Ma van Svédországban a fahéjas csiga, a kanelbullen napja. Október 4-én az egész országban, kávézókban, pékségekben, élelmiszerüzletekben kosár számra kínálják a fahéjas tekercseket. A süteményt, ami a kávészünetek elengedhetetlen finomsága. Újabb receptet hoztunk.

A fahéjas csigát mi magyarok is szeretjük, bár kétségtelen, hogy nálunk a kakaós csiga a sztár. A svédeknél viszont olyannyira fontos a fahéjas csiga, hogy külön ünnep napja is van 1999-től. Október 4-én több mint 7 millió, más becslések szerint inkább csaknem 8 millió fahéjas tekercset vásárolnak a svédek. És esznek ennél jóval többet, hiszen sokan otthon sütik a csigát.

Nincs kávészünet fahéjas csiga nélkül

A fika, azaz a napközbeni kávészünet a svédek számára nem a fekete gyors felhörpintését jelenti, de azt sem, hogy hosszan ücsörögnének egy latte felett. A svédek hosszú kávét vagy habos kávét választanak, amihez megesznek egy szendvicset, egy semla-t vagy éppen egy fahéjas csigát. A kávézókban, pékségekben, bisztrókban alapvetően fahéjas csigával kínálják a kávét.

Ezen a napon pedig, a munkáltatók legalább fele fahéjas csigával kényezteti a munkavállalóit, valószínűleg délután három óra körül – pontban, mert sok cégnél ekkor tartják a délutáni fikát.

Van egyébként egy statisztika arra is, hogy évente mennyi fahéjas csigát esznek a svédek, ez a szám pedig átlagosan 316 fahéjas tekercset jelent svédenként.


Fahéjas csiga napja

A svédek fahéjas csigája egy kicsit másként készül, mint a miénk. A tészta egy kakaós csigához hasonló kelt tészta, amit sokszor hajtogatnak, hogy tökéletesen puha és réteges legyen. Többféleképpen alakítják vagy simán feltekerik csigába, mint mi a kakaóst, vagy összetekerik csíkokba, amit akár csomókba is kötnek, ami kimondottan látványos megjelenést kölcsönöz, a kívül ropogós, belül puha kardamomos-vajas-cukros-fahéjas töltelékkel, apró jégcukrokkal díszített süteménynek. Nem csak október 4-én, hanem az év összes napján.

Hagyományos svéd fahéjas zsemle

750 gramm liszt
35 g élesztő vagy egy csomag porélesztő
120 g vaj
1 tojás
3 dl 2,8 százalékos tej
100 gramm fehér cukor
1 teáskanál kardamom
1 teáskanál só

Töltelék
100 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
2 tk őrölt fahéj
50 gramm barnacukor

Tetejére
1 tojás
jégcukor

Egy tálban morzsoljuk el az élesztőt. Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet. A szobahőmérsékletű vajat, szitáljuk hozzá a liszt felét, gyors mozdulatokkal keverjük össze.A tésztát vegyük ki a munkaasztalra, és a maradék liszttel gyúrjuk simára jó alaposan. Takarjuk le, és hagyjuk bő fél órát kelni a tésztát.

A puha vajba keverjük bele a fahéjat és a barnacukrot.

Ha letelt az idő nyújtsuk ki a tésztát 3-4 milliméter vastagnyi téglalapra, kenjük rá az olvasztott vajban kikevert tölteléket a tészta tetejére, oszlassuk el rajta egyenletesen, majd a tésztát hosszabbik oldala mentén tekerjük fel. Szeljük fel a tekercset csigákra, és sorakoztassuk a csigákat egy sütőlapra. Takarjuk le, és hagyjuk egy órán át, hogy tovább kelljenek a csigák.

Feltekerés helyett készíthetjük svéd módra is: ekkor a megkent lapot ketté hajtjuk, egyenlő arányban felcsíkozzuk (használjunk nyugodtan vonalzót), a csíkokat önmagukban sodorjuk össze, majd csomót kötve tekerjük fel a csíkokat. Hagyjuk letakarva egy órát kelni.

Mielőtt a sütőbe tennénk a csigákat, kenjük le a tetejüket felvert tojással és szórjuk meg kevés jégcukorral. Süssük a zsemléket a sütő közepén 220°C-on, kb. 5-6 perc alatt készre.

Hagyjuk kihűlni egy sütőlap alatti rácson, mielőtt zacskóba vagy üvegbe csomagoljuk. (Már ha marad)

Glad kanelbullans dag! – Boldog fahéjascsiga napot!

Fotó: Brinken Bakar