A kérdés, hogy lehet-e egyszerre divatosnak, bűntudat nélkül csinosnak és környezettudatosnak maradni, ez sokunkat érdekel. 5 tippet hoztunk arra, hogyan élhetsz fenntartható divatéletet, hogyan változtathatod meg a gondolkodásmódodat, és hosszabbíthatod meg ruháid élettartamát, egyszerűen. 

Fenntarthatóságra törekvő gardróbtisztítás – mi ez? Na igen, ez csak elsőre tünhet újnak, bonyolultnak, pedig nem az. Mint minden, ami Lagom ez is egyszerű. A Lagom életfilozófia, ami segíti a svédeket kiegyensúlyozottan élni, az öltözködésben is jelen van. A Lagom gondolkodás szerint érdemes az arany középutat választani akkor is, amikor új ruhát vásárolunk, amikor átnézzük a gardróbunkat, és akor is, amikor reggel eldöntjük, mit is vegyünk fel aznap. A svédek szerint ugyanis nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözet.

A Lagom ott van a svéd divatban is, gondoljunk csak a ruhaóriásra a H&M (Hennes & Mauritz) márkára, ami világszerte mintegy 42 országban érhető el, és elsőként vezette be, hogy levásárolható kuponért cserébe átadjuk újrahasznosításra a régi ruháinkat. A svéd divatszcéna az utóbbi időben már azzal is a fenntarthatóságra törekszik, hogy egyre több uniszex és gendersemleges ruhát tervezzen, hogy bárki viselhesse ugyanazt a ruhadarabot például egy családon belül.

De a modern svéd divattervezés nem csak ebből a szempontból mondható Lagomnak. A H&M mellett más svéd divatcégek, mint a Rodebjer, Weekday, Boomerang vagy a Flippa K. is gyekeznek minél inkább egyensúlyt teremteni az innovatív, forradalmi ötlet közt, és a funkcionalitást helyezni az előtérbe – ártól függetlenül. Hiszen a a megfizethetőség és a minőség nem zárják ki egymást, ahogyan ezt Ingvar Kamprad az IKEA alapítója is egykoron kimondta.

Milyen az a fenntarthatóságra törekvő gardróbtisztítás Lagom módra?

Amikor csak úgy általánosságban nézzük át a ruhás szekrényünket, például évszakváltáskor, akkor inkább csak arra figyelünk, hogy az adott ruhadarabhoz milyen érzelmeink fűződnek. Kimondottan gyakran viseljük, vagy „csak” sokszor, bizonyos alkalmakon, vagy szinte soha? Netalántán még a címke is rajta van még a ruhán?

Továbbá szempont szokott még lenni az is: Hogyan áll rajtunk, jól érezzük-e magunkat benne, csinosnak mondhatjuk magunkon? Avagy fűződik hozzá valamilyen emlékünk, kellemes érzetünk hozzá?
Jó még a minősége, hordható, megfelel a mostani divatnak, vagy ha nem, várhatóan lesz még divatos? Fontos szempont szokott még lenni az is, hogy milyen színek állnak jól nekünk,milyen árnyalatokban érezzük jól magunkat, és a mi szekrényünkben ilyen ruhák vannak, vagy sem. Hasonlóan a színekhez, a fazon is döntő lehet, amikor selejtezünk, vagy éppen kiegészítjük, lecseréljük a gardróbunkat. Ami szabásvonalú öltözék nekünk nem áll jól, azt miért tartogatnánk?

Az általános gadróbtisztítás nagyjából így néz ki, nem elemezzük benne a ruhavásárlási magatartásunkat, pedig pontosan azzal alakíthatnánk ki fenntartható gardróbot, ha átgondolnánk, hogyan, mi alapján döntünk, amikor új ruhát vásárolunk? Mi az, ami motívál bennünket vásárláskor?

Sokan érzelmi intuícióból vásárolnak új nadrágot, cipőt, táskát, kabátot, rúzst vagy pizsamát. Azért költenek új dolgokra, hogy megünnepeljenek valamit, hogy megvigasztalják magukat valamiért, hogy ösztönözzék magukat valamire, mert úgy gondolják az jár – megérdemlik. Esetleg szimplán unalomból vásárolnak, anélkül, hogy tudatosulna bennük a cselekvés, mert nem kell, hogy tudatosuljon, mert nem számít a pénz. Ok lehet még a másokkal való versengés is, ahogyan a hamis megfelelési vágy is, de akár a bosszú (mint pénzköltés) is indok lehet a vásálásra.

