Ha szeretnénk a saját hagyományainkat svédesíteni, akkor megannyi módot találhatunk rá. Játszhatunk a színekkel, tehetünk tollakat a vázába, becsempészhetjük a kakast a saját ünnepünkbe. Svédországban, hasonlóan ahogyan nálunk, keverednek az egyházi és a népi szokások az ünnep idején. Ezeket mutatjuk most be. Rövidített úgynevezett instancikkünket olvashatják.

Tollak, tollak és tollak

A svédesen töltött húsvét nem telhet el tollak nélkül. A kakasra és a csibékre vezethető vissza az a rengeteg toll, ami a svéd húsvét ünnepi díszítését uralja. Mint nálunk a barkára, úgy Svédországban a nyírfaágakra aggatnak díszeket. Színes tollakat, papírcsíkokat, virágokat, kis anyag darabokat vagy festett tojásokat. Nem csak az ünnepi asztalon áll vázában a feldíszített nyírfaág, vidéken a kertben a bokrokat, fákat, és van ahol a kapukat is díszítik. A fehér, a sárga, a levendula lila és a halvány rózsaszín az ünnep színei.

Kakas vagy nyúl hozza a tojást?

Svédországban, hasonlóan ahogyan nálunk, keverednek az egyházi és népi szokások az ünnep idején. A húsvét kakasa az 1900-as évek táján került Svédországba, először húsvéti képeslapokon, majd külön díszként. De a kakas húsvéti jelenlétét erősíti a Biblia is, Márk evangéliumában: 30Jézus azt felelte neki: »Bizony, mondom neked, te még ma éjszaka, mielőtt a kakas kétszer megszólal, háromszor is megtagadsz engem.«

Svédországban van, ahol reggelre a gyerekek párnájára hozza a kakas a húsvéti ajándékot, azaz az édességeket, míg máshol a nyúl rejti el az édességgel telepakolt tojásokat a lakásban, a kertben. Vagy az ünnepi asztalon találják meg a gyerekek a rengeteg édességet, például egy nagy tojásba csomagolva.

Húsvéti svéd boszorkák

A húsvéti boszorkányok (svédül: Påskkärring) története arról a napról származik, amikor Júdás elárulta Jézust. Azt hitték, ezen a napon a gonosz kiszabadult a világra, beleértve a boszorkányokat is, akik seprűjükön Blåkullába, egy legendás szigetre repültek, ahol az ördög az udvarában fogadta őket. A svédek az előzésükre tüzet, máglyát gyújtanak vagy tűzijátékkal ünnepelve riasztják el a gonoszokat. Svédországban és Finnország svéd ajkú részein a húsvéti boszorkányoknak öltözött gyerekek házról házra járnak édességért, pont mint az angolszász országokban Halloweenkor. Azzal a különbséggel, hogy cserébe a saját kézzel készített kézműves ajándékait adják cserébe.

A gyerekek húsvétkor boszorkánynak öltözve járják a házakat édességért Fotó: Shutterstock

Fotó: Getty Images