Ugyan az autó egy kényelmi terméknek mondható, hiszen használhatunk tömegközlekedési eszközt, vagy biciklit is, az autózást is élvezhetjük környezetbarát módon. Tehát úgy, hogy lagom legyen, éppen jó nekünk. A svédek ezen a területen is törekszenek a fenntarthatóbb használatra. Már az autójukat is ennek mentén választják ki, s természetesen az autóhoz, autózáshoz kapcsolódó tevékenységeket is úgy alakítják, hogy környezetbarát legyen, vagyis megvalósuljon a klímavezetés. Tippjeiket érdemes megfogadni.


A svédek lagom kifejezéséről már többször írtunk a Lagom Neked Magazinban. Természetesen a sok esetben felvetődhet bennünk, hogy a lagom – vagyis a nem túl sok, és nem is túl kevés – életfilozófiája hogyan kapcsolódhat a valódi élethez? Egyáltalán tényleg alkalmazható bármilyen területen? Mi lehet az a klímavezetés?

A svédek válasza természetesen az, hogy igen: ők mindenben ennyire tudatosak. Tudják tartani a mértékletességet, hogy az éppen jó legyen, s közben fenntartható, a legkevesebbet ártson a környezetnek. Az otthonunk lehet lagom, ahogyan a gardróbunk is, főzhetünk lagom-módra.

A téli iskolai munkát is lehet úgy szervezni évtizedek óta, hogy az iskolások sportoljanak, miközben az iskolák energiát spóroljanak, mert a hosszabb szünet miatt nem kell azokat fűteni. Miért az autóvezetés lenne kivétel? Sőt, az autók tekintetében a környezetvédelem témaköre, és a tudatos használat a leginkább sarkalatos kérdések. Vagyis a svédeknek fontos a klímavezetés.

KÉNYELEM + PRAKTIKUM = KLÍMAVEZETÉS

Egyfajta tudatosságot jelent már az is, hogy mikor használnak autót? Ebben az esetben egyértelműen működik a lagom-szemlélet: ne vegyük igénybe feleslegesen a kocsit, hiszen utazhatunk akár vonattal, menetrend szerinti busszal, ahogyan biciklivel is.

Budapest környékén is számos bicikliutat adtak át a kerékpáros forgalomnak az elmúlt időszakban. Nem kell lemondanunk az autóról, tudatos használattal megmarad az egyensúly a kényelem, a praktikum és a környezetkímélő szemlélet között.

A klímavezetés tehát egyfajta tudatosság, amely az autóhasználatra vonatkozik. Legyen az a számunkra megfelelő jármű kiválasztása, tudatos autóhasználat, környezetkímélő autómosás.

AUTÓBAN: TERVEZÉS, TUDATOSSÁG

Az egyik fontos szempont: tervezzünk! Először azt, hogy merre indulunk? Hányan ülünk az autóban? Egy nagyobb család kirándulása esetén is megfontolandó, hogy vonattal induljunk el. Ha ugyanis az úti célunk vasútvonal közelében található, jó arrafelé a vonatközlekedés – legalább kétóránként indul járat mindkét irányba – még kényelmesebb is lehet a tömegközlekedés.

Gyerekekkel mindenképpen, akik a vonaton nincsenek helyhez kötve. Felállhatnak, járkálhatnak, jobban telik az utazás. Mindehhez tudatos tervezés szükséges. Hétköznapokon is többen üljünk egy autóba. Legalábbis a svédek így tesznek. Ez is része a klímavezetés fogalmának. Nincs kiábrándítóbb a dugóban, mint amikor az autók többségében azt látjuk, csak egyvalaki használja azt.

Az autóvásárlás is legyen tudatos, tervezést igényel ugyanúgy. Válasszunk üzemanyag-takarékos modellt. Az azonos méretű modellek között kilométerenként akár 3-5 dl különbség is lehet.

A nehéz autók több üzemanyagot fogyasztanak, 2000 kilogramm üzemi súlyonként átlagosan 1 deciliter lehet a különbség. A környezettudatossági szempontoknak leginkább az 1000 és 1500 kilogramm közötti üzemi súlyú autók felelnek meg.

