Lagomban gondolkodni és zöldként cselekedni, a svéd mentalitás része. Igaz ez a szűkebb és a tágabb környezetre is. Arra is, hogyan élünk az otthonunkban. Arra a kérdésre igyekszünk válaszolni: mitől lesz környezetbarát egy fürdőszoba?

Az egészség és jóllét a környezetbarát fürdőszobában kezdődik. Ott ahol mosakodunk, tisztán tartjuk magunkat. A zöld életmód viszont az egész otthonunkban fontos. Az ökolista kezdeményezésünkben arra hívjuk az olvasóinkat, hogy tegyék velünk zöldebbé a környezetüket, kezdve az otthonukkal. A pincétől a padlásig végigjárva, írják össze, majd valósítsák meg az otthonuk zöldebbé tételét. Aktuális helyiségünk most a fürdőszoba, ehhez hoztunk tippeket.

Egy fürdőszoba számtalan módon lehet zöldebb, túl azon, hogy elzárjuk a vizet fogmosáskor, vagy mosódiót használunk ruháink tisztítására. Egy környezetbarát fürdőszobában mindezt még jobban kiterjeszthetjük. Lássuk hogyan:

Tisztítsuk a fürdőszobát környezetbarát módon

Az egészség és jóllét egy környezetbarát fürdőszobában a takarítással kezdődik. Mégpedig zöld módon, hiszen a háztartásban használt vegyszeres tisztítószerek amellett, hogy a természetbe jutva szennyezik a talajt, a vizet, a levegőt, a növény és állatvilágot, vagyis felborítják a természetes egyensúlyt, azért is károsak, mert így rossz hatással vannak ránk emberekre, a mi egészségünkre is.

Fertőtlenítőszerek legtöbbször klórt, fenolt, krezolt tartalmaznak, melyek mérgezőek, maró hatásúak és légzési nehézségeket okozhatnak. A folyékony tisztítószerek legtöbbször baktérium ölő anyagokat, etanolt, ammóniát és formaldehidet tartalmaznak, melyek bőrre/légzésre irritatívak és környezetbe jutva elpusztítják a jótékony mikroorganizmusokat. A foszfát az élővizekben az algák elszaporodásához vezet, amely minden mástól elveszi az oxigént, felborul az egyensúly, a tetemek bomlásnak indulnak és a víz ihatatlanná válik.

Ezt a folyamatot gátolhatjuk azzal, ha környezetbarát, ökomegoldást választunk. Vagy legalábbis előbb nyúlunk a természetes megoldások felé, mintsem a vegyszeresekhez. Vásárolhatjuk készen az öko termékeket, vagy előállíthatjuk mi magunk is azokat. Például választhatjuk a Greenbiotic termékeket, amiket különféle jótékony mikroorganizmusok természetes együttéléséből állítanak elő, amelyek természetes életfolyamataik révén, bio felületaktív anyagok keletkeznek. Ezek pusztán fizikai úton képesek tisztítani és fellépni egyes korokózok ellen.


Egészség és jóllét: Tisztálkodás zölden

A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok, hajbalzsamok, fogápolási eszközök, sminktermékek napi szinten részei az életünknek, és nagyon sokszor az utolsó pillanatra hagyjuk a pótlásukat, beszerzésüket. A szépségipar még mindig jelentős mennyiségű hulladékot termel annak ellenére, hogy ma már minőségi alternatív termékek is elérhetőek, melyek környezetbarát és hulladékmentes megoldást nyújtanak. A drogériák polcain is találhatunk környezettudatos alternatívákat, natúrkozmetikumokat, de érdemes végiggondolni, hogy mely termékekre van szükségünk, és hol szerezhetjük be őket a legkönnyebben.

Az első lépést éppen azzal tehetjük meg, ha el kezdjük tudatosan felmérni, miből mennyit és milyet használunk, hogy átlássuk, miben cserélhetjük le a megszokott termékeinket környezetbarát megoldásúra. Nekünk itthon személyes kedvencünk a cserélhető fejű fogkefe, aminek minden része zöld. A fogkrémünk is káros anyagoktól és vegyszerektől mentes. Ahogyan a fogselymünk is.

A négy darabos fogkefe fejkészlet, ha csak nem esünk át valami víruson, négy hónapra elég egy személynek. De ha át is esünk egy betegségen, a fogkefénket tíz percre 20 százalékos ecetbe áztatva fertőtleníthetjük. További lehetőségeket kínál még a fenntartható fürdőszoba jegyében a bambuszból készült fültisztító pálcika, a fából készült körömkefe, fésű és hajkefe is, növényi rost vagy állati szőr sörtékkel, a mosható arctisztító kendők, pamacsok és szivacsok.

