Az otthon az a kiinduló pont, ahonnan minden elkezdődik. Onnan lépünk tovább a tágabb környezetünkbe, és nem mindegy hogyan tesszük azt. Megmutatjuk milyen apróságokkal tehetjük fenntarthatóbbá, zöldebbé az otthonunkat, és idővel a valamivel a tágabb környezetünket is. A lagom jegyében semmiből nem hozunk se túl keveset, se túl sokat. Hiszünk a Lagom är bast kifejezésében, azaz, hogy a megfelelő mennyiség a legjobb, és ez a kulcsa a fenntartható életvitelnek. Kezdjük a nappalival.

Azoknak, akik még nem ismerik a lagomot közelebbről, mondjuk el, hogy a lagom egy svéd kifejezés arra, hogy adott dologból a megfelelő mennyiséget használjuk. A lagom valahogy úgy fordítható, hogy valami nem túl sok és nem is túl kevés. Ez egyfajta tudatosság arra, hogy teljes életet éljünk úgy, hogy közben ne használjunk semmiből se túl sokat, ám ne is mondjunk le az élvezetekről, ne tagadjuk meg magunktól a jót. A legismertebb példa, hogy a kávéba legfeljebb csak egy kanálnyi cukrot tegyünk, ami nem kevés és nem is sok. Ha a lagom kifejezésről többet szeretnél olvasni, akkor a gombra kattintva érheted el az erről szóló írásunkat:


Ha szerencsések vagyunk van egy nappalink, egy olyan helyiségünk, ahol az idő jelentősebb részét együtt töltjük nappal, amikor otthon vagyunk. Ez a nappali lehet együtt az ebédlővel, de akár a konyhával, vagy éppen az előszobával is. Mi több az úgynevezett kompakt, stúdiólakásokban a nappali, a konyha, az ebédlő és a háló is egyben van. Egy kihúzható kanapéval, vagy akár egy hagyományos franciaággyal. Találkozhatunk ilyennel Párizsban, Londonban, Oslóban, New Yorkban, Stockholmban vagy akár Budaörsön is.

Legyen bármilyen is a nappalink, mindenképpen szem előtt kell tartanunk annak funkcióját, mielőtt még átalakítani kezdjük azt. Mert, ha csak úgy random módon, nem ügyelve arra, mit jelent számunkra a nappali, kezdünk el rendezkedni, az állapot nem lesz tartós, vagyis fenntartható, és nagyobb ökolábnyomot hagyunk magunk után, mint annak előtt, hogy ˇ”zöldíteni” kezdtük volna az otthonunkat.

Lagom är bast

Lagom är bast – vagyis a megfelelő mennyiség a legjobb, állítja a svéd. Azaz, ha nekünk tíz díszpárnára van szükségünk a hatalmas kanapén, mert az ötfős családunknak fejenként kettőre van szüksége az esti mozizáshoz, akkor hiába tűnik az soknak, nem sok. Ellenkezőleg nekünk ez a pont jó mennyiség. Vagyis nem a mennyiségében, hanem annak minőségében érdemes javítanunk.

Hogyan? Ha tehetjük, és az nem (anyagi) erőnkön felüli, akkor idővel lecserélhetjük a díszpárna töltéseket eleve természetes, avagy újrahasznosított anyagból készültre. Továbbá lemondunk arról, hogy plusz díszpárnahuzatokat vásároljunk minden divatszellő érkezésével, hanem helyette beállunk a nyári-téli, vagy a négyévszakos huzatokra, olyanokra, amik bírják az évtizedes használatot. Máris zöldebbek leszünk. És ugyanez elmondható az összes textiliáról is.

Vagyis, csak akkor vásárolunk újat, ha azok megsérültek, tönkrementek, és nem akkor, amikor egy újat megláttunk a legújabb lakberendezési katalógusban, vagy a szomszédnál, ahol mindig minden zöldebb. Legyen az terítő, szőnyeg, pokróc vagy függöny. És ha már cserélünk, akkor cseréljük olyanra, ami a legkevésbé hagy ökolábnyomot magunk után. Legyen tartós, újra hasznosított, vagy ökogazdálkodásból származó százszázalékosan természetes anyagú, olyan, ami újabb hosszú évekre szolgálhatja a kényelmünket és díszítheti az otthonunkat.

