A svéd lagom gondolkodásmód minden nagyszerűsége mellett kérdéseket vethet fel. Nem csak egy külföldiben, még magukban a svédekben is. Ez a cikk a lagom boldogság őszinte szemléletéről szól.

Bárhová születünk, az élet sehol sem habos torta, bár kétségtelen, hogy vannak olyan országok, ahol magasabb az életszínvonal, mint máshol. Svédország is ilyen hely. Ettől még a svédek nem biztos, hogy boldognak érzik magukat. Állandóan biztosan nem. Nehézségekkel, fájdalmakkal, félelmekkel, veszteségekkel minden ember találkozik. Ők is. Csak valahogy másképpen állnak a negatívumokhoz.

Erről is szól a kiszámítható lagom. És miről pontosan arról svédeket és Svédországban élő magyarokat kérdeztem. És amit csak lehetett elolvastam a lagomról.

De mit is jelent a lagom? – azon kívül, hogy valami pont megfelelő mennyiségben van, pont jó, se nem sok és se ne kevés, éppen elegendő.

A lagomot számtalan módon írtuk már körül ebben a magazinban, ahelyett, hogy egyszerűen lefordítottuk volna a szót. De nem tettük, mégpedig azért nem, mert a lagom kifejezésre egyszerűen nincs egyetlen egy magyar megfelelő sem, de más nyelvre is nehezen lefordítható. Annyira nincs megfelelője sok más nyelvben sem a lagomnak, hogy ha egy svéd egy külföldinek el akarja magyarázni mi az a lagom, akkor nem tud mást tenni, minthogy körül írja. És gyakorlati példákkal él.


Valahogy így: Részben személyes egyensúly, részben társadalmi megegyezés, arra ami nagyjából mindannyiunknak jó. Konszenzus a legoptimálisabbra. A lagom segít megtalálni a szélsőségek felismerését és egy mérsékelt középút megtalálását. Megfelelő viselkedést jelent, önmérsékletet a hétköznapi életben, ugyanakkor a pont elegendő mennyiség ünneplését is. A lagom egy olyan dolog, amiről egy svéd nem igazán gondolkodik. És mégis. Nem gondolkodunk azon, hogy lagom módra éljünk, de észrevétlenül mégis odafigyelünk arra, hogy ne csináljunk semmilyen galibát. Ehhez pedig igyekszünk mértékletesen és egyszerűen élni. Se nem szűkölködni, de nem is elherdálni a lehetőségeinket. Betartani a szabályokat. Odafigyelni arra, hogy mindenkinek jó legyen. Hosszú távon ez fenntartható.

Fairnek maradni

Mindebben pedig a személyes egyensúly egy mentális váltást jelent, amely az elégedettségben talál elégedettséget.

Nagyszerű, ha van egy igazán jó minőségű hótaposónk, mert szükségünk van rá, de ha négy van már belőle, akkor az nem lesz négyszer jobb. Ahogy a fika élménye sem lesz izgalmasabb attól, ha naponta nem egyszer-kétszer megyünk ki kávészünetet tartani, hanem hatszor.

A társadalmi tudatosság pedig ott érhető utol, hogy felismerjük, amit teszünk, az hatással van másokra is. Vagyis a lagom szemléletmód egyfajta fair helyzetet teremt egymás közt.

Ha három süteményt veszünk el a tányérról az azt jelenti, hogy másik két embernek nem marad belőle, és az nem lesz háromszor jobb nekünk, mintha csak egyet fogyasztanánk el. Vagy, ha előre tolakodunk a sorban, ugyan lehet, hogy hamarabb végzünk a postán, csak éppen mások idejének a kárán, ami minden csak nem fair. Nem kellemes érzés másokkal bántónak, udvariatlannak lenni. Nem éri meg.

Lagom kérdés nélkül

A svédek ettől a mértékletességtől nem állnak el, és egész életükben tartják ezt. Többé-kevésbé. Kérdés nélkül. Amihez persze a feltételek is adottak a számukra. Elismerik, hogy könnyebb úgy egyszerűen élni, ha az egyszerűség már alapjában egy magasabb életszínvonalat jelent. Ami a svédeknél az egyszerűség, az hazánkban egy nehezebben elérhető jómódot jelent. És a svédek tisztában vannak azzal, hogy egy jólléti államban élnek, amit nem akarnak elveszíteni.