A fenntarthatóságra való gardróbtisztítás abban tér el a hagyományos szekrény kipakolástól, hogy közben átgondoljuk azt is, mi alapján vásárolunk, mi jellemez bennünket az új holmik beszerzésekor. Átgondoljuk miért vásárolunk, mert valóban szükséges, vagy érzelemből? Melyik a gyakoribb? A szükségből vagy a különféle intuíciókból elkövetett vásárlásaink?

1. Gondold át, általában miért vásárolsz?

A fenntarthatóságra törekvő gardróbtisztítás az átgondolt vásárlással kezdődik. Ha ismerjük a saját indokainkat a vásárlásra, máris könnyebb lesz a dolgunk gardróbrendezésnél. Gyakran előfordul, hogy a pusztán érzelmi alapon, és nem megfontoltan tett vásárláskor olyan ruhákért nyúlunk, ami nem az általános ízlésünknek, hanem inkább a pillanatnyi hangulatunknak felel meg.

Ha eddig még soha nem elemeztük a vásárlási szokásainkat, akkor ezért is érdemes nekiállni, de csak is őszintén! Hogy a későbbiekben könnyebben tudjunk a nem vásárlás mellett dönteni, amennyiben valóban nem szükséges egy új pulóver, dzseki, sapka, fürdőruha vagy cipő beszerzése, hanem pusztán érzelmi okokból tennénk csak a kosarunkba az új holmikat. Mert miért ne lehetne egy fekete, barna, fehér mellett egy piros kabátunk is?

2. Cseréld el a nem hordott ruhákat vagy vásárolj használtan

Környezetbarát módon úgy is megújíthatjuk a ruhatárunkat, ha nem hulladékként, szeménként gondolunk azokra a darabokra, amik ugyan még jó állapotban vannak, de mi magunk nem szívesen viseljük már azokat. Mert nem felel meg az ízlésünknek, mert már nem tartjuk előnyösnek magunkon, mert kényelmetlen, mert már meguntuk, mert valamilyen kellemetlen emlékünk fűződik hozzá, mert soha nem is szerettük – kaptuk valakitől, vagy érzelmi felindultságból előnytelen vittük csak haza a boltból.

Ilyenkor nem csak a ruhakonténerbe dobva szabadulhatunk meg a feleslegtől, hanem tarthatunk ruhacserét is. Például a közvetlen baráti társaságunkban vagy munkahelyünkön is rendezhetünk másokkal közösen cserenapokat. Ahol mindenki kedvére választhat másik ruhát magának a sajátja helyet.

Kereshetünk olyan online vagy offline fórumot, börzét is, ahol elcserélhetjük azokat a ruhadarabokat, amikre már nem tartunk igényt, olyanra, ami valóban tetszene nekünk, jól áll rajtunk, kényelmesnek érezzük magunkat benne.

Rászokhatunk arra is, hogy ha felmerül igényünk egy olyan ruhára, kiegészítőre, cipőre, ami nekünk nincs, akkor előbb körülnézünk a használtruha üzletekben is, mielőtt teljesen újat vennénk. A használtruha butikokban kifoghatunk olyan darabokat is, amiket még alig, vagy egyáltalán nem viselt még más előttünk. De vásárolhatunk az interneten is a különféle online piacokon.

3. Próba nélkül ne vigyünk haza új ruhát

Tisztában vagyunk vele, hogy a ruhapróbálás nem mindig izgalmas esemény, ugyanakkor, ha jól belegondolunk, ha ahhoz sincs kedvünk, hogy felpróbáljuk a kiválasztott darabot, és megnézzük valóban hogyan mutatunk benne, akkor biztosan lesz kedvünk azt majd viselni?

Szokjunk tehát rá a ruhák felpróbálására, ami alatt ne csak azt nézzük meg alaposan, hogyan áll az rajtunk, miként érezzük magunkat benne, hanem gondoljuk át azt is, hogyan illeszthető be a felpróbált holmi a meglévő ruhatárunkba? Ahogyan azt is gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van arra? Nincs már otthon egy hasonló? Milyen gyakran viselnénk azt, van hová felvennünk?

