December 13-a Luca napja, a Gergely naptár előtt, ez a nap volt a téli napforduló ideje. Északon az év legsötétebb és leghosszabb napja különösen nagy becsben volt, és van mai napig tartva. Luca napja kiemelt ünnep Svédországban. Már a nap is azzal kezdődik, hogy a család legidősebb lánya elindul gyertyával a fején a szülőkhöz.

Legtöbbször fényt kívánnak a svédek a zord, hosszú teleken. Ami nem csoda.

De Luca napjához náluk is számtalan hiedelem és népszokás kapcsolódik, akárcsak a világ számos pontján. A népi hagyományok vegyülnek a keresztény tradíciókkal, attól függően, hogy a világ melyik részén és kik ünneplik december 13-át.  A svédeknek a Luca napja nem egy ünnep a sok közül, hanem az egyik legkülönlegesebb nap. A Midsommar a Szent Iván-éj mellett a Lucia-ünnepek Svédország egyik legjelentősebb kulturális hagyományát képviselik, egyértelműen utalva a régi paraszti közösségek életére: sötétség és fény, hideg és meleg váltakozására.

Lucia hordozzon fényt a hajában

A Lagom országában a legfontosabb tradíciók között tartják számon a Luciadagent, azaz Luca napját, ami az advent része, szűk családi körben éppúgy, mint a munkahelyeken, az óvodákban, az iskolákban és az egyházakban.

A családi körben tartott ünneplés számtalan rituáléból áll: ezen a reggel a család legidősebb lánygyermeke kel fel a legkorábban. Fehér, lepelszerű ruhát ölt magára, örökzöldekből font koszorút illeszt a fejére, és szintén fehérbe öltözött testvérei kíséretében kávét, valamint süteményt – Luca macskáját, svédül lussekattent-t – visz be a még ágyban fekvő, gyerekeikre váró szülőknek.

A fiútestvérek csillagokat, míg a lányok égő gyertyákat tartanak a kezükben. Ma már a kisebb gyerekek kezében gyertya helyett valamilyen elemes világító égőt adnak, a biztonság kedvéért. Így tisztelik meg Syracusa szentjét, Lúciát abban a reményben, hogy a leghosszabb éjszaka is elmúlik egyszer és eljön a fény. A lucia-hagyomány mind a szirakúzai Szent Lúcia mártírra vezethető vissza, mind a svéd legendára, mely szerint Lucia volt Ádám első felesége. Azt mondják, hogy az ördöggel házasodott össze, és hogy gyermekei láthatatlan pokolfajzatok voltak. A név a luxhoz (fény) és a Luciferhez (ördög) is kapcsolódhat, az ünnep valós eredetét nehéz meghatározni.

Gyakran az óvodákban, az iskolákban, és a svéd hitközösségekben saját Lucia-t választanak. Lucia hagyományos fehér ruhában, eredeti tradíció szerint 7 égő gyertyát tartó koszorúval a fején vonul végig, jelképezve ezzel a fényhozó alakját. Lucia-t követi, és énekkel kíséri a többi, szintén fehérben tündöklő segítő, akik általában a környékbeli iskolákból választanak ki.  Már maga a Luciaválasztás is jelentős esemény, gyakran a helyi lapokban is lehet szavazni ki legyen a Lucia. A hagyományokhoz, hiedelemhez hűen világos, szőke hajú lányt keresnek. Az ünnepi felvonulás tagjának lenni megtiszteltetés, kiemelkedő tanulmányi vagy sporteredmény szerint lehet bekerülni.

Családi körben, otthon a legidősebb lány a Luia Fotó: Christian Ferm

Luca macskája és a glögg

Ma már a Gergely-féle naptárreform miatt a téli napforduló december 21-re esik, azonban az ősi hagyományok, a svédek tradíció tisztelése miatt is fennmaradtak. A hagyományos svéd Luca napi sáfrányos kalács, a Lussekatter alakja utalás Lucifer szarvára és az alvó macska formájára, mivel úgy tartották, hogy az ördög macska képében riogatja a gyerekeket. A sáfrány adta erős sárga szín pedig az ördög távol tartására hivatott. Ezt a sütit kizárólag Luca napjától sütik és eszik egészen újévig Svédországban A Lussekattenhez a gyerekek langyos tejet, a felnőttek glöggöt vagy kávét isznak.

A glögg nagyon illatos és fűszeres bor alapú forró ital, jóval több alkoholt tartalmaz, mint a nálunk hagyományosnak tartott forralt bor.  A glögg kifejezés magyarul felmelegítést jelent. Ez a forró ital nemcsak alkoholtartalmában, de bőségében is eltér a klasszikus forralt bortól, tulajdonképpen már egyfajta puncsként, bóléként is tekinthetünk rá. Sokféle receptje ismert, az alapját általában vörösbor adja, amit pálinka, vodka vagy konyak gazdagít, fűszerei a szokásos szegfűszeg, fahéj és narancs, alma mellett a kardamom és a gyömbér is, valamint egész hámozott mandulát és mazsolát vagy vörösáfonyát is szórnak bele. 

A Lucia felvonulói fika-t, „kávészünetet” tartanak a hagyományos Luca macskája süteménnyel Fotó: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Forrás: ITT és ITT és ITT

Kép: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se