919-ben került Svédországba Cecilia Bååth-Holmberg (1857–1920) írónő kezdeményezésére. Egy 1920-ban, Anyák napja címmel kiadott füzetben számos útmutatás található az anyák napjának megünneplésére.

1. Húzzák fel otthon a svéd zászlót. 
2. A gyerekek énekkel ébresszék, köszöntsék reggel az édesanyjukat.
3. Vigyék ágyba a gyerekek a reggelit az édesanyjuknak: péksüteményt és kávét. Apró ajándékkal és virággal is kedveskedhetnek. 
4. Az anya, amennyire csak lehetséges pihenjen anyák napján, és ne végezzen semmilyen házi munkát. Helyette a gyerekek vessenek ágyat, söpörjenek, főzzenek, mosogassanak. A délutáni kávénál vagy este egy kisebb ünneplést is tartsanak, amin az apa is vegyen részt.
5.  A távollévő gyerekek küldjenek anyák napi képeslapot, levelet, táviratot az édesanyjuknak. 

Kávé és sütemény az anyák napi pikniken


Apák napja egy jó reggelivel kezdődik

A reggeli, a nap legfontosabb étkezése. A svéd ünneplésnek egyik hagyománya, hogy az ünnepelt, például a születésnapos ágyba kapja a virágot, és a születésnapi süteményt. Miután apák napja november második vasárnapjára esik Svédországban, amikor már akár hó is lehet, egy egész napos pikniket nem nagyon szervezhetnek, így a reggelire teszik a hangsúlyt. Vagy egy finom ebéddel ünnepelnek. 

Az iskolában a gyerekek ugyanúgy készítenek üdvözlőkártyát apák napjára, mint anyák napjára. Vagy süteményt, tortát sütnek otthon anyai segítséggel. A leggyakoribb apák napi ajándék pedig a nyakkendő, vagy valamilyen férfi kozmetikum. 

A halmstadi golfklub apák napi ajánlata 2020-ban

 

Forrás: Linnea Dunne: Lagom. A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz 2017 Kossuth Kiadó, ITT és ITT és ITT