Nézzük át a nappalinkat a Lagom är bast – vagyis a megfelelő mennyiség a legjobb elvével. Ne tartogassunk, és ne is vásároljunk semmiből sem többet annál, mint ami kell, de kevesebbet sem. Ami viszontt tényleg felesleges, azt ajándékozzuk vagy adjuk el, vigyük olyan gyűjtőpontra, ahonnan gazdára találhatnak a felesleges holmiaink. Márpedig egy sosem használt szobabicikli is porfogó, ahogyan az eggyel több szőnyeg is időnként takarításra szorul, ami idő és pénz. Vagyis nem fenntartható.

Visszafogott pompa a mindenkori svéd király nappalijában is

Göran Everdahl újágíró a Lagom, Miért olyan elégedettek a svédek című könyvében olvashatjuk: a 18. századi Európában futótűzként terjedt a rokokó a Párizs melletti Versailles tükörtermeiben volt az epicentruma. Többhektárnyi aranyfüst, több tonna kristály, márvány még az árnyékszéken is.

A svédek már akkor is az újmódiság megszállotjai voltak (ahogyan ma is – lagom ide vagy oda – megj. szerk.) és nyilván ki akartak könyökölni maguknak egy helyet a művészettörténetben. De a rongyrázás nincs ingyen, ezzel az örök igazsággal mindenkinek együtt kell élnie. És a svéd nemesség szerényebb forrásokkal rendelkezett, mint a francia királyi ház. Aminek következtében a korabeli svéd kastélyokban és kúriákban a rokokónak egy fapadosabb változatát tekinthetjük meg.

Igazi márvány helyett festett márványminta, lejjebb tekert pompa, kevesebb cikornya. A szerény glamour is glamour. És ha a cafrang visszafogottabb, jobban látszanak a fővonalak. A lagom aranyfüst is aranyfüst. Ha jól kivitelezik, akkor egy kis ízléses kamu egyszerre lehet eredeti és mutatós. Vagyis az eredeti szükségmegoldásból egy önálló, szellős stílus bontakozott ki, amit ma svéd neoklasszicizmus néven ismerünk. A mai embereknek gyakran emészthetőbb, mint a fojtogatóan buja túlzásokba eső Versailles vagy a szentpétervári Ermitázs. Ismét: nincs jobb, a pont jónál.

Lagom är bast – vagyis a megfelelő mennyiség a legjobb.

Környezetbarát nappali

És, hogy a cikkírásban mi is lagom maradjunk, most felgyorsítjuk a folyamatot, hogy amit eddig kissé vontatottan írtunk, most felpörögjön, és egyensúlyt teremtsünk. Pontokba szedünk olyan ötleteket, amelyekkel a nappalinkat tehetjük zöldebbé. A kiindulópontunk legyen az a gondolat, a fenntarthatóság alapja az, hogy tudatosan válasszuk meg és sokáig használjuk a tárgyainkat, így nem keletkezik szemét és felesleges holmi. És tartsuk meg az, amit tényleg szeretünk- Ezen felül pedig:

 1.  A fő elv az, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amit szeretünk. Kezdjük a fenntartható nappali kialakítását azzal, hogy távolítsuk el azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretünk vagy nem használunk. Távolítsunk el minden nem kívánt dolgot, hogy otthonunk praktikus, kényelmes és szerethető legyen.
 2. Nézzük át funkciószempontból a nappalit: Az egyszerű dolgok, mint például a bútorok helyzetének megváltoztatása és az elrendezés újratervezése, hogy a tér funkcionális legyen, jó kezdet lehet. Vagyis rendezzük áz a nappalit. Szüntessük meg rendetlenséget most úgy, hogy helyet kapnak azok a tárgyak, amik folyton útban vannak, holott nem használjuk gyakran azokat, és eltesszük azokat az új helyére. Tegyünk el mindent, vagy váljunk meg minden olyan dologtól, amely megnehezíti a pihenést. Használjunk dekoratív elemeket, például szőtt tárolókosarakat, hogy elrejtse a rendetlenséget, és minimalista hangulatot vigyen a térbe.
 3. A kanapé az egyik legértékesebb ingóságunk a nappaliban, így ehhez mérten kell gondolni rá. Ha egy bútor csak 5–10 évig használható, az rövid és pazarló élettartam. A valóban hosszú élettartamú bútor akár több nemzedéket is ki tud szolgálni. Nem is olyan régen a bútorok legalább 100–150 évig voltak szolgálatban. Például a skandináv ihletésű Hannabi kanapék huzatai 100 százalékban poliészterből készülnek, amely nagyon strapabíró anyag, mert ha már 5–10 százalék pamut van benne, bizonyos foltok nem jönnek ki belőle, és néhány év múlva újra kell kárpitozni. Egy Hannabi huzatot 30–40 évig nem kell leszedni. Ennél még tartósabbak a keretnek használt faanyagok és fémvasalatok benne. Ha valaki pedig meg akar válni egy Hannabi kanapétól, segítenek neki új tulajdonost találni a webshopjuk second chance oldalán.
  Bárhol, bárkitől is vásároljunk kanapét, fotelt, nappali bútort, tudatosuljon bennünk, valóban miben lesz segítségünkre a kereskedő, ha az megsérülne, vagy bármilyen okból cserélni, eladni szeretnék.
 4. Fűtsünk textiliákkal. Gondoljuk át, hogyan tehetjük még melegebbé és így meghittebbé a teret úgy, hogy nem fűtünk jobban, sőt… Hatalmas ablakokra vágyunk a legtöbben, amelyek kiválóan beengedik a fényt, de állandóan úgy érezhetjük télen, hogy hűvös van, főleg, ha nem jól záródnak a nyilászáróink. De amint a téli időszakra felrakunk nehezebb függönyöket is, leterítünk egy-egy szőnyeget, és kirakunk néhány párnát a kanapékra, le a szőnyegre és a székekre, tovább terítőt vagy tányéralátéteket az asztalokra, máris melegebb lesz az otthonérzettől.
  Ha naygon svédesek szeretnénk lenni, akkor viszont nem nagyon használunk függönyt, ahogy a svédek sem, akiknél olyan hosszú ideig van sötét, hogy külön nem zárják el az ablakaikat, legfeljebb csak nagyon áttetszőeket használnak.
 5. Ha eddig nem tettük, bár ez az első, amit ebben a témában mindenhol hallunk és látunk, hogy cseréljük ki a villanykörtéket energitakarékos izzókra vagy LED-világításra, ha lehet, hosszú élettartalmúakra, és ezentúl ne is vásároljunk hagyományosat, legfeljebb csak az olyan helyiségekbe, amiket tényleg ritkán és rövid ideig használunk, például a kerti sufniba.
 6. Állítsuk lejebb a radiátorokat, cserépkályhákat, termosztátokat 1-2 fokkal, és vegyünk fel egy melegebb felsőt, kardigánt. Vagy köntöst. A puha köntösnél nincs otthonosabb. Továbbá, ha tehetjük, akkor kapcsoljuk ki a radiátorokat azokban a helyiségekben, amelyeket nem használunk. Vagy tegyünk szigetelőfóliát a fűtőtestek mögé, amik a hőt visszaverik a helyiségbe. Ha pedig most költözünk új otthonba, legyen okos fűtésrendszerünk, okosradiátorunk. 
 7. Vásároljunk használt cikkeket, ha valami számunkra újra van szükségünk a nappaliba. A régi holmik újrahasznosítása csak jót tehet az éghajlatnak, nem szólva arról, ha az ember használt dolgot vesz, gyakran szert tehet valami egyedi darabra, vagy egy más stílusra, ami nem a sajátja, viszont feldobja az otthona megunt terét.
 8. Ne elégedjünk meg A+++-nál kevesebbel. Ha a nappalinkba új TV-ét, házimozi rendszert vagy éppen légtisztítót vásárolunk, nézzük meg annak az energiabesorolását. Az A+++ gépek drágábbak, de a működési költségeik sokkal alacsonyabbak lesznek. A „sok kicsi sokra megy” elv alapján ezek együttes ereje sokat számít!

Játssz velünk!

Mi egy olyan közös JÁTÉKRA hívjuk az olvasóinkat és követőinket, amiben mindenki a saját környezetbarát, öko-listáját állíthatja össze, amit mi itt a Lagom Neked Magazinban, a cikkeinkben található fenntarthatósági ötletekkel támogatunk.

Keress, találj rá tanácsainkra írásainkból! Töltsd ki a saját táblázatodat, nyugodtan írd át a saját otthonodhoz mérten a helyiségeket, például a gyerekszobát dolgozó vagy hobbyszobára, a gardróbot műhelyre, a kertet/teraszt előszobára. Küldd el nekünk a saját elkészült Öko-lista összeállításodat lefotózva 2023. január 21-ig.

Forrás: Itt és Göran Everdahl: Lagom Miért olyan elégedettek a svédek – Jaffa Kiadó 2018
Fotó: Boråstapeter