KÖRNYEZETKÍMÉLŐ AUTÓZÁS: HOGYAN?

A svédek szerint a környezetbarát vezetéshez ezek szükségesek. Tippjeiket érdemes megfontolnunk.

  1. Váltsunk fel korán. A gyorsítás sok üzemanyagot igényel, ezért kapcsoljunk fel a második sebességfokozatra, mielőtt a motor eléri a percenként 3000 fordulatot. Akár ki is hagyhatunk fokozatokat, hogy gyorsan elérjük a kívánt sebességet.
  2. Egyenletesség az utakon. Az egyenetlen vezetés több üzemanyagot fogyaszt, egyenletes gáznyomással vezessünk. Ha messzire előre nézünk, korábban észlelhetjük a többi autóst, ha megakadt a forgalom, vált a közlekedési lámpa. Így elkerülhető az éles fékezés.
  3. A motorfék is fék. A fékek használatával ugyanúgy szabályozható az üzemanyag-fogyasztás pozitív irányba. Ennek kapcsán jutott eszembe az első autóvezető-oktatóm, aki mindig azt mondta a városi vezetés közben: a motorfék is fék. Úgy látszik, ez a módszer a svédeknek is kedves. Lejtőn engedjük ki korán a gázpedált, guruljunk lefelé gyorsítás és fékezés nélkül. Figyeljünk a többi autóra, tartsunk nagyobb távolságot.
  4. Megfelelő sebességgel. Tartsuk be a sebességhatárokat. A nagyobb sebesség több üzemanyagot igényel. A folyamatos lassítás, gyorsítás sem hasznos tudatosság szempontjából. Ha 70-ről 110 kilométer/órára növeljük az autó sebességét, akkor az körülbelül 40 százalékkal több üzemanyagot fogyaszt.
  5. Rendszeres szerviz: A természetellenesen magas üzemanyag-fogyasztás okai lehetnek a motorbeállítás vagy a cserére szoruló alkatrészek kopása. Ezért érdemes évente legalább kétszer időpontot kérni a szervizbe.
  6. Gumiabroncsok. Megfelelő guminyomás esetén az üzemanyag-fogyasztás több mint öt százalékkal csökkenthető.
  7. Kisebb súly. Minden plusz kilónál nő az üzemanyag-fogyasztás. Érdemes használat után eltávolítani például tetőboxot, kipakolni a felesleges dolgokat a csomagtartóból.
  8. Alapjárat – inkább ne! Az alapjárat igazi környezetszennyező. Dugóban mindenképpen állítsuk le a motort.
  9. Felesleges fűtés. Az utastér fűtése mellett szükségtelen bekapcsolni az ülésfűtést, a jégmentesítőt, az első és a hátsó ablakfűtést és a tükörfűtést. Ha nem használjuk ezeket, az autóban ugyanúgy meleg lesz, a motor terhelése pedig csökken.

Autómosás klímatudatosan

Környezetvédelmi szempontból az a legrosszabb megoldás, ha az autót az utcán vagy a garázs felhajtóján mossuk le. Ugyanis így a víz az összes szennyeződéssel egy csapadékelvezetőbe, majd egyenesen a legközelebbi vízfolyásba kerülhet. Ez pedig súlyosan környezetszennyező.

Ha nincs a közelünkben autómosó – akár automata is lehet –, a legkevésbé rossz megoldás az, ha füvön vagy kavicson mossuk le az autót. A szennyező anyagok így megragadnak a talaj felső rétegében, és valamelyest kiszűrik a káros anyagokat, mielőtt szennyvíz elérné a talajvizet.

A talajban élő élőlények ellenállóbbak, mint a vízben élők, és a talajkörnyezet gyakran meg tudja kötni vagy lebontani az autóból kimosott szennyeződéseket. Ha erre is figyelünk, igazán klímatudatosak lehetünk a klímavezetés területén is.

Forrás: ITT és ITT és ITT és ITT

Fotó: ListItSweden