Az év bármely szakaszában érdemes önvizsgálatot tartani: megnézni mennyire zsigereljük ki magunkat, mi nem jó nekünk abban, amit és ahogyan csinálunk? Különösen ősszel, mert a gondtalan és színes nyári élmények után észrevétlenül állhatunk be a mókuskerékbe, amiből a következő nyárig lehet, ki sem szállunk. Ez ellen jöhet képbe a lagom, a svéd életérzés. A kiegyensúlyozottság eléréséhez nem találjuk ki helyetted mit hogyan csinálj, csak irányvonalat nyújtunk segítségül. Mert a lagom rólad szól!

Annak, aki régóta olvassa a Lagom Neked Magazint és követi a Bingó játékunkat, nem újdonság, hogy mi nem teszünk mást, mint egyszerű, könnyen fenntartható tippeket adunk az olvasóinknak a Lagom hétköznapokhoz. De mi is az a lagom – kérdezheti az, aki nem ismeri ezt a kifejezést. A lagom svéd kifejezés egyetlen egy szóval nem lefordítható, körül írva pedig valami olyat jelent: hogy se nem sok, se nem kevés, pont elég. A Lagom életstílus pedig a mértékletességen, a fenntarthatóságon és a szükségleteink tudatosításán alapul. Bővebben ITT olvashatsz róla.  

Szerintünk a Lagom legfőképpen egy izgalmas belső utazást jelent, amiben mindenki saját maga számára találhatja meg, az élet számos területén, az önmagának „pontosan megfelelőt”.  

A Lagom az egyszerűségről és az egyensúlyról szól. Alkalmazható a magánéletben, a szakmai életben, az otthonunkban, az egészségünkben, a mentális közegünkben.

Hogyan csináljuk? Tegyük fel újra és újra a kérdést önmagunknak: valójában mire van szükségem?

Mire van szükségem?

Pár nap múlva októbert írunk. Napról napra egyre hűvösebb van, gyakran szemerkél vagy egyenesen zuhog az eső, borul be szürkére az ég. Egyre több minden szorít bennünket a négy fal, és a mindennapi feladatink közé, kirekesztve a könnyedséget, és így a kiegyensúlyozottságot az életünkből. Pedig nem kellene így lennie. Egészen pontosan nem kell rosszul megélnünk azt sem, ha nem mozdulunk ki, vagy ellenkezőleg, miért ne mozdulhatnánk ki azért, mert esik az eső és hűvös van? Tegyünk úgy, ahogy nekünk jó!

A családomban az őszi esős, szürke és hűvös időt csak “svédidőként„ emlegetjük. Ilyenkor gumicsizmát és esőkabátot húzunk, meleg italt csomagolunk és elindulunk egy erdőbe, ahol a fák alatt valamennyire védettek vagyunk, ugrálunk a pocsolyában, és nagyot sétálunk. Ez persze nem mindenkinek jön be. Nekünk sem mindig. Lagom koncepció lehet az is, ha otthon maradunk és társasjátékozunk, filmezünk, kézműveskedünk vagy együtt főzünk.

Gondoljuk át, mire van szükségünk, és tegyünk úgy. A lagom lehetővé teszi, hogy a szélsőségeket elvetve félúton találjuk meg a saját egyensúlyunkat. Vagyis megtehetjük azt is, hogy a természetbe is kimegyünk és otthon is, maradunk. Elmegyünk valami plusz finomságért gyalog a boltba, grillezünk kabátban a teraszon, vagy elindulunk pocsolya felfedezésre, őszi falevél szedésre, csipkebogyó keresésre. Nem kell ennek egésznapos, de félnapos programnak sem lennie. Csak kicsit megyünk ki, pont annyi időre, amennyire még úgy érezzük, az pont jól esik. Se nem sok, se nem kevés. Utána pedig az ablakon se nézünk ki.

Ne felejtsük el, amit a svédek vallanak: Nincs rossz idő, csak rossz öltözet van.

Én például, a fiammal hetente több alkalommal gyalog viszem el a szelektív szemetet az utca végén található gyűjtőpontra – ősszel és télen is. Visszafelé mindig egy nagy kört leírva megyünk haza, ez szokott lenni a délutáni vagy esti sétánk, attól függően ahogyan az időnk vagy a kedvünk tartja. 

Elég jó? 

