A világ egyik legnehezebben megfogalmazható, egy szóval le nem fordítható szavai között jegyzik a svéd lagom kifejezést. Fordítása magyarul valahogy így hangzik: pont jó. Megfelelő. Nem túl sok, de nem is kevés. Ám a lagom ennél jóval többet jelent, mert tartozik hozzá egy életszemlélet is, amit lehetetlenség egy szóval lefordítani.

A lagom egyfajta gondolkodásmód jelent, ami áthatja a svédek egész életét, a társadalmukat, az országukat. A lagom mindaz, amit egy külföldi is első alkalommal megérez, amikor svéd földre lép: végeláthatatlan egyszerűség, puritánság és tökéletesség egyben. Minden pont úgy jó, ahogy van. Mert a svédek egyfajta egyensúlyra törekednek mindig és mindenben. A lagom így azt jelenti:

Pont jó. Se túl sok, se túl kevés.
Középút a két véglet között, egyfajta mértékletesség.

A Lagom


Amikor a svéd lagomról beszélünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne merüljön fel a dán hygge őrület. De míg a hygge arról szól, hogy mindig hozzátegyünk egy kicsivel többet a dolgokhoz, hogy különleges légkört teremtsünk, és így minden pazarabb legyen, addig a lagom ennek szinte az ellenkezőjét teszi. A lagom arra összpontosít, ami feltétlenül szükséges. Arról szól, hogyan élhetünk egyszerűen és így elégedetten a mindennapokban.

A lagom egy kiegyensúlyozott életmódot irányozz elő. Nem arra buzdít, hogy sok pénzt költsünk vagy nagy változásokat hozzunk, hanem inkább olyan apró dolgokat változtassunk meg, amelyek nagy különbséget jelenthetnek.

Megmutatja, hogyan élhetünk meg a maga teljességében minden pillanatot. Megtanít arra, miként hozhatjuk ki mindabból, amink van, a lehető legtöbbet. A svédeknek a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél. A svédek a hétköznapjaikat egy viszonylagos puritánságban töltik, nem halmoznak fel élelmiszert, pár napra vásárolnak előre be, megtervezik a menüt, egyszerű, de egészséges ételeket tálalnak, a maradékból is főznek, mert nem dobnak ki semmit.

Egyszerű, de praktikus ruhába bújnak, van minden eshetőségre és programtípusra ruhájuk, de nem tartanak szobányi gardróbokat. Biztonságos, jó minőségű autóval járnak, de nem költenek a legdrágábbra. A lakásukban semmiben – bútorokban, eszközökben, gépekben – nincs hiány, még sincsenek felesleges holmijaik. 

A tökéletes helyett

Viszont, amikor ünnep van, akkor valóban roskadozik az asztaluk a finomságoktól. Mondhatni svédasztal van, ami egyébként egy magyar kifejezés, nem svéd. Az ünnepeken a svédek finom ételeket, italokat tálalnak, csodaszép ünnepi terítékben kínálva, virággal, gyertyával az asztalon. Ha ünnep van akkor csinosan is öltöznek fel, legyen az csak egy szülinap, megadják a módját a festnek. Ha szebbé szeretnék tenni az otthonukat, nem a legköltségesebb megoldásban gondolkodnak, csak a jobban, újabban.

Lehet nem tapétázzák ki az egész nappalit, csak egy oldal kap csodaszép textilt, de pont ezzel a kis plusszal lesz otthonosabb a tér. Nincs minden főzési fázisra egy háztartási gép az otthonukban, de ami van, az a lehetőségekhez képest jó minőségű, tartós. Az építészetben, a lakberendezésben is a lagom, a pont megfelelő, svéd funkcionális dizájn és formatervezés figyelhető meg.

Úgy élnek a magánéletben, a munkában, a társadalomban, hogy a tökéletesség helyett, megengedik maguknak, hogy elég jók legyenek, és mindenben az elég jót válasszák. Így védve meg magukat a fizikális és mentális betegségektől, amitől az egész világ szenved. 

A fenntarthatóság számukra nem pusztán egy felkapott hóbort, egy hangzatos életszemlélet, hanem a valódi gondolkodásuk alapja. A Lagom szemlélet valóban ügyel arra, hogy mindenből a takarékosabb, az egyszerűbb, az újrahasznosítottat használja. Ne halmozza  tovább a szemetet, mi több, csökkentse a hulladékot. Nem eldobni, hanem megjavítani szólítja fel önmagát.

A Lagom beleivódott a svédek mindennapjaiba: a társadalomba, a politikába és a gazdaságba. A Lagom ott van az otthonokban, a családvállalásban, az egészségügyben, a munkahelyeken, a környezetvédelemben, az iskolában. Jogilag mindenki egyenlő, mindenkinek joga van hozzájutni ugyanazokhoz a javakhoz. A csoport jóléte és érdekei fontosabbak az egyén jó léténél és érdekeinél. Ami mértéktartó az mindenkinek jó, vallják.

Forrás: Szoknya és Nadrág Magazin: Két bevált boldogságrecept: a francia Nexting és a svéd Lagom
Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka