A LAGOMRÓL GYAKRAN HALLHATUNK ÚGY, MINT EGY CSODASZERRŐL. MINTHA CSAK EGY TABLETTA LENNE, AMITŐL BEVÉTEL UTÁN EGYCSAPÁSRA BOLDOGAK LEHETÜNK. DE EZ NEM IGAZ. A LAGOM AZT SEM ÁLLÍTJA, HOGY NE LEHETNÉNEK PROBLÉMÁINK,SZOMORÚSÁGAINK, FÁJDALMAINK. ELLENKEZŐLEG, A LAGOM ARRA TANÍT, HOGY NÉZZÜNK SZEMBE A KÖRÜLMÉNYEINKKEL, ÉS LÉPJÜNK MINDIG EGYET HÁTRA MIELŐTT CSELEKEDNÉNK. MERT EZ A MOZDULAT AZ, AMI A MÉRTÉKLETESSÉGEN, A FENNTARTHATÓSÁGON ÉS A SZÜKSÉGLETEINK TUDATOSÍTÁSÁN ALAPULÓ KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETMÓDHOZ SEGÍT. A CÉL, AMIT A LAGOM KITŰZ MAGA ELÉ EGYÉRTELMŰ: AZ EGYENSÚLY ELÉRÉSE.

Az egyensúly elérése minden ember életében fontos szerepet játszhat. A svéd emberekben többnyire van egy fajta tudatos életszemlélet, amit lagomnak neveznek. A nem túl kevés, nem túl sok – csak a megfelelő mennyiség elve nem csak arra vonatkozik, hogy mennyi cukrot tesznek a kávéba, mennyi időt töltenek pihenéssel, vagy mennyire funkcionálisan rendezik be a lakásukat. Sokkal inkább vonatkozik a magatartásukra, a viselkedésükre arra, hogyan élik meg az életüket a mindennapokban.

Az egyensúly minősége


Fogalmazhatnék úgy is: a svédek eléggé higgadt emberek, ami talán a hideg éghajlatnak köszönhető, hiszen a zord hidegben nagyon is úrrá kell lenni magukon. Ami nem azt jelenti, hogy nincsenek érzelmeik, legfeljebb nem feltűnően hevesek, olyan dolgokban semmiképpen sem, amiben úgymond: felesleges.

A svéd ember zokszó nélkül áll a sorban a pénztárnál. Várja a csomagját a reptéren a futószalagnál. Nem tülekedik a tömegben, mindig a (mozgó)lépcső jobb oldalán közlekedik. Alapvetően betartja a szabályokat és ezt várja el másoktól is, hogy ne legyen senkinek kellemetlensége, gondja abból, ha ő maga vagy a másik szélsőségesen viselkedik… és még sorolhatnám. A svéd a megfelelő magatartásával kerüli, hogy galibát okozzon. Nem idegeskedik olyanon, amin nem kell.

A lagom attitűddel rendelkező svéd inkább arra törekszik, hogy kiegyensúlyozottabb és felelősségteljesebb életet éljen önmagával és mindennel, ami őt körülveszi. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy elutasítana bármilyen örömet, helyette inkább tudatos és racionális döntéseket hoz nem csak maga, hanem a környezete szempontjából egyaránt.


Egyensúlyban élni nem kis kihívás a mai világban. A lagom arra ösztönöz minket, hogy törekedjünk a harmóniára és figyeljünk oda az egyensúlyra. Tartsunk mértéket a mindennapjainkban, akár munkáról, sportról vagy étkezésekről van szó. A lagom szerint ahhoz, hogy úgy érezzük minden rendben van velünk, ahhoz lassabban szükséges élnünk. Tolakodás, rohanás, idegeskedés nélkül. A lagom alapjaiban szólít fel arra, hogy kezdjünk el rendszeresen lecsendesedni, pihenni, meditálni, sportolni, éljünk és aludjunk egészségesen!

Ehhez készítsünk listát a teendőinkről, rendezzük őket fontossági sorrendbe, és ezek alapján haladjunk – ne fárasszuk magunkat más felesleges tevékenységekkel. Vagyis, a svéd tényleg csak annyit tesz meg, amit kell, amit muszáj és amit szeretne. Nem vállal magára többet, annál, mint amit elbír. A funkcionálisan berendezett otthon könnyebben rendben és tisztán tartható. Ezért sem zsúfolja be az otthonát bútorokkal és ritkán használatos konyhai kisgépekkel, vagy felesleges drapériákkal. És nem csinál túl nagy ügyet egy szülinapból sem. Elég az ünnepléshez egy torta, egy virág, egy finom üdítő és egy ajándék bőven elég. Humoros oldaláról megközelítve: nem terít svédasztalt.

