Nem új keletű az északi népeknél az alkoholfogyasztás. Főleg télvíz idején. Ha mi magyarok nehezen bírjuk a telet, a hideget és a sötétséget az évszakban, és hajlamosak vagyunk a szezonális depresszióra, akkor mégis mit szólhatnának a skandinávok? Semmit. A zsigereikben van, hogy valahogy túléljék mindezt. Például némi alkohollal.

Nem szépítjük a dolgot, északon is van probléma az alkoholfogyasztással, de ne általánosítsunk, inkább fogjuk fel kellő humorral a problémát, és gondoljunk arra, hogy mindezek ellenére az északiak örömteli népnek mondhatók. A boldogság felmérésekben az északi országok mindig a ranglétra tetején állnak. (És alkoholfogyasztásban is.)

Kalsarikänni: a Hygge, Lykke és a Lagom után

A dánoknak és tőlük átvéve a norvégoknak is ott van a hygge a meleg zoknikkal, puha párnákkal, a csonkig égő gyertyákkal és a literszámra készített forró csokival a boldogságra. Amihez társul a lykke, ami dánul a boldogságot jelenti és arról szól, hogy maguk köré gyűjtsék mindazt, ami nem anyagi értelemben boldoggá, örömtelivé teszi őket.

A svédek pedig a lagomra teszik a voksukat, ők már a mértékletességre esküsznek. Jusson és maradjon a jóból másnapra és másnak is, ne csak maguknak. Úgy tűnik náluk ez a recept válik be a boldogságra.

A finnek pedig hisznek abban, hogy időnként el kell vonulniuk magányukban és, mondjuk úgy, spiccessé, félrészegre igyák magukat. Ezt pedig úgy hívják Kalsarikänni. Hazamennek, kényelmes holmit vesznek fel és isznak egy-két pohár italt, hogy leeresszenek és kikapcsolják magukat. Ha lehet, inkább egyedül, vagy akár családtagok együtt.


Kalsarikänni avagy Päntsdrunk

Ez az északi jó közérzetet keltő trend arról szól, hogy mellőzzék azokat a reménytelenül megtervezett estéket, amelyeket egyébként edzőteremben, silány randevúzással, unalmas családi ünnepléssel vagy akár az irodában töltöttek volna. Helyette menjünk haza, vegyük le a kényelmetlen ruhákat és csendesedjünk el.

Soha nem leszel nyugodtabb! – Tartják a finnek.

Miska Rantanen finn újságíró és szépirodalmi író, az egyik legnagyobb finn lapnál a Helsingin Sanomatban dolgozik. Témái a kultúra, a politika és a digitális média. A kalsarikänni életérzésről könyvet is írt: Kalsarikänni, a relaxáció finn módszere címmel. Ebben karikatúrázza át a kalsarikänni, az elvonulás jelenségét päntsdrunkra, ami azt jelenti “otthon alsóneműben inni”. Amivel szerinte, bárki tud azonosulni. Én hozzáfűzném: szinte mindenki, aki nem fázós vagy nem túl szégyenlős, szereti az alkoholt és ihat is.

Miska Rantanen szerint az északiak úgy tartják, muszáj inni valami lélekmelengetőt a sötét, zord téli éjszakákon. Hovatovább, ha már alkoholizálunk, akkor azt tegyük egy szál bugyiban/alsónadrágban, mert az aztán igazán kényelmes, otthonos jelenség.

Javasolja is, hogy a melegre fűtött lakásban nyúljunk el egy szál fehérneműben a kanapén, kéznyújtási távolságra rakva valami snacket, mialatt önfeledten bámuljuk a tévét, a streaming szolgáltatót vagy pörgetjük a social mediat a mobilunkon. Mindezt persze egy üveg bor, pezsgő vagy koktél társaságában.

A finnek még, ha nem is nevesítik szó szerint Kalsarikänni néven ezeket az estéket, ismerik a lehetőséget, akár a családi körből is, hogy péntek este hazaérve a munkából, csak eldőlnek a kanapén és megisznak egy-két italt. A Päntsdrunk Lifestyle webáruházban az alkalomhoz passzoló kaftánokat, törölközőket is vásárolhatnak a finnek.


Kényelmes kaftán az esti iszogatáshoz

Kompromisszumok nélküli kényelem

És mit kapunk abból Miska Rantanen szerint, ha szinte mezítelenre vetkőzve fogyasztunk el egy vagy két pohár bort saját magunk társaságában a négy fal között? Az újságíró úgy fogalmazz, a finnek szerint a Kalsarikänni. avagy Päntsdrunk mindenekelőtt jót tesz a léleknek. Ebben az olykor-olykor egy szál bugyiban eltöltött félrészeg magányban elsősorban nyugodt időt nyerünk, ami mindannyiunknak elengedhetetlen, vagyis jót tesz a léleknek.

Mert ebben az ellazult állapotban tudatos döntéseket hozhatunk. Átgondolhatunk minden olyat, amit nem tudunk mások előtt vagy az állandó sietésben magunkban megemészteni. A félspicces állapot segíthet abban, hogy a saját csőlátásunk kiszélesedjen. A finnek szerit megnyílik így bennünk a hajlandóság arra, hogy a nézőpontunkat megváltoztassuk, és másként lássunk dolgokat. Új dimenzióba kerülhetünk. Például értékelni kezdjük azokat, az akár apró dolgokat is, amelyeket teljesen természetesnek veszünk, vagy addig nem jónak, hanem rossznak láttunk. Ezzel a bennünk lévő stresszt enyhítjük, és a jó érzetünket növelhetjük, ami valamiféle elégedettséggel tölthet el bennünket.

Egyszerűnek hangzik és könnyen kivitelezhető. Két dolog kell csak hozzá, mi magunk és egy-két pohár bor: élvezzük a saját társaságunkat, a kompromisszum nélküli kényelmet. És ha fázunk, akkor persze húzzunk köntöst, vagy bújjunk pizsamába. A lényeg, hogy a lehető legkényelmesebben legyünk. Csak semmi passzentos feszültség.

A magányosságtól sem kell tartanunk, hiszen a hétköznapokban folyamatosan kapcsolatban vagyunk másokkal. Néha szükség van arra, hogy egyedül töltsünk egy éjszakát, és arra összpontosítunk, amire mi vágyunk, nem pedig mások szükségleteire.

Teljesen normális, tényleg nem kell bűntudatot éreznünk azért, ha egy kaotikus nap után kinyitunk egy üveg bort, vagy keverünk egy koktélt magunknak, és azt megisszuk egyedül. Mint a legtöbb dolog az életben, ez is a mértékletességről és az egészséges határok felállításáról szól. A Kalsarikänni avagy Päntsdrunk is egyfajta lagom, amennyiben azt nem visszük túlzásba, vagyis nem minden este, és nem minden héten követjük el.

Forrás: Miska Rantanen: Kalsarikänni
Fotó: Istock