Adventi Bingó játékunk tippjei között, ünnepi programlehetőségként szerepel a madáretető készítése is. Svédországban a gyerekek az iskolában a kézműves foglalkozásokon madáretetőt is készítenek. A legegyszerűbben tejes dobozból, vagy tobozra ragasztva.

Barkácsoljunk madáretetőt! De mielőtt nekiállnánk téli madáretetőt készíteni, jó ha nem feledkezünk meg arról, hogy az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk, aminek az egyik oka az, hogy a madarakat nézni, figyelni, gondoskodni róluk rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A másik pedig az, hogy a madarak jelenléte biológiai védekezést jelent a kertünknek, mert összeszedik a gyommagvakat, rovarokat és kis rágcsáló-kártevőket. Az énekesmadár-etetésen tehát mindkét fél, ember és madár egyaránt nyer, de csak akkor, ha ezt jókor és jól tesszük!

Egy tál mag, és egy tál víz

A lehető legegyszerűbb megoldás, ha kirakunk két cserépaljat, és egyikbe a magokat szórjuk-gyümölcsöt teszünk, a másikba pedig vizet öntünk a kis énekes madaraknak. Lehet ez az edény persze műanyag is.

Itt arra kell figyelni, hogy szeles időben a szél kifújhatja a magokat, vagy a nagy hidegben megfagyhat a víz.

Jó ha mindennap nagyjából ugyanabban az időben rakunk ki eleséget. Ha ezt elfelejtjük, a madarak érzékelik, hogy az etetőben fogy az eleség, és egyből odébb állnak.

Fontos az is, hogy biztonságos helyre tegyük a tálakat, ahová nem ugrik fel macska, nem fújja le a szél. Például egy magas farönkre, oszlopra a kertben. Erkélyen egy magasabb ládatartóra.

Lehetőleg az erkély szélére, és ne várjuk, hogy a madarak odarepüljenek az erkélyünkre, ha mi is kint tartózkodunk. Inkább az ablak mögül lehetőleg mozdulatlanul lessük őket.

Tejes, üdítős doboz minden háztartásban van

A tejes dobozból gyorsan készíthetünk madáretetőt. Ehhez egy ablakot kell csak jóformán kivágnunk rajta, így a berakott magok jobban védve vannak, nehezebben fújja ki a szél vagy áztatja el az eső, bár az, hogy a magok nedvesek lesznek, az a madaraknak nem újdonság.

A napraforgó és a köles (valamint egyéb apró szemű mag) a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség. Ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, ezért inkább kiegészítőként alkalmazhatóak az etetőkön.

Készíthetjük úgy is, ahogyan a képen látjuk, hogy két oldalán is vágunk ablakokat, hogy két oldalról is beleszállhassanak a madarak.

A gyerekek vízálló festékkel át is festhetik a tejes dobozt kedvük szerint.

Barkácsoljunk madáretetőt PET-palackból

A Pet palack is könnyű és jó megoldás. Ahogyan a tejes dobozt, úgy a PET-palackot is könnyen madáretetővé alakíthatjuk.

Mindössze annyi a dolgunk, hogy kettő-kettő egymással ellentétes oldalon lejtésben vágjunk, szújunk ki lyukakat, amiken átvezetjük a fakanalakat. A lejtésre ügyeljünk, mert ez biztosítja, hogy az eledel kicsússzon a palackból a fakanálra.

Az erkélyre, például asztalra kirakott téli madáretető ritkán jó megoldás, mert csak akkor repülnek bele a madarak, ha teljes biztonságban érik magukat. Fára, falra akasztva más a helyzet.

Fontos, hogy a közelben legyen kint egy tál víznek is. A madarak szomjasak is lehetnek.

A cinegeharang a kert dísze is lehet

A cinegeharang dekoratív megoldás, és könnyen el is készíthető. Ehhez keressünk egy kis virágcserepet, madzagot, rudat. Kössük a pálcikát fel a madzagra, és húzzuk át a madzagot a cserépalján található öntözőlyukon. Kössük bele a hálós madáreledelt, vagy a zsírba rakott magvas karikát.

Esetleg magunk is elkészíthetjük: ehhez kis lángon olvasszunk fel egy tégelynyi állati zsírt (kacsa, liba vagy disznózsírt) egy lábosban, fogjunk valamilyen sütőformát, amin átfektetünk egy olyan hosszú spárgazsineget amivel majd az eledelt a fára, falra is könnyen fel tudjuk kötni. Szórjunk bele ugyanannyi magot, mint amennyi a zsíros tégelybe belefért, és öntsük rá a felolvasztott zsírt, nyomkodjuk bele és várjuk meg míg megköt.

Ezután vegyük ki a formából és tegyük bele a cinegeharangba, amit az ablakon kívülre vagy más olyan helyre lógatunk, ahonnan jól láthatjuk a madarakat.

Zsírral és magvakkal ragasztott karton

Az előbbi leírás szerint olvasztott zsírral összeragasztott magvakat számos természetben talált növényi termésre vagy a háztartásunkban lelt eszközre rátapaszthatjuk. Például ahogyan írásunk nyitóképén láthatjuk, úgy egy fenyőtobozt is körbe ragaszthatunk a zsírban ragasztott magvakkal, vagy egy faágra, de akár egy vécépapír gurigát, fakanalat is körbekenhetünk vele. Felragaszthatjuk kartonpapír két oldalára is. Barkácsoljunk madáretetőt bárhogyan, a hangsúly azon van, hogy figyeljünk arra, hogy mindig legyen kint étel a madaraknak, ha nem akarjuk, hogy tovarepüljenek.

Madáretető Legókockákból

A gyerekek többsége szeret legózni, így ha pedig arról van szó, hogy a madaraknak barkácsoljunk madáretetőt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy semmi nem tartja vissza a fantáziájukat.

Könnyen megeshet, hogy hercegnős, Star Wars-as, Harry Potteres vagy éppen sárkányos is lehet.

S ha olyan szerencsések vagyunk, mint én voltam, hogy a 12 éves fiamat teljesen lekötötte az építés, akkor nyerhetünk is magunknak némi énidőt. Én annyit kaptam, hogy ezt az ötletadó írást megírtam, kerestem hozzá fotókat és még egy csendes kávézásra is jutott időm.

A madáretetőnek válasszunk mindig olyan helyet a kert szélén, a bokrok vagy fák közelében, ahol a madarak elbújhatnak, vagy az erkélyünkön, teraszunkon olyan részt, ahonnan könnyen elrepülhetnek. Alapvetően csak a veréb és a cinege nem olyan félénk, hogy akkor is jöjjön, ha az etető közel van a házhoz, hozzánk. Arról hogyan és mivel szabad etetni télen a madarakat, kérjük kattintson IDE erről szóló cikkünkhöz.

Bingó játékunkat pedig ITT éri el.

Kép: Shutterstock / TT