Elégedj meg azzal, ami van

Igaz ez a munkára is, ami nélkül nem élhetünk. Szükségünk van rá. Ugyanakkor nem temethet maga alá bennünket a kötelezettségünk. A svédek munkaidőben kizárólag dolgoznak és nem mással foglalkoznak. És azért tartanak úgynevezett FIKA kávészüneteket, hogy egy kis pihenéssel feltöltődjenek. Érdemes tényleg kipróbálni a FIKA hatását. Ehhez, ha lehetséges, a hosszabb ebédszüneten kívül, tartsunk délelőtt és délután is egy-egy 20-30 perces FIKA szünetet. Így megtapasztalhatjuk, hogy a közös sütemény és kávé eltöltése, egy kis beszélgetés a munkatársakkal mennyire fel tudja tölteni az embert. Amivel sokkal könnyebb tisztább aggyal, megújult erővel tovább koncentrálni. A svédek ismerik a szünetek titkát, ezért alkalmazzák.

Vagyis a lagom arra ösztönzi őket, hogy a kötelességeken túl kihasználják az élet adta lehetőségeket, és hogy azokhoz mérten élvezzenek minden pillanatot és ne bánják azt, ami nincs. Sopánkodni azon, hogy valamiben hiányt szenvednek, hogy valami nincs, az szerintük nem old meg semmit.

Így gondolkodni nem más, mint egy tudatosan kialakított életforma, amihez persze az is kell, hogy legyen időnk magunkra. A svéd vallja, hogy mindannyian alakítsunk ki egy sarkot az otthonunkban, ami csak a miénk. Ide vonuljunk el a felszabaduló időnkben. Itt foglalkozzunk önfejlesztéssel, hogy a nehézségeinken túl tudjunk lépni, és arra tudjunk koncentrálni, ami jó az életünkben. Vagyis legyen egyensúly az életünkben abban is, hogy mennyi időt töltünk mással és másokkal mellett önmagunkkal.

Találj kompenzációt magadnak

Linnea Dunne író és szerkesztő 2017-ben megjelent Lagom, a svéd életstílus című könyvében, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyvében írja: “A lagom típusú boldogság nem egy magasztos, nem egy euforikus, és nyilvánvalóan nem is egy kérkedő, hanem visszafogott boldogság. Amihez úgy tűnik, az egyensúly minősége az, amivel az igazi és fenntartható boldogságot elérhetjük.”

Lola A. Åkerström pedig, a Lagom, a jó élet svéd titka (2017) című könyvében arra mutat rá, hogy ennek a filozófiának az a célja, hogy olyan módon kompenzáljuk szükségleteinket, amely békére és beteljesülésre hív, túl azon, amire az életben vágyunk. Úgy fogalmaz: A lagom azt kéri tőlem, hogy jobban tisztában legyek az érzelmeimmel, a testemmel és a jólétemmel.

Anna Brones: Lagom. A boldogság svéd titka című könyvében pedig ezt írja: A felgyorsult élet következményekkel jár, és egy kicsit mindannyiunknak lassítani kellene, hogy élvezhessük a jelent, és kiélvezhessünk minden napot. Megtalálni a szépséget az egyszerűségben – számomra végül is ezt jelenti a lagom. Folytatja: Az élvezeteknek, a kihívásoknak és az eltökéltségnek is van helye,de ugyanúgy fontos a lassítás, s hogy egy visszafogottabb, egyszerűbb életet éljünk, amely kevesebb kihatással van a környezetre is. Ha képesek vagyunk erre, az egy sokkal tudatosabb kultúrát eredményez. Lagom är bäst. – Mindent mértékkel.

Lagom a mindennapi életben

A rossz szokások negatív hatással vannak közérzetünkre. A lagom filozófia hívei azzal érvelnek, hogy a lagommal egészségesebb és boldogabb életet élhetünk, ha javítjuk a munka és a magánélet egyensúlyát. Tiszteletben tartjuk a hobbikra és a testedzésre fordított időt, gondoskodunk a társas kapcsolatainkról és rendben tartjuk a környezetünket, az otthonunkat. Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy ne hagyjuk, hogy a gondolataink uralják az elménket. Törekedjünk arra, hogy elfogadjuk a jó és rossz tapasztalatokat is.

A lagom filozófia az élet minden területére kiterjed. Ezért, ha alkalmazni szeretnéd a módszereit vagy szokásait, olvasd el ezt a cikkünket is, miért érdemes és hogyan lehet magyarként alkalmazni: ITT

Fotó: Shutterstock