A saját otthonunkban az a legcsodálatosabb, hogy valódi önmagunk lehetünk. Odahaza már csak a családtagjainkhoz kell igazodnunk. Lehet az otthonunk furcsa, csodálatos, valódi , nagyjából pont olyan, amilyet mi szeretnénk magunknak. Erre hív bennünket a svéd bútoráruház online és személyesen az áruházaikban is, hogy ünnepeljük meg a saját otthonunk milyenségét. Az IKEA fesztiválon a programok között szerepel a svéd dala ló festés és a skandináv kávézás fortélyainak megismerése is. Kipróbáltuk milyen vászonra festeni, miután kávét ittunk áfonyával.

Bár még nincs vége a csillagászati nyárnak, az ősz már tényleg az ajtóban kopog. Mi itthon Magyarországon jóval tovább élvezhetjük a napsugár langyos csiklandozását, nem úgy, mint a svédek északon. Akik egyre inkább már ott tartanak, hogy be kell vackolniuk az otthonaikba. Annak ellenére, hogy még a mínuszokban is bátran kimennek a természetbe, a téli hidegben bizony túl sokat ők sem tudnak majd kint tartózkodni. Így ilyenkor ősszel, a figyelmük bizony már egyre jobban terelődik abba az irányba, hogy úgy változtassanak az otthonaikon, ahogyan nekik még kényelmesebb, praktikusabb, még inkább ahhoz a hangulathoz illik, amiben a legjobban érzik magukat. És ehhez bizony szívesen ünnepelnek. Ezért is van a héten fesztivál az IKEA bútoráruházakban. Mi a budaörsi áruházban voltunk a Kávézás svéd módra és az Élményfestés profi instruktorokkal – Dala ló foglalkozásokon. 

Kávézás, hosszan és svédesen

Míg az angoloknak az öt órai teázásban, addig a svédeknek a kávézásban vannak szokásaik. Kávézni svéd módra leginkább úgy tudunk, ha megpróbáljuk elengedni magunkat, és elnyúlóan, ráérősen isszuk a hosszú feketénket, amihez eszünk valami finom süteményt vagy egy gazdagon megpakolt szendvicset. 

– Amikor a főnök jelzi, hogy itt van a kávézás ideje, akkor mindenki elindul, és mindenkinek az a természetes, hogy ez a szünet akár egy óráig is eltart – kezdett a svédek kávézási szokása bevezetni bennünket Maja az áruház egyik baristája. 

Én, aki már jól ismertem, hogyan nevezik a svédek a kávézás-sütizés-kikapcsolódás hármas tevékenységét: már előre mosolyogtam. Maja természetesen igyekezett jól kiejteni svédül, hogy véletlenül se magyarul mondjuk: fí-ká, amit így írnak a svédek: fika. Miután megvolt a jóízű nevetés jöhetett az első kávé, ami igencsak erős volt minden szempontból.

A kávézás svéd módra workshopon most hatan ültünk, de az előttünk lévő csoportban alig fértek el az asztal körül. Legalább öt féle kávékülönlegességet kóstoltunk, miközben azt is megtudhattuk, a svédek hogyan készítik a kávét. Hosszú vízzel, ami, a barista elmondása szerint, nem jelenti azt, hogy a kávé híg lenne, vagy nem lenne benne elég koffein. Sőt.

Áfonya, narancs, csoki mellett só is mehet a kávéba

Attila, az áruház másik baristája kezdésnek egy hideg kávét tett elénk, miközben elmondta, hogy a fekete hat órán át állt a hideg szűrt vízben a  french-press kávé készítőben. Ez a kávé ízre egyáltalán nem érződött erősnek, ami kiderült azért van, mert a hideg vízben a kávé csersava lassan oldódik, ezért nincs keserű mellékíze. Viszont hideg kávénak az eszpresszó kávéjukat ajánlják, aminek viszont  magas a koffein tartalma, ezért inkább reggelente jó fogyasztani.

A kóstolás során megtudtuk, hogy ha a sötéten pörkölt kávét keserűnek érezzük, akkor érdemes egy kis sóval megszórni azt, mert az enyhíti a kellemetlen ízt – valóban így éreztük, a só sokkal lágyabbá tette a kávét!

Megtanultuk azt is, hogy a sötét pörkölésű kávékhoz jól illenek a fűszerek, mint a fahéj, a gyömbér, a vanília vagy a svédek, fahéj utáni második kedvenc fűszerük a kardamom. Míg világosabb pörkölésű kávékhoz jól illik a gyümölcs, a citrusok. Mint például a narancs. Ugyanazt a feketét kipróbálhattuk önmagában, naranccsal inni, amihez még kakaót is tehetettünk. De akár csak kakaóval is kipróbálhattuk vagy csak tejjel.

Nagy meglepetés volt amikor a közepes pörkölésű ugandai kávét – ezen a vidéken kizárólag az IKEA-nak termesztenek bio kávét – először önmagában, majd friss áfonyabogyók mellé ittuk, ami szintén megváltoztatta a fekete ízét.

Narancs, piros és zöld dala lovak

Svédország Dalarna tartományában az 1600-as években a földeken és erdőkben dolgozók téli elfoglaltsága volt játékokat faragni. A legtöbb faragvány a ló lett, hiszen a mindennapokban fontos szerepe volt a lovaknak a tanyákon, a mezőgazdaságban és a szállításban. Ezekből a faragott lovakból lett később Svédország egyik legismertebb szimbóluma a Dala ló, így természetesen az IKEA fesztivál programjáról sem maradhatott ki.

Ugyan nem fa lovakat festhettünk a szintén ingyenes programon, hanem festő vásznon színezhettük ki akvarellel az előre felrajzolt dala lovat, de ez egyáltalán nem volt annyira gyerekjáték, mint az elsőre tűnt.

Alapban három féle színű lóból választhattunk: narancs, piros és zöld, de a festésben segítségünkre siető BudaPaint csapata hagyta a tizenkét fős csapat tagjait művészileg szárnyalni, így készült rózsaszín dala ló is, unikornis szarvval és az IKEA színeiben pompázó kék-sárga dala ló is.

Vászonra egyébként nem olyan könnyű festeni, mint papírra, hiszen másként terül el a festék. Illetve az sem könnyű, hogy az állványon álló hordozó előtt a vállunkat, a karunkat, a kézfejünket szokatlan pozícióban kell tartanunk, és óvatosan kis mozdulatokkal kell tennünk ahhoz, hogy a mintáknál vonalon belül tudjunk maradni még úgyis, hogy egy nagyon vékony ecset is a rendelkezésünkre állt. Én többször is leemeltem a vásznat, és asztalra tettem, hogy a megszokott író, rajzoló módon vezethessem az ecsetet.

Az elkészült dala ló festményeink most az otthonunkat díszítik. Amit minden reggel megcsodálhatunk, amikor hosszan, svéd módra isszuk a kávénkat.

Forrás és további információ az IKEA fesztiválról itt: ITT