A social media rengetegéből igazán csak értékes tartalommal lehet kitűnni. Jonna Jinton svéd vlogger egyike azoknak, akinek ez valóban sikerült. Mára már a YouTube feliratkozóinak a száma meghaladja a 4 millió főt, akik valódi, emberi interakcióba léptek egymással.


Kezdjük azzal, ki is ő Jonna Jinton? Az a 32 éves fiatal nő, aki egy videóban mutatta meg, hogyan mosnak az északiak, és milyen is a tavasz Svédországban. A téli tájban nyári ruhát viselve, maga elé emelve a teregetni való ruhákkal teli kosarat, utat váj a hóban, hogy eljusson a kert közepén álló szárítóig. Ahol mosolyogva kiteregeti a száradni való ruhákat. Ilyen a svéd humor. Ez a videó a 2018-as megjelenése óta minden tavasszal előkerül, hogy újra és újra mosolyt csaljon az emberek arcára. Idén ITT mi is megosztottuk. Van ennek a videónak egy másik változata is, amiben Jonna azt mutatja meg, hogyan mosnak az északiak.

Jonna különösen jó abban, hogy közel kerüljön az emberek szívéhez. Pedig, ő aztán tényleg tudja milyen a zord skandináv tél. Igaz, magának választotta azt a lelassult, egyszerű, természetközeli életet, amit megoszt a követőivel. Akik pont ezért nézik őt. A vidéki élet vonzó, Jonna pedig hiteles vlogger.


Grundtjärn, Jonna kis faluja

Jonna ma már Svédország egyik igen apró, északi településén lakik. 21 éves volt, amikor úgy döntött otthagyja a göteborg-i életét. Csapdában érezte magát a lakásban, a városban, a lelke másra vágyott. Valami olyasmire, amit az egész világon egyetlen város sem adhatott meg a számára. Érezni akarta a kapcsolatot a földdel, az állatokkal, a növényekkel és a változó évszakokkal. Visszatérni a gyökereihez, oda, ahová tartozik. Így lecserélte a Göteborg-i otthonát az Örnsköldsvik hátországában található Grundtjärn kis nyugalmára és magányára, a végtelen erdőkkel körülvett kicsi faluba. Az alig több mint félmillió lakosú városból egy olyan helyre költözött, ahol akkor mindösszesen tíz ember élt.

Mert Jonna vágyott egy kis házra egy ritkán lakott vidéken, friss levegőre, fatüzelésű kályhára és csendre. Na meg egy kutyára. Olyan egyszerű életet szeretet volna élni, amiben van elég tér arra, hogy kibontakozhasson. Teljes szabadságot akart önmagának, a gondolatainak és alkotásainak.

Az életművész vlogger egyébként nem az ismeretlenbe költözött. Az édesanyja Grundtjärntban született, családi gyökerei 12 generációra vezethető vissza a faluban. Jonna-t tizenegy napos korában vitték először oda, és gyerekkorában minden nyáron ott töltöttek néhány napot. Az évek alatt a gyökereihez fűződő szeretete egyre csak gyarapodott, míg végül oda nem költözött.


A világ minden tájáról ismerik

De semmi nem egyik napról a másikra sikerült Jonnának. A fiatal lánynak eleinte munkája sem volt, de valahogy túlélte az első hosszú telet a kis hideg észak-svéd faluban. Nem adta fel a reményt, követte az álmát, a művészetből szeretett volna megélni. Fényképezéssel és írással kezdte, majd filmkészítéssel, festéssel, ékszerkészítéssel és zenéléssel folytatta. Úgy érezte, valami felrobban benne, a lehető legjobb módon. Grundtjärn olyan ihletet adott neki, amit még soha nem érzett.

Blogot indított, hogy megossza új életének pillanatait, és a természet iránti szeretetét. Közönsége nyomon követhette az élete alakulását a fotókon, festményeken, sziklaegyensúlyozásokon, éneklésen, filmezéseken és az ezüstékszerek készítésében.

Jonna Jinton Youtube-csatornája 2018-ban indult jelentős növekedésnek, bemutatkozó videóját jelenleg több mint 17 milliószor nézték meg. Jonna Jinton vlogjai nem szokványosak. Megismerhetjük belőle a svéd kultúrát és szokásokat, a skandináv természetet, a svéd belsőépítészetet.