Környezetbarátnak nevezhetőek azok a termékek amik hipoallergének, állatkísérlet mentesek, foszfát és parabénmentesek, könnyen bomlanak, vegának, és mégis hatékonyak. A környezetbarát megoldásokat nemcsak a szervezetünk és az egészségünk, hanem a környezetünk is meghálálja.

Ha pedig már rutinosan mozgunk a zero waste életmód világában, és kedvet érzünk rá, akkor több bőrápolási termék alternatív változatát saját magunk is elkészíthetjük otthon: szappant, kényeztető fürdőbombát, fogkrémet, arcpakolást vagy éppen cukorpasztát gyanta helyett a szőrtelenítéshez.

Rendezzük át a fürdőszobát

Egy fürdőszobát csak úgy nem lehet átalakítani. Sok mindenben kötve lehetünk. Persze egy tökéletes fürdőszoba ablakos, szellőztethető, tágas, és olyan berendezések vannak benne, amik a mi szokásiankhoz igazodnak. Ha szeretünk egy fáradt nap végén hosszasan fürdeni, akkor olyan nagy kádunk van, amiben kényelmesen elférünk, ki tudunk benne támaszkodni, és masszírozó fúvókák segítenek a relaxációban. A kisgyermekes családoknál elengedhetetlen a kád. Ha viszont a gyors zuhany hívei vagyunk, vagy kevés a hely a fürdőszobában akkor egy speciális zuhanykabinunk van. Akár okoszuhanyfejjel.

Egy átlagos zuhanyzásnál legalább 80 liter vizet használunk el, az okoszuhanyfej a víz és energia spórolásában segít. A zuhanyfejben lévő LED fények egy előre beprogramozott értékhatár segítségével villogó fénnyel jelzik, amikor elértük a kritikus víz mennyiséget, ami gyárilag 50 literre van beállítva, de csökkenthető is akár. Továbbá egyéb kényelmi szolgáltatással is bírhatnak, például jelzik a víz hőmérsékletét, amit akár az összes családtagnak külön névreszólóan a saját igénye alapján előre rögzíthetünk.

Ha ennél szűkebbek a lehetőségeink, akkor már azzal is sokat tehetünk, ha megfelelő minőségű kádtöltő csaptelepet és zuhanyfejet választunk, kitísztítatjuk vagy lecseréljük, ha csöpög, nem megfelelően engedi a vizet át. Érdemes elsősorban rozsdamentes acélból készült fejben gondolkozni, hiszen azt könnyű takarítani, nem fordulhat elő, hogy lepattog róla a festék. Az acél nem törik el, ha leejtjük, és kevésbé ül meg rajta a vízkő.

A vízhasználaton spórolhatunk a vécék gazdaságos öblítési rendszerével, ha olyan tartályt választunk, amin szabályozni tudjuk, hogy mennyi vizet használunk öblítéskor. A környezetbarát fürdőszobában a korszerű törölközőszárítók is segítségünkre lehetnek. Az állítható termosztáttal szabályozott szárítókon nem csak a törölközők maradnak illatosak és szárazak, de a teret is hamar és gazdaságosan be lehet vele fűteni. 

Ökomegoldás a gyerekekkel a környezetbarát fürdőszobában

A fenntarthatóság a saját életünk fenntarthatósága szempontjából is fontos. Ha szélsőségesen élünk, könnyen túlzásokba eshetünk, aminek következményeként kimerülünk és feléljük az erőtartalékainkat. Tanítsuk meg a gyermekeinket is arra, hogy ökomegoldást válasszanak. Lagom módra élni azt jelenti, hogy a következő generáció is élhet lagom módon. Tanítsuk meg őket helyesen fogat, arcot mosni, mutassuk meg nekik a helyes mosakodás sorrendjét. Tanítsuk meg őket az elég mennyiségű vízhasználatra.

Legyen az életünk része a mentális egészség karbantartása, a regenerálódás, aminek helyszíne egy környezetbarát fürdőszobában is lehet: egy pihentető fürdővel, egy frissítő zuhannyal, egy alapos mosakodással, szaunával vagy gőzfürdővel, egy hosszú és fárasztó nap után.Fotó: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Forrás: ITT