Figyeljük meg az érzéseinket is: milyen magatartás vezérel bennünket a vásárlásra? Emlékszel? – A fenntarthatóságra törekvő gardróbtisztítás az okos vásárlással kezdődik.

4. Legyen születésnapjuk a ruháinknak is

Nem szó szerint értjük, hogy ünnnepelni kellene minden ruhadarabunk és kiegészítőnk beszerzési évfordulóját, de jó lenne törekedni arra, hogy ne csak pár hónapig, egy-két évig használjuk azokat, hanem jóval tovább. Környezeti és éghajlati szempontból mindig az a legjobb, ha a lehető leghosszabb élettartamú ruhadarabokra koncentrálunk, vagyis a már meglévőt gondozzuk és használjuk. Továbbá, már a kezdetektől – a vásárlás pillanatától is törekszünk arra, hogy hosszan kitartó ruhadarabokat válasszunk, olyanokat, amiknek jó a minőségük, és előreláthatólag gyakran is viseljük majd.

Ehhez persze óvatosan is kell bánnunk a ruháinkkal. Kíméletesen mosni, szárítani, ha szükséges megvarrni, átalakítani, vagy akár teljesen újat kihozni egy-egy darabból. Hogyan? Ha van fantáziánk és bátosrságunk, akkor viselhetónk egy-egy darabot nem a megszokottan, a könnyen tudjuk azokat látványosan és ízlésesen variálni.

A Lagom fenntartható gardróbba belefér az is, hogy nem feltétlenül mossuk ki a ruhát, ha az nem lett koszos, az is elég, ha csak kiakasztjuk azt szellőzni, ahogyan Benita Larsson mutatta azt nem egyszer a vlogjaiban. Vigyázzunk a holmiainkra, ez is a fenntartható gardróbtisztítás lényege, hogy kevesebb ruhát kelljen idő előtt kidobnunk.

5. Számítson az ár

Számít vagy sem a pénz a saját háztartásunkban, igen is gondoljuk át több szempontból, hogy megéri-e megvenni a kiválasztott ruhát? Fontos persze, hogy jól érezzük magunkat benne, meglegyen az érzelmi intuíció is, de ne ragadjunk le annyinál: hogy de szép, de jó, végre nekünk is lesz ilyen vagy olyan. Helyette tegyük fel a következő kérdéseket magunknak: Milyen a minősége? Mennyire tartós? Holnap után is tetszene? Hová tudom felvenni? Beleillik a ruhatáramba? Tudom variálni más ruhákkal?

Anyagilag is gondoljuk át a költést valahogy így: Ha például vásárolunk egy blézert 8000 Forintért, amit összesen öt alkalommal tudnánk viselni mielőtt elengedne a varrása, mert nem annyira jó a minősége, akkor azt alkalmanként 1600 Forintért hordanánk. Amit ezek után vagy kidobnánk, vagy megvarratnánk, ha mi magunk nem tudunk varrni, akkor a javítása kerülne 4-6000 Forintba. De ha ugyanezt a blézert megvásárolnánk 20 000-ért, amelyet utána nyolc évig használnánk, havonta négyszer, akkor annak már csak 48 Forint lenne egy-egy viselés értéke.

Ugyanezt a számítást végezhetjük úgyis, hogy mennyire tetszik az a ruha és arra valóban szükségünk van. Tényleg viselnénk, annyiszor, hogy azt megéri megvenni? Mert ha a megvásárolt csokoládébarna gyapjú-jakkeverék pulóver 32 000 Forintba kerül, és mi azért vennénk meg mert szép, de tulajdonképpen nem bírjuk az ilyen meleg holmikat, és mindösszesen csak háromszor vennénk fel, akkor elgondolkozhatunk azzon, hogy valóban megérné, hogy alkalmanként csaknem 11 000 Forintért viseljük azt, úgy hogy utána tulajdnképpen csak állna a szekrényben.

Ne feledjük a fennntartható gardróbtisztítás a vásárlásnál kezdődik!

Fotó: Canva- Getty Images – Jelena990
Forrás: Linnea Dunna: Lagom Kossuth Kiadó 2017, H&M, Damernasvarld