Jonna 2015-ben online ismerkedett meg a férjével, 2019-ben házasodtak össze, amiről természetesen egy látványos vlog is készült. Jonna és Johan vásárolt egy régi hagyományos módon épített ingatlant, itt élnek most a kutyájukkal és két macskájukkal. Saját céget alakítottak, közösen tervezik az ezüst ékszereket, Johan készíti el azokat, és Jonna édesanyja Anita gondoskodik a vállalkozásuk minden adminisztrációjáról, míg Jonna bátyja Filip pedig az anyagi dolgokért felelős dolgozik.

Jonna februárban érte el, kilenc év vlogolás után a 4 millió YouTube feliratkozót, az Instagramon 1,4 millióan, a TikTokon több mint 34 ezren követik a világ minden tájáról.

Mit üzennél 4 millió embernek?

Jonna Jinton természetessége és kedvessége vonzó az emberek számára. A természet iránti szeretete, az erős hagyomány tisztelete, az egyszerűségre való törekvése elérte a 4 millió feliratkozót a YouTube-on. Jonna nem csak egyike azoknak, akik valódi értékkel tűnnek ki a sok millió Social Media felhasználó közül, de azok kevesek közé is tartozik, akik érzik ennek a valós felelősségét. Így amikor a YouTube követőinek a száma meghaladta a négymillió embert, úgy érezte ezt a figyelmet valamiképpen meg kell köszönnie, és a követőtáborának az össz-erejét a szó jó értelmében ki kell használnia. Ehhez pedig a közös alkotást választotta. Ezért megkérte a feliratkozóit, hogy küldjenek neki egy-egy rövid videót, amelyben választ adnak arra a kérdésre: Ha 4 millió embernek mondhatna valamit, akkor mit mondana?

Több ezer videót kapott a világ minden tájáról, amiben nők és férfiak, fiatalok és idősek tárják fel a szívüket és a lelküket kíváncsisággal, szeretettel, tisztelettel egymás felé, és szólítják meg Jonna mellett mind a 4 millió embert.

Jonna tisztában van azzal, hogy a követői a világ különböző pontjairól, más és más életkörülmények közül kísérik figyelemmel őt, és nagy a felelőssége abban, hogy milyen tartalmakat készít, oszt meg, így ezeket a videókat is összeszerkesztette és közreadta.

Légy kedves mindenkivel, oszd meg a csokoládét

A legtöbben azt üzenték, hogy legyünk kedvesek önmagukkal, legyünk kedvesek egymással. A 16 éves Luke Dél-Afrikából azt üzente, mindenki egyedi és fogadjuk el egymás egyediségét. Arról, hogy mindannyian egyediek, megismételhetetlenek, különleges vagyunk, sokan szóltak még. Hazánkból, Zsanett egy hajléktalan férfi társaságában üzente azt, hogy ha van valamink, bármink, azt osszuk meg egymással, a családtagjainkkal, másokkal. Még a csokoládét is.

A mondandók között hallhattuk azt is, hogy az együttérzés az egyetlen, ami estére megválthatja a világot. Erre nem képes sem egy új gyógyszer vagy technológia sem, csak az együttérzés. Figyeljünk hát egymásra.

Szedd össze a szemetet! Felhívás is szerepelt a mondandók között, üzenője jó példával is állt elő, azt mondta, hogy ahányszor sétál mindig három szemetet gyűjt össze és dob ki. Tegyünk mi is így, és tiszta lesz a környezetünk.

@Livahaka, aki korábban mindkét lábára megsebesült és lábprotézist használ, biztosította a többi embert a 4 millió felhasználó között arról, hogy nincs egyedül ezen a világon, akkor sem, ha látható külső vagy láthatatlan belső sebet hordoz. @alexa.nddra azt mondta, üzente, hogy akkor is szükség van rád, ha még nem találtad meg a helyedet a világban, mert valakinek, biztosan szüksége van rád.

A csaknem 53 perces videó alatt lehetünk éppen rossz hangulatban, nehéz szívben, terhelt állapotban, negatív energiával töltve, pejoratívak vagy akár rosszindulatúak is, ezek az üzenetek akkor is feloldják az embert, ha csak azért is ellen akarnánk állni. Ne tegyük! Engedjük, hogy Jonna Jinton üzenete hozzánk is elérkezzen: hallgassuk meg, értsük meg és fogadjuk el egymást!

Fotó és forrás: Jonna Jinton