Ősszel a természet lassulni kezd, mi emberek viszont gyorsítani kezdünk, ahogyan visszaáll a nyár utáni, megszokott éves menetrend. Amiben nem kevés és nem is könnyű elvárásokkal találjuk szembe magunkat, számtalan területen. A gyerekek az óvodában, az iskolában, a felnőttek a munkahelyen, a családi életben. 

Jó lenne nem belekerülni a karácsonyig megállíthatatlannak tűnő mókuskerékbe. Ahhoz, hogy egyensúlyba hozzuk az energiánkat, és lazábban éljük meg az őszt és majd az adventet, az ünnepre készülődés időszakát, tegyük fel magunknak a kérdést mindenre amit teszünk, ami körülvesz bennünket, amit szeretnénk elérni, megteremteni: „Az elég jó?, Ennyi elég nekünk?” ahelyett, hogy „Miért nem tökéletes?” 

A cél az, hogy kiderítsük, mi az, ami „éppen elég jó” nekünk, vagyis hogy mire lehet szükségünk valójában és mi az amire már nem? Ez egy nagyon személyes folyamat, és mindenki csak saját magának tudja meghatározni, megválaszolni.

Számunkra itt a Lagom Neked Magazinnál, a lagom, az egyszerűségre való törekvés már önmagában szórakoztató – mert úgy érezzük, az életünk különböző területeinek leegyszerűsítésével sokkal többet profitálunk, mintha feldolgozhatatlan bőséget akarnánk magunknak megteremteni. Így érezzük a magazin fenntartóiként és magánemberként is.

Éppen ezért ősszel is feltesszük külön-külön önmagunknak a következő kérdéseket:

 • Ki fontos a számomra?
 • Mi a fontos az otthonomban?
 • Mi az a cél, amit el szeretnék érni? Arra valóban szükségem van?
 • Mennyi az elég? (anyagilag) És ahhoz mennyi munka szükséges?
 • Mi az, amire nem feltétlenül van szükségem?
 • Kivel és mivel szeretnék több időt tölteni? Mi a szenvedélyem?
 • Mi az, ami elhagyható az életemből?
 • Miért lehetek hálás?
 • Hogyan őrizhetem meg azt, amire szükségem van?
 • Mivel tehetem egyszerűen fenntarthatóvá az életemet, a környezetemet?
 • Elég jó az életem?

Menetrend

Először a magánéletünkre és az otthonunkra összpontosítunk, hiszen az a kiinduló pont, arra, hogyan lehet magunkat még inkább Lagomba hozni, majd onnan szélesítjük ki a figyelmünket. Ilyen például a zsúfoltság megszüntetése, hogy a természetet bevisszük az otthonunkba, kuckósabbá tesszük a nappalinkat, altatóbbá a hálónkat, fenntarthatóbbá a konyhánkat….

Majd folytatjuk a sort a munka és a magánélet egyensúlyának a kiértékelésével. Igyekszünk a családi és az otthoni életünket előtérbe helyezni -ha szükséges- a munkával szemben. Rendszeres olvasóink megfigyelhették, mi tényleg csak akkor írunk a Magazinba, ha az nekünk is elég jó.

Hiszen a Lagom koncepció része, hogy a svédek törekednek a kiegyensúlyozott munka etikettre: nagyon hatékonyan és időben dolgoznak, egyáltalán nem népszerű az estébe nyúló munkavégzés, ahogyan a túlóra sem. A fika, a munkát megszakító, a lendületet fenntartó kávészünet annál inkább. Iktassuk be ha tehetjük, ha eddig nem tettük a munkaidőnkbe, ahogyan a sportot is az életünkbe. Nem baj, hogy ősz van, egy jó séta is már mozgás, sport!

És ha már sétálunk, akkor nézzünk körül a közvetlen környezetünkben, hogy mit tehetünk a természet védelméért. Ősszel arra összpontosítva hogyan őrizhetjük meg a tél alatt a kinti értékeinket. Vigyük be a muskátlit a teraszról, csomagoljuk be a fiatal fákat, szedjük össze a szemetet az erdőben, ha szükségesnek látjuk, fessük át a kerítést, ha szükséges, tegyünk ki eleséget a madaraknak…

És közben válaszoljunk a kérdésekre, mielőtt tovább tekernénk azt a bizonyos mókuskereket bármiben is: ez elég jó? Ennyi elég nekünk? – hogy tudjuk mi elég jó nekünk!

Lagom Neked!


Forrás: Anna Brones: Lagom (Bookline 2016)
Kép: Jonna Jinton