Az életük sokkal jobban kiszámítható, mint a miénk. Hogy egy konkrét példával éljek, a svédek általában minden hónap 26-án kapják meg a fizetésüket, ha pedig ez a nap hétvégére esik, akkor már a hétvége előtti pénteken. Így jóval könnyebb anyagilag tervezniük, hogy pontosan tudják mikor van a fizetésük napja. Nem beszélve arról, hogy egy svéd munkavállalónak attól sem kell tartania, hogy ne kapná meg a fizetését. Egy összegben, időben és legálisan. Anélkül, hogy a fizetésre figyelmeztetnie kellene a munkaadót.

Vagy vállalkozóként egy másik vállalkozót arra, hogy rendezze időben a számláját. Mert a szabályok betartása megkérdőjelezhetetlen. Eszük ágába se jutna csalni az adóval. A lagom kiszámítható.

Ahol tényleg van értelme a fika-nak

A fika, azaz a kávészünet is egy olyan dolog, amit a svédnek nem jutna eszébe túlzásba vinni. Persze minek is. Svédország progresszív adórendszere nem könnyíti a meggazdagodást – minél többet keres egy ember, annál nagyobb százalékot ad a bevételéből a közösbe. Svédországban az adókulcs jövedelemtől függően 30-55 százalék. A svédek éppen ezért nem igazán látják értelmét annak, hogy még többet dolgozzanak és több pénzt keressenek, mert így is-úgy is ugyanannyit kapnak.

Svédországban az emberek nem túlóráznak, pont annyit dolgoznak, amennyit kell. Amibe belefér a napi két negyedórás fika is, például 11 órakor és 15 órakor. Ez a kiegyensúlyozott rendszer, ami szerint mindenkinek elegendő pénzt kell keresnie, de nem túl sokat és nem is túl keveset, az éppen megfelelő arra, hogy kényelmes életet éljenek. Vagyis egy svédnek a pénzhez való hozzáállása teljesen más, mint például nekünk magyaroknak.

Nyugodtabban élvezhetik az életüket, nem kell azért küzdeniük, hogy megteremtsenek egy adott jólléti szintet, elég, ha ehhez eljárnak minden hétköznap tisztességesen dolgozni. A munka pedig nem zavarja meg a munkavállaló svéd magánéletét, mert nem kell hazavinnie a munkát. Az átlagos 36 órás munkahét eléggé produktívvá teszi a svédeket arra, hogy ne lógassák a lábukat a munkahelyükön és ne a közösségi médiát nézegessék. És még ha vannak, akik heti 40 órát dolgoznak, mint mi magyarok, az viszont nagyon ritka, hogy túlórázzanak. Vagyis a munkahely elegendő szabadidőt hagy a számukra és arra, hogy a családdal és a barátokkal töltsék az időt, feltöltődjenek, pihenjenek.

Miközben a világ még javában dolgozik, a svédek már befejezik a munkanapjukat, a napi két fika ellenére is. A lagom kiszámítható.

Lagom a fenntartható boldogság

A lagomnak tulajdonképpen az a lényege, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, mindenki csak annyit használ, fogyaszt, vásárol, tart, vesz el, mondd el, kérdezz, dolgozik vagy éppen tart fika-t, amennyi se nem sok és se nem kevés, akkor senki nem nélkülözik, de nem is esik túlzásba.

Merthogy a precis lagom – azaz a tökéletes lagom, vagy a tökéletesen pont jó könnyen fenntartható. A svéd szerint, ha szélsőségesen élünk, akkor könnyen túlzásokba eshetünk, amitől könnyen kimerülünk és feléljük a tartalékunkat. Az meg senkinek sem jó.

