A lagom szellemiségét követve az ajándékcsomagolásod egyszerű, harmonikus és funkcionalitásra összpontosított lehet. Így a csomagolás is része lehet az ajándékélménynek, és egyensúlyban tarthatja az ünnepi készülődést.

Az ajándékok becsomagolása lehet nyűg, különösen a fura alakú vagy alaktalan tárgyaknál. Nehéz lehet elég időt találni rá, főleg kisgyerekek mellett, akik elől még rejtve hagynánk az ajándékok logisztikáját, hiszen azokat nem a szülő hozza. Svédországban a Tomten a mikulás. Ugyanakkor az ajándékcsomagolás lehet egyfajta ráhangolódás is az ünnepre, ha próbálunk a lagom szemlélettel élni. Azaz keressük az egyensúlyt és a harmóniát, kerüljük a túlzást és a felesleges dolgokat a csomagolásnál.

És gondoljunk arra, hogy a csomagolás közben is kicsit elvonulhatunk, befelé és önmagunkra figyelhetünk és arra, akinek az ajándékát csomagoljuk. Hallgathatunk ünnepi dalokat közben vagy nézhetünk egy karácsonyi filmet, ami szintén segít az ünnepre hangolódásban.


Ajándékcsomagolás és a lagom

Az egyik legszebb svédországi emlékeim és tapasztalataim a karácsonyhoz kötődnek. Amit egy tipikus svéd vidéki településen éltem meg, amikor két nappal karácsony előtt érkeztem és részt vehettem az ünnepi előkészületekben. A ház feldíszítésében, a sütésben-főzésben, a fa feldíszítésében. A karácsony akkor is hétvégére esett, így a lördagsgodis, a szombati cukorkázás sem maradhatott el. A díszesebb cukorkapapírok pedig visszaköszöntek a karácsonyi csomagoláson.

Ami számomra a legfeltűnőbb volt az ajándékokban, hogy a Tomten zsákjából előhúzott csomagok egytől egyig végtelenül egyszerűen, mégis szépen voltak becsomagolva.

Ha a lagomra jellemző az egyszerűséggel szeretnél csomagolni, akkor ne vidd azt túlzásba. Használj egyszerű és tiszta vonalakat, minimális dekorációt használj csak. Válassz természetes anyagokat a csomagoláshoz, például natúr papírt vagy textilt. Kerüld a műanyagokat és túl kidolgozott, túl színes és drága anyagokat. Használj újrahasznosított vagy fenntartható forrásból származó papírt az ajándékcsomagoláshoz. Kerüld a fényes és műanyag bevonatú papírokat.

Ne bonyolítsd túl a csomagolást. Az egyszerű, natúr megjelenés is lehet rendkívül vonzó. Ne használj túl nagy csomagolást a kis ajándékokhoz, és ne válassz túl kicsit a nagyobb ajándékokhoz, ne lógjon semmi ki a csomagolás alól, és ne is vesszem el benne. Keresd meg az arányos méretet.

A lagomhoz illeszkedik a természetes díszítés is. Fenyőágak, fenyőtobozok, szárított virágok vagy más egyszerű természetes elemek használata. Tedd hozzá magadat is valami személyes aprósággal például egy kézzel írott üzenettel vagy saját készítésű kis ajándékkal.

Csomagold környezettudatosan

A lagom azt is jelenti, hogy valami funkcionális. Gondolj arra, hogy az ajándékcsomagolás maga is hasznos lehet, például ha újra felhasználható anyagokat, tárgyakat használsz, például egy zoknit, sálat, kendőt, nem használt textilt például lepedővásznat vagy terítőt.

Csak azt használd, amire valóban szükséged van a csomagoláshoz. Ne tegyél a csomagra felesleges díszeket vagy dekorációkat: masnikat, matricákat, szalagokat. Ha nagyon át akarod kötni a csomagokat akkor használj egyszerű szalagokat és madzagokat, mint a spárga vagy a postai zsinór. Ezeket később újra lehet használni vagy könnyen lebomlanak. Illetve ha neked túl natúr az egyszerű csomagolás akkor keress vagy készíts újrahasznosított díszeket az ajándékhoz. Például kis kartondobozokból vagy régi újságokból kivágott csillagot, holdat, szívet tegyél rá.

Válassz csak egy, legfeljebb két harmonikus színt a csomagoláshoz, és próbáld megtalálni az egyensúlyt közöttük.

Nem kellenek az előregyártott címkék, ajándékkártyák, használj inkább kézműves bélyegzőket például burgonyából készítette, vagy saját rajzokat, hogy egyedi jelöléseket készíts az ajándékcsomagra, ezt is használt kartonokból, papírokból készítsd. Ilyenkor karácsony táján a házhozszállításokkal rengeteg karton marad fel, ezeket mind felhasználhatjuk. Fontolóra veheted a már meglévő csomagolóeszközök, a tavalyi karácsonyról maradt burkolóanyagok használatát is.

És legfőképpen ne tedd be még egy külön ajándéktasakba is, a már becsomagolt ajándékot. Felesleges. Vagy csomagolás, vagy tasak.

Fotó: AdbobeStock

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!