Változtatni a berögzült szokásainkon nem könnyű. Nagy lépésekben semmiképpen sem. Aprókban, szakaszosan könnyebb. Az is jó, ha a szemünk előtt lebegtetjük: a tökéletességre sem kell törekedni, csak arra, hogy elég jók legyünk, vagyis mondhassuk: az életünk pont lagom.

Aggódni sem szabad azon, ha nem tudunk egyről a kettőre másként tenni a dolgainkat. Ezzel nem vagyunk egyedül. Másoknak is nehéz megszabadulni a rosszul berögzült cselekedeteiktől, és helyettük felvenni új, hasznosabbat. A lényeg, hogy ne akarjunk mindent egyszerre. De ezt hogyan tegyük?

Apró változtatásokkal

Azon kívül, hogy eldöntjük, hogy most már tényleg változtatni szeretnénk, az első lépés legyen az, hogy megnézzük, az adott területen mi az, amit le tudunk egyszerűsíteni. Gondoljunk a svéd design-ra, hogy milyen egyszerű, mégis nagyszerű. Például egy skandináv fotel vonalvezetése, semmi felesleges részlet. Vagy a csücskében kihasított ágyneműhuzat, amibe benyúlva könnyen belerázható a paplan. A célnak megfelelőek.

Így ha például a rendrakással van gondunk, mert mindig halogatjuk, akkor először nézzük meg mi ennek az oka. Hogy hol tudunk egyszerűsíteni a feladatban. Például az okozza a gátat, hogy túl sok a holmink? Vagy nincs elég tárolóhelyünk? Vagy egyik sem, nincs túl sok holmink, helyük is lenne, csak éppen nem tesszük el magunk után a dolgokat. Legyen bármelyik is, minimálisan kezdjünk el változtatni azon.

Váljunk meg azoktól a holmiktól amire nincs szükségünk. Ajándékozzuk el, adjuk el, adományozzuk el, vagy vigyük a szeméttárolóba, tegyük a kuka tetejére, hátha másnak megtetszik és elviszi. Kevesebb holmit könnyebb lesz rendben tartani. De éppenséggel vásárolhatunk új tárolóelemeket is, hogy legyen hová elpakolnunk. Ha pedig ha csupán az a baj, hogy nem pakolunk el, akkor a pakolás folyamatához társítsunk valami pozitívat, például azt, hogy míg pakolunk, addig is mozgunk és ez jót tesz az alakunknak.

Vagy, ha szeretünk logikusan gondolkodni, akkor rászoktatjuk magunkat arra, hogy agyban útvonal tervet készítsünk, hogy a konyha felé menet összeszedjük a poharakat, és amikor a fürdőszobában van dolgunk, akkor megragadjuk a hanyagul ledobott szennyest, vagy azt a pulcsit, amit végül nem vettünk fel még egyszer és hetek óta a szék karfáján porosodik.

A hangsúly azon van, legyen szó bármiről, nézzük meg, hogyan tudjuk leegyszerűsíteni a dolgokat, megfelelő arányba hozni, úgy, hogy az pont lagom legyen. Nem kell hetente ötször elmennünk futni, ha eddig nem sportoltunk, és el sem bírunk indulni, elég ha először legalább hetente egyszer kimegyünk. Ha ez már sikerül hétről-hétre akkor beállíthatunk heti két mozgás napot is. Ami lehet pont elég is lesz nekünk. Mert mászkálunk eleget a lakásban azért is, hogy mindig rend legyen.

Elég csak apró változtatásokkal élnünk ahhoz, hogy fenntarthatóbbak legyen az új szokásaink.

Kép: Getty Images