A szamóca az a bogyó, amelyet a svédek a legjobban szeretnek. És a legtöbben a hazájukban termett epret szeretnék. A nyári svédasztalon elmaradhatatlan az eper önmagában, vagy valamilyen üdítőben, tortában vagy más édességben. A svéd eper szezonja május végétől szeptemberig tart.

Jordgubbar, így nevezik a svédek az epret. A kedvenc bogyós gyümölcsük a 18. században Franciaországból került hozzájuk ananászgyümölcs néven. Rendszeres kínálata a nyári ünnepi asztaloknak, szeretik önmagában, cukorral és tejszínhabbal kínálva, fagylaltnak elkészítve, lekvárnak főzve, süteményekbe sütve és koktélnak is.

Svédország mezőgazdasága a hidegebb és esősebb éghajlat miatt jóval szegényebb a miénknél. Sok zöldség és gyümölcs importból érhető el náluk. Ám az importált zöldségekről és gyümölcsökről mi is tudjuk, hogy azok ritkán adhatják vissza azt a teljes íz és állagélményt, mint amikor azokat helyben fogyaszthatnánk. A svédek a hazájukban termet epret jobban kedvelik, pont azért, mert az gyakran jobb ízű, mint az importált bogyók. 

Svédül az eper: jordgubbar

A hosszú nappalok és a hideg éjszakák magasabb savasságot és édességet adnak az epernek Svédországban. A rövidebb, országon belüli szállítási idő pedig lehetővé teszi, hogy a svéd szamócát tényleg akkor takarítsák be, amikor a gyümölcs már érett és teljesen kifejlett ízű. A piac közelsége megengedi, hogy a szállításra érzékeny, remek ízű fajtákat egyre több svéd gazda termeszthesse. Az eper termesztésének így is régi, érdekes hagyományaik vannak.

A szabadban termesztett eper mellett üvegházban termesztett eprek is vannak. Körülbelül 20 cég termeszt epret üvegházakban, összesen 43 000 négyzetméteren. A 266 000 kilós betakarítás a szabadban termesztett körülbelül 1,5 százalékának felel meg.

A svéd eper a jordgubbar szezonja május végétől szeptemberig tart. A gyakori és viszonylag korai eperfajták a Honeoye, a Flair és a Rumba. Kicsit később a szezonban – nyár közepétől és egy hónappal előtte jön a Szonáta és a Salsa. Még valamivel később, július végétől a Malvina. A késői szüretelésű és enyhén érzékeny fajták, mint a Polka, a Zephyr és a Korona szokatlanabbak a kereskedelemben, de még mindig megtalálhatók a helyi termelőknél, önszedő vagy közvetlen értékesítéssel. Sokan úgy vélik, hogy ezek a ritkább fajták a svéd eper ékkövei. Termesztik még a Limalexia, a Murano és a Sonsation, amiről a HEBES zöldség-gyümölcs nagykereskedő weboldalán ezt olvashatjuk: Ha létezne tökéletes eper, úgy nézne ki, mint a Sonsation.

Bájos epres dobozok

A svéd élelmiszerek csomagolásáról érdemes külön szót ejteni. A termelők, a forgalmazók, a gyártók nagy gondot fordítanak a csomagolásra. Az eprek esetében sincs ez másként.

Mintha csak cukorkadoboz lenne

A Kinnebär termelő dobozaiba zárt földi epreket a válogatott szedés után azonnal lehűtik. Ezután még egyszer átválogatják, mielőtt a dobozokba csomagolnák. A bájos rózsaszín kartonból készült, fedeles dobozok úgy készültek, hogy azokat könnyen egymásra tudják pakolni, anélkül hogy az eper sérülne benne. Egy dobozba körülbelül fél kilogramm eper fér el, de csak válogatott prémium bogyók kerülnek ezekbe a dobozokba.

A Göttegubbar dobozaiba a Göteborg és környéki termelők válogatott eprei kerülnek bele. A varbergi Vareborg, a malmöi Lönnslätts Bär, 2020-ban pedig újdonság az Abrahamhillsgård termelője. Az első két farm a tenger közelében található, az ott termelt eprek élvezik a tenger felől érkező szelet. Ettől az eperültetvény ritkán lesz vizes és sáros, a bogyók pedig saját ütemükben tudják felszívni a vizet, ami hozzájárul ahhoz, hogy a bogyók kevésbé pépesedjenek.

