Svédországban hetek óta tornyosulnak az élelmiszerüzletekben, pékségekben és kávézókban a fahéjas sütemények. A legtöbb helyen a tradicionálisan, rafináltan csavart változatot találjuk. Ám a háziasszonyok otthon lehet, szimplán csak feltekerik, mint mi a kakaós csigát. Vagy éppen az újhullámoknak megfelelően ezer másfélén készítik. De egy biztos: október 4-e Svédországban a fahéjas zsemle napja, vagyis a fahéjas sütemény minden svédnek dukál.
A svéd Hembakningsrådet, mondjuk úgy a sütőipari szervezet 1999-ben úgy gondolta, miért ne lehetne a fahéjas zsemlének saját ünnep napja, hiszen ez a sütemény a svédeknek az otthon ízét jelenti? Persze a sütőipari szervezet elsődleges küldetése az volt, hogy Svédország lakosságát sütésre ösztönözze. Így kinevezték az október 4-ét a Kanelbullens Dag-nak vagyis a Fahéjes zsemle Napján. És a svédek azóta tartják ezt, olyannyira, hogy körülbelül 7 millió fahéjas zsemlét adnak el aznap, és a lakosság legalább 51 százaléka eszik egy vagy kettő süteményt.
Csavart csiga, tekercs, vagy éppen kúp – ahogyan akarod
A fahéjas zsemlét olyan félén csavarhatjuk, ahogyan csak szeretnénk. A klasszikus, mondjuk úgy eredeti fahéjas csiga vajjal, cukorral és fahéjjal van töltve, és spirál alakú. De vannak kardamommal, vaníliával, mandulapürével, áfonyával, csokoládéval töltött zsemlék is, és a lista folytatható. Vannak, akik szívesen fogyasztják egy pohár tejjel vagy limonádéval, de egy csésze kávé a legnépszerűbb választás. A gyerekek forró csokoládéba mártva is szeretik.
A legújabb trendben találkozhatunk a fahéjas zsemlével muffin, perec, torta, roló, vagy éppen pudingos formában. Ezekről hoztunk képeket is.
Az otthon íze
A svédek szeretik a fahéjat. A munkahelyi szünetben a Fika alkalmával a legklasszikusabb, hogy egy csésze svéd kávé mellé egy frissen sült fahéjas zsemlét esznek. Ez sokkal több, mint egy kávészünet. Ez egy falat gyerekkor a svédeknek, amikoris odahaza az anyukájuk vagy a nagymamájuk fahéjas zsemlét sütött: egyszerű, olcsó és gyors. Igazi lagom sütemény.
Nem is húzzuk az olvasó fantáziáját tovább, inkább előállunk két recepttel: az egyik hagyományos búzás, a másik gluténmentes a diétázóknak. Plusz egy videót is mutatunk arról a rafinált csavarásról. Amiről el kell mondanunk, gluténmentes változatú tésztából készített, ami jóval nehezebben formázható, mert szakad. De nem a kinézet számít, hanem az íz. A lényeg, hogy örömünk legye a készítésben és a fogyasztásban is, hiszen a lagomra, az elég jóra törekszünk!
Gluténmentes fahéjas zsemle
Hozzávalók a tésztához:
500 g Mix B – Bread-Mix (vagy más gluténmentes kenyérliszt keverék)
5 g só
70 g barnacukor vagy fehér cukor
10 g vaníliás cukor
1 csomag porélesztő
1 tojássárgája
40 g lágy vaj
450 ml langyos tej
citrom reszelt héja
vagy
citrom aroma
A töltelékhez:
200 g olvasztott vaj
200 g cukor
3 ek. fahéj (vagy kardamom)
A lisztet, a cukrot, a sót, az instant élesztőt tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáöntjük a felmelegített tejet és beleütjük a tojást.
Robotgép dagasztófejével összedolgozzuk a tésztát, hozzáadjuk az olajat, majd addig dagasztjuk, míg szépen összeáll.
Meleg helyen, letakarva 50 percig hagyjuk kelni.
Miután megkelt, liszttel vékonyan szórt deszkán kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott margarinnal és rászitáljuk a porcukor és a fahéj keverékét.
Ezután választhatunk, hogy feltekerjük a tésztát és éles késsel leszeljük a csigákat vagy a megkent lapot ketté hajtjuk, csíkozzuk, a csíkokat összesodorjuk, majd csomót kötve feltekerjük vagy…. ahogyan szeretnénk….a gluténmentes változatnál ez nehezebb, könnyebben szakad a tészta, de nem lehetetlen. Videón megmutatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, ott még hagyjuk 10 percig kelni, majd 20 percre 175 fokos sütőbe tesszük.
20 perc után kivesszük, meglocsoljuk a meleg vaníliás cukros tejjel, és még 3 percre visszatesszük a sütőbe.
Hagyományos svéd fahéjas zsemle
8 dl liszt
50 g csomag élesztő vagy egy csomag porélesztő
50 g vaj vagy margarin
3 dl tej
1/2 dl porcukor
1 mokkáskanál só
Töltelék
50 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
2 tk őrölt fahéj
1/2 dl porcukor
Tetejére
1 tojás
jégcukor
Egy tálban morzsoljuk el az élesztőt. Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet. A szobahőmérsékletű vajat, szitáljuk hozzá a liszt felét, gyors mozdulatokkal keverjük össze.
A tésztát vegyük ki a munkaasztalra, és a maradék liszttel gyúrjuk simára.
Nyújtsuk ki a tésztát kb.30×40 centiméteresre, kenjük rá a habosra kikevert tölteléket, és a hosszabbik oldalától tekerjük fel. Vágjuk a tekercset körülbelül 2 cm széles darabokra. A darabokat vágott felülettel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire vagy papír zsemleformákba helyezzük.
Vagy a megkent lapot ketté hajtjuk, csíkozzuk, a csíkokat összesodorjuk, majd csomót kötve feltekerjük vagy…. ahogyan szeretnénk. Videón megmutatjuk, gluténmentes változatú tésztából, amiről el kell mondanunk, ez nehezebb, könnyebben szakad a tészta, de nem lehetetlen. Hagyjuk letakarva 20 percet keleszteni.
A zsemléket kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg kevés jégcukorral. Süssük a zsemléket a sütő közepén 250°C-on, kb.8 perc alatt készre.
Hagyjuk kihűlni egy sütőlap alatti rácson, mielőtt zacskóba vagy üvegbe csomagoljuk. (Már ha marad)


















Fotó: Canva