A Kanelbullar, avagy a fahéjas csiga a svédek egyik kedvenc süteménye. A népszerű péksütemény ünnepibb jellegét a vaníliakrém és a gyümölcs adja.

A hagyományos fahéjas csiga elkészítésében a tésztát nem feltekerik, hanem mondjuk úgy: csomóra kötik. Egészen pontosan, a töltelékkel lekent tésztalapot egymásra hajtják, felcsíkozzák, a csíkokat 2-3 rétegben feltekercselik, a csík alsó végét pedig a tekercs közepébe nyomják, mintha csomót kötnének rá. A hétköznapokban viszont találkozhatunk olyan egyszerűen feltekert fahéjas süteményekkel is, mint a mi fahéjas csigánk.

A Kanelbullar, vagyis a svéd fahéjas tekercs, abban is különbözik a magyar fahéjas csigától, hogy ebben kardamom is van. Az indiai eredetű fűszernövény jellegzetes, gazdag, melengető és kissé szúrós aromája kiemeli az édes ételek és italok ízét. A svédek szeretik kávéba, forró csokoládéba és süteményekbe tenni. Mint például a fahéjas csigába.

Korábban hoztunk receptet gluténmentes és hagyományos búzás változatban is egy-egy svéd receptet a svéd fahéjas-kardamomos csiga elkészítéséről ITT, majd később ITT is írtunk a süteményről újra.

Most egy negyedik receptet hoztunk. Bíztatunk arra készítsd el azt, amelyik a leginkább szimpatikus neked.

Svéd fahéjas-kardamomos csiga adventre

Hozzávalók

A tésztához:

2,5 dl langyos tej

5 dkg cukor

2,5 dkg élesztő

40 dkg liszt

1 teáskanál őrölt kardamom

5 dkg puha vaj

½ teáskanál só

A töltelékhez:

7,5 dkg puha vaj

6 dkg cukor

1 evőkanál fahéj

½ teáskanál őrölt kardamom

A tetejére:

1 tojás a kenéshez

2,5 dl tej

3 tojás sárgája

3,5 dkg keményítő

7 dkg cukor

½ vaníliarúd kikapart magjai vagy egy evőkanál vaníliakivonat

Az ünnep kedvéért 25 dkg friss gyümölcs a tetejére: áfonya, eper, málna, ribiszke, eper vagy éppen narancs

Elkészítés

1.  A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanállal a cukorból, elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 15 perc alatt felfutni.

2. Közben egy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a kardamomot és a maradék cukrot és az egészet összekeverjük.

3. Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztes keverékhez adjuk és ha géppel dolgozunk, akkor addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, majd három részletben hozzákeverjük a puha vajat és sima, fényes felületűre dolgozzuk a tésztát. Ha kézzel dagasztunk, akkor a vajat olvasszuk meg és a tejjel együtt adjuk a lisztes keverékhez és úgy gyúrjuk be a tésztát.

4. A tésztát lefedve, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.

5. Ha letelt a kelesztési idő, akkor a töltelékhez a hozzávalókat alaposan kikeverjük. 

6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki nagyjából 50×30 cm-es téglalapra. Kenjük meg a töltelékkel és a tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatosan gyúrjuk át és óvatosan nyújtsunk rajta egy keveset, hogy nagyjából fél centi vastag legyen. Az így kapott tésztából két centi vastag darabokat vágunk úgy, hogy a tetején nem vágjuk a tésztát végéig, hogy egyben maradjon.

7. Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujjunk köré 2-3 rétegben, amikor már csak 5-7 centis csík maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, és toljuk be a tekercs közepébe, mintha csomót kötnénk rá.

8. A csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk kelni 30 percet, majd tojással kenjük le és 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük aranybarnára.

9. A vaníliakrémhez a tejet, a tojások sárgáját, a keményítőt és a vaníliát egy kisebb lábasban keverjük simára, majd közepes lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és addig főzzük tovább, amíg egy jó sűrű pudingot nem kapunk. Zárjuk el alatta a lángot és folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni, ezután habzsákba töltjük.

10. A megsült csigák tetejét a vaníliakrémmel és a friss gyümölcsökkel díszítjük.

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!