Mikor van szükségünk arra, hogy rend legyen körülöttünk? Nagyjából mindig. A rendetlenség stresszt okoz, ha zűrzavar, piszok vesz körül bennünket, akkor az agyunk hamar elfárad és nem jól működik. A lagom gondolkodás támogat a halogatás legyőzésében, amivel oldódik a szorongásunk.

A lagom jelentése se nem sok, se nem kevés. Pont elég. Ha így gondolunk a rendrakásra és a takarításra, akkor legfeljebb csak akkor lesz a otthonukban, a közvetlen környezetünkben rendetlenség és szemét, ha nagyon összecsapnak a fejünk felett a hullámok, amikor pont nem lesz még kevés időnk sem a takarításra. Ha viszont tartjuk a se nem sok, se nem kevés elvét, akkor könnyen elnyerhetjük a lagom tisztaság felemelő érzetét az otthonunkban. Mutatjuk hogyan:

Lagom tisztaság reggelente

Fogadjuk el a tényt, hogy a reggel az estével kezdődik. Amennyiben időben lefekszünk és lefekvés előtt rendet rakunk magunk körül, úgy már reggel is könnyebb dolgunk lesz. Este ne hagyjunk mosatlant a mosogatóban, legfeljebb azt a pár poharat, amiből még lefekvés előtt ittunk. És ha csak nem vagyunk nagyon az intuíciók embere, akkor már este készítsük elő a ruháinkat másnapra, hogy reggel ne kelljen kapkodunk.

Reggel pedig, ha nem kell kapkodnunk, akkor pakolásszunk egy kicsit mielőtt munkába indulnánk, vagy nekiállnánk a feladatainknak. Nézzünk körül mi nincs a helyén, és tegyük el. Majd tegyünk el még egy holmit, és ne álljunk azonnal meg. Rakjunk el 5 dolgot a helyére és máris nagyobb a rend. Ennyi pont elég.

Minden napra egy terület

Minden napra válasszunk ki egy területet, amit kitakarítunk, rendbe teszünk. Ez legyen egy egészen kicsi terület például az otthoni íróasztalunk, az a komód amire mindent ledobunk hazaérkezéskor, az éjjeli szekrényünk vagy egy fiók a konyhában. Rakjunk mindent a helyére, ha szükséges szabaduljunk meg a felesleges holmiktól, dobjuk ki, ajándékozzuk vagy adjuk el, ami nem kell. Amire meg szükségünk van, azt rendszerezzük ezen a területen.

Legyen látványos ez a takarítás. Hagyjuk a különféle munkafelületeket, polcokat, komódokat, asztalokat üresen, ahelyett, hogy mindent elől hagynánk vagy kint tárolnánk rajtuk a dolgokat. Csak az maradjon elöl, ami valóban sokszor szükséges, a díszekből is a kevesebb, több. Lagom mennyiségű holmival nagyobb a rendérzetünk.

Alapvető tisztaság

Tartsuk az alapvető rendet, legyen lagom tisztaság az otthonunkban így: vessük be minden reggel az ágyat, pakoljunk el magunk után a konyhában, na hagyjuk, hogy összegyűljenek a tányérok és edények, vigyük ki mindennap a szemetet és törölgessük le a szanitereket reggelente és este szárazra, hogy ne maradjanak vízkövesek. Ez a pár lépés nem sok és nem is kevés az alapvető tisztaság érzetéhez.

Elég ha mindig teszünk valamit, legalább néhány apróságot és akkor mindig rend lesz körülöttünk.

Alaposság kéthetente

Havi két nagyobb takarítás segít megtartani a tisztaságot. Ilyenkor ne csak a bútorok körül porszívózzunk, mint a heti takarításnál, hanem törüljünk port, húzzuk el a mozdítható bútorokat, és mossunk is fel. Ha kéthetente ezeket megtesszük, akkor jól tudjuk tartani a tisztaságot. Ilyenkor válasszunk ki valamilyen plusz területet, amit még átmosunk. Például egyik alkalommal az ajtókat, máskor a fűtőtesteket, legközelebb a világítótesteket törüljük át.

Mossuk le rendszeresen az ablakokat is. Elképesztő mennyit számít ez abban, hogy mennyire látszik tisztának az otthonunk. Ha kéthavonta átpucoljuk az ablakokat, akkor az sokkal kevesebb időnkbe és fáradtságunkba kerül, mintha csak félévente vagy évente tennénk meg.

Fotó: Getty Images