Négyrészes sorozatunkban helyszínről-helyszínre vándorolva mutatunk be összesen 12 tartományt, és ott található olyan alapanyagot, ami fenntartható és egészséges gasztronómiai élményt nyújt a svédeknek. Folytassuk a második hárommal a sort. Insta(n)t cikkünket olvasod.

Bár Svédország messze nem olyan gazdag állat- és növénytermesztésben, mint Magyarország, természetes gasztronómiai kincseik a svédeknek is vannak. Az ötlet, hogy a helyi alapanyagokról írjunk nem saját, a népszerű svéd élelmiszerlánc az ICA 2021-es falra akasztható éves naptárából jött, hogy megosszuk olvasóinkkal is a benne található alapanyagokat, hogy még jobban megismerhessétek a svéd tájegységeket és a hozzájuk tartozó gasztronómiát.

04. Mit ad a természet: Härjedalen

A legenda szerint Härjedalen tartományt egy rendkívül erős haramiáról nevezték el, akit Härjenek hívtak és a norvég király hatalma elől szökött el. Häerjedalen svédül Härje völgyét jelenti. A természet szűkkezű Svédországgal, de a rénszarvas hús ősidők óta része a svéd étkezésnek, és Härjedalen gazdag rénszarvasban.

A rénszarvas húst klasszikusan serpenyőben sütik áfonyával és gombával, nyakon öntik tejszínnel. Ugyanakkor fantasztikus svéd kebab is készíthető belőle. A svédek legalábbis kebabnak hívják, amikor keleti fűszerekkel ízesítik.

Íme egy recept: Fűszeres kebab rénszarvas húsból

Egy gerezd felaprított fokhagymát összekeverünk két evőkanál tejföllel. Sózzuk és borsozzuk. 

Két paradicsomot ketté vágunk, kivágjuk a magházát, majd felkockázzuk. Felaprítunk egy fej vöröshagymát, majd folytatjuk az előkészítést egy csomag petrezselyemmel, amit szintén felaprítunk. Megmosunk egy fél fej salátát.


400 gramm rénszarvas húst felcsíkozunk és 2 evőkanál olajon megpirítunk, sózzuk, borsozzuk és 2 teáskanál Ras el hanout fűszerkeverékkel ízesítjük.
A pita kenyereket felmelegítjük, majd megtöltjük egy-egy salátalevéllel, amire ráhalmozzuk a rénszarvashúst, a paradicsomos-hagymás salsa-t és végül meglocsoljuk a tejfölös szósszal.

Härjedalen
Színtiszta rénszarvashús a feldolgozótól Fotó: Jillie.se

05. Öland szigetéhez az eper illik

Gotland után a második legnagyobb svéd sziget Öland. És egyben az ország legkisebb tartománya. Mintegy 1342 négyzetkilométeren a meszes talajon gazdag növényvilág fedi, még orchideafélék is találhatóak a szigeten. Öland azt jelenti: szigetföld. Ez a teljesen egyszerű név megtévesztő.
Mert ez az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszín. A svéd királyi családnak is van itt egy nyári rezidenciája, a Solliden-palota, amit május és szeptember között használnak. A múlt század vége óta népszerű fürdő- és gyógyüdülőhely, az egész sziget az UNESCO Világörökség része. Friss, tiszta levegőjével egészen más, mint bárhol máshol a földön.

A sziget nyugati partján található a Borgholm-kastély, amelyet gyakran Skandinávia legszebb várromjának neveznek. Ölandhoz hozzátartozik a nyár, a jó idő, és az eper. Ami náluk egész nyáron elérhető. És olykor a tenger is ízesíti. Erről ITT írtunk korábban. A szamóca vagy ahogyan a svédek mondják Yordgubbar önmagában, tejszínhabbal, csokoládé sziruppal, salátába vágva, torta tetejére halmozva, a reggeli részeként a zabkásával kínálva. 

Öland a friss, tiszta levegőjével egészen más, mint bárhol máshol a földön
A szigethez és a nyárhoz hozzátartozik az egész évszak alatt kapható szamóca

06. Västergötland és a burgonya


Svédország déli tartománya Västergötland. Itt fekszik Svédország második legnagyobb városa Göteborg. Kétségtelenül a természet kincsből, a burgonyából elég sok terem erre. A svédek pedig igazán burgonyaevő népségnek mondhatóak. Az egyik legkézenfekvőbb eledelük a krumpli. A nyári hónapokban, amikor még nagyon zsengék a szeretett gumóik, akkor a legfinomabbak, akár csak nálunk. Az új krumplihoz óvatosan nyúlnak, a héját csak könnyedén ledörzsölik, de azt sem bánják, ha a gumókon marad. Imádják vajjal tálalni. A vajat addig hevítik míg dió ízű nem lesz, akkor tálba öntik, de csak a tetejével öntözik meg a krumplit, a lesült vajat nem használják fel. Metélőhagymát aprítanak hozzá és jégcsapretket. Vagy kaprot. Crème fraiche-t kínálnak hozzá, és vörös vagy fekete svéd kaviárt. 

Svédország déli tartományán kétségtelenül sok burgonya terem Fotó:  Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
Újburgonya egyenesen a svéd földből Fotó: Fredrik Sandberg

Fotó: Dreamstime