Eprek, amik élvezik a tenger felől érkező szél áldását

Svédországban sok eperfajtát lehet termeszteni. Az Abraham Hillnél három különböző fajtát érlelnek, hogy minél hosszabb legyen a betakarítási szezont, amit a kiszámíthatatlan időjárás akárcsak nálunk Magyarországon, ott Svédországban is nagyban befolyásol. Minden fajtának más-más előnyei és hátrányai vannak, és más-más módon képesek ellenállni a különböző időjárási viszonyoknak. Minden fajtát a szabadban termesztenek, nem üvegházakban vagy más alternatív módon.

A már 30 éves Ekebacken gazdaság egész szezonban képes epret kínálni. A cég főleg Dél-Svédországba szállít, de északon egészen Värmlandig vannak vevői. A gazdaságban málnát és szedret is termesztenek, de a termelés nagy részét az eper adja.

Szívecskés dobozban kínálják a Honeoye szamócát az Ekebacken gazdaságából

Szedd magad eper

Ahogyan hazánkban úgy Svédországban is vannak olyan eperültetvények, ahol az emberek saját maguk szedhetnek epret. A móka ugyanaz, mint itt: hajlongás, szedés majd mehet a lekvárfőzés, a tortasütés, a szörpkészítés. Jordgubbar szedésre fel!

Ringastad farm kastélya a 18. században épült

A hosszú múltra visszatekintő Ringstad farm hullámzó virágmezők között egy erdő előtt fekszik. Már a 14. századból van említés róla. A farmon álló kastély a 18. századból való, az épület kivitelezése 1893-ban fejeződött be, eredetileg lóistállóként működött. A gazdaságban az eper, és más bogyós gyümölcsök mellett saját almafajtával is rendelkeznek „Ringstad” néven. 1983-ban a farmot az Axelsson család vásárolta meg. Ma gabonaféléket, babot, takarmánykukoricát is termesztenek. Disznókat is tartanak, szállásra lovakat is fogadnak.

Az Eriksgårdenben évszázadokon át hagyományos gazdálkodás folyt sertés- és tehéntartással, 1987-ben ültettek szamócát, azóta málnát, szedret és áfonyát is termesztenek. Van Szedd magad akció is, és kóstolhatóak a gyümölcsök önmagukban vagy desszertnek elkészítve a farm büféjében. Anna-Karin és Nils-Erik Nilsson évek óta vezette a gazdaságot, amikor néhány éve átadták a farm üzemeltetését lányuknak, Maria-nak és férjének, Rickard Bergkvistnek. Ők a tizenegyedik farmvezető generációt képviselik a családban, Maria és Rickard három gyermekükkel élnek a farmon.

Maria Nilsson és férje Rickard Bergkvist vezetik most az Eriksgården vezetik a farmot, gyermekeik: Ella, Anni és Olle 

A termesztés 18 hektáron folyik, ebből 6 hektár úgynevezett üvegházi alagútültetvény, 5 hektáron eper és 1 hektáron málnát termesztenek, hogy a bogyók kiváló minőségét az időjárástól függetlenül fenntartsák, főleg az esőtől és a szürkepenésztől védjék azokat. Az alagutak lehetővé teszik a szezon meghosszabbítását is. Május végétől a fagy beköszöntéig szedik az epret. Főleg a Honeoye, a Rumba, a Sonata, a Salsa, a Charlotte és a Favori fajtákat termesztik. 

Az elmúlt években az Eriksgården még több futatható eper fajtába fektetett be, az Amandine, Furore és Murano fajokba. Ezekkel a szezon meghosszabbítását remélik, hiszen augusztusban, szeptemberben és októberben több bogyót szedhetnek majd. Új, június eleji fajtát is termesztenek, Malling Centenary néven.

A család a legkisebbekre is gondolt, 2016-ban, a régi udvarból játszóteret építettek, csúszdával, mászókával, homokozóval és szalmabálával, amiben vígan ugrálhatnak a gyerekek. Az Eriksgården farm egy vlódi jordgubbar mennyország.

Forrás: ITT és ITT és ITT
Fotó: Inga Björk