A svéd kókuszgolyó íze egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit mi szoktunk meg. Markáns ízét a zab- vagy kukoricapehely és a kávé adja. 

Kezdjük a névvel, Svédországban csokoládégolyónak nevezik, ami utal arra is, hogy jóval több kakaót tartalmaz, mint amivel mi készítünk kókuszgolyót. Mi több, sötét színét, na meg intenzív ízét még az erős kávé is fokozza.

A svéd források szerint a csokoládés kókuszgolyót nagy valószínűséggel a második világháború idején találták ki, amikor az élelmiszer hiány miatt korlátozott volt a búzaliszt vásárlása. 1943-ban a dán Nationaltidende napilap kiadott egy receptes füzetet a Találékonyság válság idején címmel, ebben jelent meg a havregrynskugle – a Zabpehely golyó receptje, és került át Svédországba.

A svéd kókuszgolyó a chokladbollar ma már mindenhol ott van, élelmiszer üzletekben, cukrászdákban, kávézókban, még a hotelek éttermi kínálatában is. Az egyszerű, sütés nélküli recept miatt a svéd kókuszgolyót bárki gyorsan elkészítheti, így az egyik legnépszerűbb házi édesség, és a gyerekbulikon is megszokott látvány. Hagyományosan zabpehelyből, vagy zabpehely kásából készül, de újabban kukoricapehelyből is készül, az egyre gyakoribb gluténérzékenység, zaballergia miatt. Megmutatjuk hogyan készül otthon: 

Chokladbullar, a svéd kókuszgolyó hozzávalói

150 gramm szobahőmérsékletű vaj
2 dl cukor
1,5 teáskanál vaníliás cukor
4-5 teáskanál cukrozatlan kakaópor
3,5 dl zabpehely vagy kukoricapehely
1 mokkáskanál só
1 dl kókuszreszelék
2-3 evőkanál erős hideg kávé
pár kanálnyi narancslé vagy víz

Bevonat

Kókuszpehely
(nem reszelék, a nagyobb darabokra tört kókusz más ízt kölcsönöz az édességnek)
vagy: jégcukor illetve színes szóró cukor

Keverjük össze a puha vajat a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a kakaót, a zab- vagy kukoricapelyhet és a hideg kávét – keverjük jól össze és gyúrjunk kissé csúcsos golyókat az így összeállt tésztából. 

Ha túl lágy lenne a tészta, akkor hagyjuk kicsit hűlni a hűtőben. Illetve, ha túl kemény lenne akkor lágyítsuk narancslével vagy vízzel. A kész golyókat forgassuk meg a kókuszpehelyben vagy a jégcukorban. Tegyük egy órára a hűtőbe összeérni az ízeket. Fogyasztható a hűtőszekrényben tárolva 2-3 hétig, lefagyasztva maximum három hónapig. 


A kókuszpehely helyett jégcukrot vagy színes szóró cukrot is használnak

A zabpehely vagy kukoricapehely és a kávé adja az intenzív ízét a svéd kókuszgolyónak