A svédországi nyarak gyakran magukban hordozzák a lehetőséget annak, hogy bármikor hűvös, nyirkos legyen az időjárás. Ezen nincs semmi csodálkozni való, északon más az éghajlat, mint nálunk, tanultuk ezt az iskolában. A svédek ebbe születnek bele, van is erre egy humoros szólásuk: A svéd nyár egyenlő az év egyetlen forró napjával.

Svéd idő. Svéd idő van  – mi így mondjuk itthon a családban, amikor nyáron hűvösre fordul az idő. Amikor a felhők eltakarják a napot és szürkébe fordul az ég kékje, esni, villámlani kezd, halljuk, hogy dörög az ég. És csak azért sem szomorodunk el!

Milyen a svéd idő?

Persze könnyű nekünk, jártunk már Svédországban, megtanultuk a svédektől, hogy bármikor lehet ilyen a nyár és ezen nem szabad elkenődni. Pedig ott tényleg a nyár folyamán bármikor előfordulhat, hogy egy órán belül többször kisüt a nap, majd leszakad az ég, vagy akár 10-12 fokra is lehűl az idő, és tartósan, napokon át zuhog az eső.

Emlékszem arra, volt olyan nyári napunk, amikor hajnalban kimentünk az átlátszóan tiszta tóhoz horgászni, a reggeli órákban szépen sütött a nap, majd amikor már a kapás feküdt a rögtönzött tábori grillen, akkor esernyőt kellett tartanunk a sülő hal fölé, hogy legyen ebédünk az esőben is. Vagyis lehet így nyaralni. Horgászni az esőben is lehet, nem csak a napsütésben. És ez pont így lagom. Vagyis ez van, ezt kell elfogadni és ebben megtalálni a jót.

Lagom az időjárás elfogadásában is

Ahogyan már többször megfogalmaztuk a lagom nem más, mint az a filozófia, hogy úgy fogadják el a svédek a dolgokat, ahogy az önmagukban vannak. A lagom svédül annyit tesz pont jó. Az is pont jó, ha nyáron esik az eső. Lehet várni közben a napsütést.

Hangsúlyozandó, a titok a megfelelő öltözködésben van, amiben szerintem a svédek verhetetlenek. Mert ők aztán tényleg mindig a funkcionalitásnak megfelelően öltözködnek. Például a nyári esőben a nőknek eszük ágában sincs tűsarkút húzni, egy lapos balerinacipőt vagy túraszandált annál inkább, merthogy nem igazán szeretik nyáron a zárt cipőt, örülnek, hogy nem kell vastag zoknit hordaniuk. De persze, ha nagyon hűvös van, vagy nagyon esik, akkor nyáron farmert és meleg pulóvert húznak, esőkabátot és gumicsizmát vagy zárt cipőt, például tornacipőt. De egészen biztosan, hogy amikor kiruccannak akkor a szandál mellé napszemüveget és esőkabátot is csomagolnak.

A kedvenc gumicsizmámat Svédországból hoztam, legalább 25 éve megvan, tartós, semmi baja. Bevallom, mindig alig várom, hogy nyáron „svéd idő” legyen, magamra húzhassam, és a pocsolyákon átgázolhassak benne, pedig idén töltöm a 45-öt. De a svédeknél például ez sem számít, mennyi idősek vagyunk.

A svédek talán pont a lagomnak köszönhetően kortalanok. Az idősek pont úgy tudnak örülni a nyárnak, mint a fiatalok, akkor is, ha esik az eső. A svédek az esőben is elindulnak sétálni, friss levegőt szívni, és még a sportolásban sem akadályozza meg őket a rossz idő. Ütöttem már ott labdát a mini golfpályán az esőben. Hogy ügyetlenül, az már más kérdés.

Ahogyan a Midsommar, a Szent Iván éj ünnepe sem maradhat el Svédországban, csak azért, mert esik az eső, legfeljebb a napernyőből esernyőt csinálnak és gumicsizmában táncolnak a keresztformájú virágos májusfa oszlop körül, úgy mást sem akadályozhat meg a változékony időjárás, vagy a hidegebb idő.


Hans Ekström és Hans-Olov Green az esőben is grilleznek a napernyő alatt. Fotó: Arbetarbladet

A svéd nyár = az év egyetlen forró napja

A svédeknek humoruk is van. Mi sem mutatja ezt jobban, mint ez a keserédes mondatuk: A svéd nyár = az év egyetlen forró napja.

Nem állíthatjuk, hogy az északiak ne keserednének el a rossz időtől. Nekik aztán minden okuk meglenne arra, hogy fennhangon panaszkodjanak az időjárás miatt, de nem teszik. Tényleg egész évben készülnek arra a pár órára, jó esetben pár napra, hétre míg zavartalanul süthet rájuk a nap. Kerti bútorokat vásárolnak, méregdrágán vásárolják a nyár elején már az epret és a dinnyét, pirosra festik a házaikat, piknikeznek, grilleznek és kirándulni, nyaralni mennek. Csak legfeljebb jobban felöltöznek hozzá. És esernyőt tartva állnak a grill mellett, esetleg bőrig ázva ugranak a lehűlt vizű tóba, mert úgy érzik, ki kell használni, hogy nincsenek mínuszok, hiszen mégis csak nyár van.

Az Aftonbladet újság kérdezi: Csodás ugye, ha az egész napodat fürdőköpenyben töltheted. Fotó: Jakob Chukolena

A svéd magazinok ilyenkor mindenféle programötletekkel is előrukkolnak az olvasóiknak, még akkor is, ha az emberek ezt maguktól is tudják. A lehetőségek között szerepel az, hogy maratoni sorozatot nézzenek valamelyik streaming szolgáltatónál, vagy éppen moziba menjenek, szívesen ajánlják a múzeumok tárlatait, a wellness fürdőket, ahol az úszáson és szaunázáson kívül akár egész nap fürdőköpenyben lehetnek a svédek. A kínálatban szerepel az is, hogy látogassák meg egymást a rokonok és barátok, hogy ok legyen a közös süteménysütésnek, és ha már együtt vannak társasjátékozzanak vagy éjszakába nyúlóan karaokézzanak.

Mindezeket az ötleteket szerintem mi is átvehetjük!

A málnás és áfonyás pite itthon is garantált siker lehet egy esős nyári napon, társaságban sütve. 

Fotó: Fredrik Nylén @fredriksfika

Címlapfotó: Jonas Ekströmer

Forrás: ITT és ITT