Sokkal egyszerűbb, észszerűbb és fenntarthatóbb a középutat választani. Vagyis igyekeznek mindenből, ami segíti megtalálni a személyes egyensúlyt, inkább a lagom mennyiségre törekedni. Ez a láthatatlan, egyezményes, de nem különösebben hangoztatott szellemiség, mint valami közös erő áthatja a svédek mindennapjait. Az egyéntől kezdve a családon át, a munkahelyeket, a lakóközösségeket, a településeket, a társadalmat, a lakberendezést, a designt, az öltözködést, a táplálkozást, az építészetet, a környezetvédelmet, a gyereknevelést és minden mást is beleértve, amit itt nem soroltunk fel.

Amiből persze vannak kivételek, ilyen olykor az alkoholfogyasztás a sötét és hideg télben, a semla habzsolása nem csak húshagyó kedden, és a julbord – karácsonyi asztal, amit azért szeretnek megpakolni.
Tehát a fenntartható boldogság nem a végletekről szól. És a svédek pont ettől boldogok, vagy legalábbis kiegyensúlyozottabbak, hogy lagom mennyiségben mindent megtesznek önmagukért és a közjóért. És csak mértékletesen térnek el tőle. (Vagyis hétfőn azt mesélik a munkahelyen, hogy pont lagomnyira itták le magukat a munka után a fredagsmys-ön.)

Életre szóló és kiszámítható lagom?

Amikor a lagom híre felröppent a nagyvilágban, mint a svédek boldogság titka, akkor a svédek nem is nagyon értették, hogy miről beszélnek mások – hiszen, mint mindenhol, úgy ott is vannak az embereknek nehézségei. Ettől függetlenül a svédek tisztában vannak azzal, sőt büszkék is arra, hogy hazájuk a jólléti országok egyike közé tartozik, és ha jól belegondolnak, még azt is elismerik, hogy ennek talán van némi köze a lagomhoz. És elhiszik, hogy a külföldiek nem véletlenül szeretnék megérteni, elsajátítani és magukkal vinni a lagomot, hogy a saját hazájukban ők is jól éljenek.

A lagom persze nem jó mindig mindenkinek, vannak, akik ki akarnak törni belőle, és nem akarnak mértékletesek lenni. A lagom kifejezést hovatovább használják ellentétes értelemben is. A svéd kifejezi:, ha nem volt jó a film a moziban és azt mondja lagom bra, magyarul: lagom jó, ami valójában azt jelenti, hogy valójában nem túl jó.

És mostanában túl sok nem túl jó, sőt egyenesen borzalmas jutott a számukra. Ha követjük a svédországi híreket, akkor aggasztóan sok lövöldözésről, robbantgatásról, gyilkosságról hallhatunk a fővárosból, Göteborg-ból és Uppsala-ból főként. Miközben a covid a svédeket sem kímélte, a recesszió ott is érezhető, a klímaváltozás pedig nem kerüli el a Skandináv-félszigetet.

A világ változik, és benne Svédország is, a svédek is. Megkérdőjelezik akár azt is, hogy tényleg jó-e a lagom. Jó az, hogy ennyire jóhiszeműek, és konszenzusra, közös jóra törekednek. Mire mennek most a lagommal? Felgyorsult az élet ott is, és meglehetősen multikulturálissá vált az ország. Rengetegen telepedtek le Svédországban, a világ legkülönfélébb részéről érkezők, akiknek hagyományai, kultúrája, szokásai, világképe meglehetősen távol áll a svédek gondolkodásától és a lagomtól.

A svédek saját válasza a lagom-kérdésre mégsem más, mint maga a lagom gondolkodás töretlensége. Hiszen a lagom egy jól bejáratott keretrendszer, amely (majdnem) mindent harmóniában tart a társadalmuk számára. Amiben nincsenek káoszt okozó végletek. Csak a jól kiszámítható középút. Számukra nincs biztonságosabb, mint az életre szóló és kiszámítható lagom. És ha kell, akkor éppen az óvodásokat tanítják arra, mit kell tenni, ha lövöldözés van a közelben. Hiszen tízből négy lövöldözés óvoda vagy iskola közelében volt Stockholmban. Mi mást tudnának csinálni?

Fotó: Anna Jacobsen 2017

Forrás: Beszélgetések Svédországban élő magyarokkal és svédekkel. ITT és ITT Lagom: Linnea Dunne: Lagom Kossuth Kiadó, Anna Brones: Lagom Kiadó: Bookline

Polgár Ágnes