Lagom ide vagy oda, még a svédeknek is mást jelent a pont jó tojás. Van akinek a lágy, másnak a közepesre főtt, míg megint másnak a kemény tojás a finom. Egyvalamiben mégis egyetértenek, kell egy óra a konyhába, ha tojásfőzésről van szó.

A törvénytisztelő svédek konyhájában van óra, a receptekben ajánlott előkészítési, kelési, pácolási, süti, főzési időt betartják, mint más szabályokat: így biztos a siker. Húsvétkor, tojásfőzéskor sincs ez másként, pontosan tudják, hogy nem mindegy mennyi ideig főzik a tojást.

A pont jó tojás főzési ideje

A tojás főzési ideje függ attól, hogy hideg vagy forrásba lévő vízbe tesszük. Cecilia Lundin svéd séf a következőket ajánlja, közepes méretű, pont jó tojás főzéséhez. Egy közepes, normál méretű tojás súlya 53-63 gramm.:

Ha a tojásokat hideg vízbe rakjuk

Lágy tojás eléréséhez főzzük a tojásokat még 1-2 percig a víz felforrása után.

A víz forrásától számítva 4-5 perccel tovább főzve közepesen keményre főzhetjük.

A víz forrásától számítva tovább főzve még 7-8 percig keményre főzött tojásokat kapunk.

Ha a tojást forrásban lévő vízbe tesszük

3-5 percig forraljuk a lágy tojás eléréséhez.

Közepes állagot 6-7 perc főzés alatt érünk el.

És körülbelül 10 perc kell ahhoz, hogy keményre főzzük

A séf hozzáteszi, amennyiben nagyobb tojás van otthon, akkor az itt megadott főzési időhöz adjon hozzá néhány percet, illetve vonjon le néhány percet, ha kisebb tojást főzne.

Tojásfőzési hibák


Óra ide vagy oda, a svédeket is bármi megzavarhatja a tojásfőzésben. Amellett, hogy a tojások főzés közben gyakran megrepedhetnek, a svédekkel is előfordulhat, hogy a tojásfehérje olykor kemény és gumiszerű lesz. Ami azért van, mert túl keményre főzik a tojást. Néha pedig a tojássárgája lesz zöldes, ami meg azért van, mert túl keményre és túl sokáig főzték a tojást. Velünk is előfordult már, ugye?

A pont jó tojás főzéséhez a hűtés is hozzátartozik. Ha azonnal elfogyasztjuk a tojást, akkor főzés után körülbelül 2 percig érdemes hideg vízben le öblíteni, áztatni ahhoz, hogy könnyen hámozni tudjuk. Ha hidegen fogyasztjuk a tojásokat, akkor körülbelül 10 percig hagyjuk hideg vízben a könnyebb hámozásért.


Ha maradna a tojásból


Bár húsvétkor fogy a legtöbb tojás Svédországban és Magyarországon is, még így is maradhat tojás az ünnep után. A tojás szoba-hőmérsékleten és hűtőszekrényben is tárolható, de jó ha tudjuk, hogy a hűtőszekrényben áll el a legtovább. A tojásokat tompa végével felfelé érdemes tárolni a tojásdobozban, ha így tároljuk a hűtőszekrényben, akkor legalább két hónapig eláll. 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a tojás mennyire friss, tegyük a tojást egy bő vízzel teli edénybe és figyeljük meg mit csinál: ha a tojás az edény alján marad, akkor friss, ha a tojás a vízben feláll és felúszik a tetejére, akkor a tojás már régi.


Kép: Getty Images/Canva
Forrás: ITT