A stockholmi óváros macskaköves utcáin sétálni felejthetetlen élmény. Ha csak egyszer jut el az ember a svéd fővárosba, akkor nem szabad kihagynia. Az óváros főterén az őrségváltás megcsodálása után jólesik egy kávé például a Nobel-díj múzeumban, ahol az állandó kiállítás mellett időszakos tárlat is mindig található. Most éppen a gombákról.

A Gamla Stan – Stockholm öreg városa számomra kihagyhatatlan bár hányszor is utazom Stockholmba. És ha már ott vagyok, akkor megállok a Stortorgeten, az óváros főterén és megcsodálom a kék-fehér ruhába öltözött díszőrséget, a katonákat, akik rezzenéstelen arccal állnak a királyi palota mellett.

A palotában is jártam már, legutóbb a kisfiammal csodáltuk meg a benne található múzeumot. De a Nobel-díj múzeum belülről kimaradt, mindig csak kívülről láttam a volt tőzsdei épületet, ami ma a Nobel-díj múzeum háza. Viszont a napokban kaptam fotókat arról, milyen hangulatos a fika, azaz a kávészünet a Nobel- díj múzeumban. Mielőtt megmutatom ezeket, essen néhány szó a Nobel Bisztróról.

A múzeum üzletében kitűzőt is vásárolhatunk Alfred Nobelről

A Nobel-díj múzeum

A Nobel-díj múzeum belsejéről, a kiállításokról és a bisztrójáról kevés fotót találunk, a múzeum weboldala bár nagyon szép, de elegánsan visszafogott az információk tekintetében, mondjuk úgy, hogy lagom. Persze nem is a bisztró az érdekes egy múzeumban – kivéve most. A fotókat Stockholmban élő családtagjaimtól kaptam, akik most csak egy rövid látogatást tettek a múzeumban, az ebédjük helyszínére választották a múzeumban található bisztrót.

A bisztró nagyon elegáns és hangulatos, és ami fontos, jó a konyhája. Visszatérve a múzeum weboldalára, ha figyelmesek vagyunk akkor apró kincseket mégis csak találhatunk rajta, például néhány sort arról, hogy a Stockholmba látogató Nobel-díjasokat megkérik arra, hogy adományozzanak egy műtárgyat, és írják alá a nevüket a Nobel Bistro egyik székére. Erről egy fotót is találunk az oldalon:

A képen a közgazdaságtudományi díjas Esther Duflo és Abhijit Banerjee, akik a Nobel-hét alatt látogatták meg a múzeumot. 
Fotó: Clément Morin

Gyerekek a múzeumban

A Nobel-díj múzeum keddtől-vasárnapig látogatható, jelenleg elővételben jegyet nem lehet vásárolni, és kizárólag bankkártyával lehet fizetni. Az egész épület akadálymentesített a kerekes székesek számára.

A Nobel-díj múzeum gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt szórakoztató lehet. A gyerekeket a belépőnél várja az Út a saját Nobel-díjamhoz című kvízjáték, ami a Nobel-díjról szól 5–11 éveseknek. A válaszokra pedig a múzeumban lelhetnek rá a kicsik. A kvíz füzet magyarul nem, de svéd, angol, spanyol, francia, olasz, német, ukrán, japán, kínai és orosz nyelven érhetőek el.

Szintén a gyereket várja az úgynevezett Buborékkamra, amiben mindenki talál magának valami érdekességet, de leginkább 3-11 éveseknek szól.

Időszakos kiállítás: Gombák – A művészetben és a tudományban

Szeptember 30-tól január 7-ig látható a gombák világát feltáró időszakos kiállítás, ami műalkotásokon, design tárgyakon, divaton és aktuális tudományos kutatásokon keresztül mutatkozik be.

A gombák aktualitása vitathatatlan. A gombák minden élettérben megtalálhatók. A talajokban, a tengerekben, az édesvizekben, az élő és az elhalt szervezetekben, sőt még a levegőben is előfordulnak. Gyors növekedésük és lebontó képességük révén óriási a jelentőségük az élővilágban.

Az elmúlt évtizedek tudományos felfedezései megmutatták, hogy a föld alatti finoman szőtt gombahálózat egyesíti az ökoszisztémákat és formálja világunkat. A gombák világa azonban még mindig tele van rejtélyekkel, amelyek megoldásra várnak. 

Mindezeket mutatja be a gombakiállítás, például ezen a képen látható söralátéten is:

A Nobel Bistroban a díjazottak társaságában ebédelhetünk-kávézhatunk

Kávészünet a Nobel-Bistro asztalánál

A kiállítás után jóleső lehet egy Fika, azaz egy kávészünet a Nobel-díj múzeumban. De ha nem megyünk be a kiállításra akkor is. A múzeum boltjában is már számtalan szépséggel találkozhatunk, amiket haza is vihetünk magunkkal. Vásárolhatunk könyveket a Nobel-díjról és a díjazott területekről, Alfred Nobel életéről és munkájáról, illetve a Nobel-díjasok által írt, és róluk szóló köteteket. Posztereket, kitűzőket, ékszereket, képeslapokat és olyan csokoládéérméket, amelyet a Nobel-díj átadó vacsorán szolgálnak fel.

A Nobel-Bistro asztalai között találkozhatunk az idei kitüntettek portréival. Kávét ihatunk Kalikó Katalin Fiziológia és orvostudományi Nobel-díjas és Krausz Ferenc Fizikai Nobel-díjas társaságában, akiknek mi tisztelettel és szeretettel gratulálunk.

Ebédelhetünk is 11-14 óra között, ha éppen Stockholmban járunk, ne hagyjuk ki, az aktuális menüsor mindig elérhető a múzeum honlapján. A Nobel Bistro a múzeum nyitvatartási idejében van nyitva.

Ha mostanában utazunk a portrékkal is találkozhatunk, amelyek interaktívak, gombnyomásra a svéd mellett angolul is meghallgathatjuk a díjazottak rövid szakmai életéről szóló összefoglalót.

Fotók: A szerzőé