A mandulavaj fehérjékben és többszörösen telítetlen zsírban gazdagabb, egészségesebb mint a hagyományos vaj vagy margarin. Szuper finom is, kifejezetten diós ízzel. Ráadásul, egy jól záródó dobozban sokáig eláll a hűtőben!

A nyárból most tekintünk át az őszbe. Reggelente hűvös van már, jó tovább az ágyban maradni vagy köntösben reggelizni, és úgy felkészülni a napra. A svédeknél a morgonmys, azaz egy kellemes hangulatú reggel megadja a nap alaphangját.

Morgonmys

A mys (müsz) svéd kifejezés kapcsolódik a mysig melléknévhez, ami azt jelenti hangulatos, továbbá kapcsolódik a mysa igéhez, ami annyit tesz, kényelmesen lenni. Ezzel a vegyítéssel a mys kifejezés, a kellemes hangulat szava lett, de hogy az minek a kellemes hangulatát adja, attól függ, hogy azt milyen szavak után tesszük be. A höstmys a kellemes ősz, a morgommys a hangulatos reggel, a julmyst a karácsony ünnepére való hangolódást fejezi ki, a fredagsmys az oldott hangulatú, laza péntekekről családi vagy baráti körben.

A morgonmys-be minden belefér, ami kiegyensúlyozottá, kellemessé, ébresztővé teszi a reggelt. Az egészséges és tápláló reggeli energiát ad, és mindenekelőtt lehetőséget arra, hogy azokkal töltsük az időt, akiket szeretünk. Még ha sietünk is reggel, sokféleképpen lehet gyorsan és ötletesen variálni, hogy mit eszünk. Az egyik lehetőség a mandulavaj reggelire. Pont jó, lagom választás a reggelekre.

Mandulavaj reggelire vagy uzsonnára


1 doboz mandulavaj
3 dl egész, hántolatlan mandula
4 csipet só
1⁄2 dl repceolaj


Pirítsuk meg a mandulaszemeket a sütőben. Ehhez terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsin a magvakat, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe mintegy 10-12 percre. Ha már finom illatot eresztenek, vegyük ki a tepsit, és hagyjuk hűlni a mandulákat pár percig.

A mandulavaj készítéséhez szükséges egy jó aprítógép, ami simává töri a mandulát. Tegyük a mandulát, a sőt és egy evőkanálnyi olajat az aprítóba és kezdjük a mandulát apróra törni. A mandula először darabokra törik csak össze, majd ahogy a hozzáadott olaj el kezd vegyülni vele, illetve a mandulából kicsapódni az olaj, úgy kezd el egy gombócmasszává összeállni. Kanalanként adjuk hozzá a maradék olajat és addig pirítsuk, amíg egy sűrű, majd egy krémes masszát kapunk. Az aprítógépünk teljesítőképességéhez mérten időnként állítsuk le a gépet, hogy ne forrósodjon fel a gép motorja az erőlködéstől. Az aprítás akár 10-12 percig is eltarthat.

Pirítós kenyérre vagy friss kalácsra kenjük, halmozzunk rá szeletelt banánt, áfonya bogyókat vagy éppen almaszeleteket.

Van, aki jó minőségű sonkát tesz rá, vagy sajtot. Édesen és sósan is finom.

Két keksz közé kenve, vagy süteményekbe is finom.

Jól záródó edényben hűvös, hideg helyen tároljuk.

Forrás: Mys – Svéd otthon blog
Fotó: Canva-Getty Images