A metsző hideg ellenére a téli séták hangulata Svédországban mindig meghitt és különleges. Mintha egy mesében lennénk: mindenfelé lámpák, gyertyák fénylenek az ablakokban, mellettük egy-egy tavaszi hagymás virág ragyog. Svédországban elmaradhatatlan az advent színes virágok nélkül. 

Az esti sétáktól nem riadnak vissza a svédek, sem a hideg, sem a sötét nem tartja őket vissza. Az ablakokban világító fények páratlan hangulatot adnak, nézzük azokat kintről vagy éppen bentről. És bár tudom, hogy a világítás extra áramforrást vesz fel, de a takarékos izzókkal használva azokat nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, hiszen ablakonként egy-egy kis lámpáról van szó, nem túlzásokba eső fényfüzérekről.

Mintha egy mesében lennénk

 

A fény mellett a virág is az ablak dísze

A kellemes, mysig hangulathoz a virágok is hozzátesznek. És míg az év többi részében orchideát vagy húsosabb levelű zöldeket láthatunk, addig télen fenyőágat és karácsonyra kihajtó tavaszi virágokat és más karácsonyi növényt. Például mikulásvirágot, fagyöngyöt, hajtatásra alkalmas virágokat mint az amarillisz, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a hóvirág és az azália. Hazánkban advent idején, karácsonykor találkozhatunk még a krókusz, a hófény, a csillagvirág, a gyöngyike és a kockásliliom az ünnepi lakberendezésben.

A hajtásnak indult, még nem virágzó vagy már virágzó növények élénk színével és finom illatával csempészik be a tavaszt a saját és szeretteik otthonába. Adventre, karácsonyra adott tavaszi virágok egyszerű, mégis különleges ajándékot jelentenek: vagyis lagom.

A Blomsterfrämjandet által végzett galopp felmérésből kiderült, hogy a karácsonyhoz kötődő virág a mikulásvirág. Svédországban összesen körülbelül 9-11 millió mikulásvirágot adnak el évente, és a legtöbb ebből svéd termelésű. Az eladások 60-70 százaléka az első advent környékén  érzékelhető, de a mikulásvirág szezonja november közepétől nem sokkal karácsony utánig tart.

A piros a mikulásvirág legnépszerűbb. A karácsonyi toplista második helyén a jácint, a harmadikon pedig az amarillisz áll, amely egyre népszerűbb cserépben hagymaként és vágott virágként is.

 

Különösen jól mutat az ablakban

Eredetileg az amarillisz a dél-amerikai kontinensről származik , ahol 75 ismert faj található. Az első a 18. században érkezett Európába, és a legújabb ismert fajt, a Hippeastrum  papilion, pillangósamaryllist amit 1967-ben fedezték fel Brazíliában. Már késő ősszel megjelenik a virágboltok és kertészetek kínálatában, akár virágzó cserepes növényként, akár a hagymáját is megvásárolhatjuk. Nagyméretű tölcséres virágából akár 2-5 is nyílhat egyszerre egy anyanövényen. A lenyűgöző látványt nyújtó nővény fehér, piros, rózsaszín, egyszerű, vagy telt virágú, de akár csíkos változatban is kapható.

Az ültetett amarilliszt rügyező állapotban érdemes vásárolni, világosban elhelyezni, és takarékosan öntözni. Ellenkező esetben a virágszár könnyen hosszúra nő. Vágott virágként az amarillisz ugyanolyan eltarthatósági idővel rendelkezik, mint a hagymás. Legjobb olyan példányt hazavinni, amin legalább két bimbót látunk, még virágzás előtt vannak. Az amarillisz vágott virágként különösen jól mutat az ablakban. És úgyis nagyon szép, ha még nem virágzott ki, csak a cserépből éppen kidugta a fejét.

A legérzékenyebb karácsonyi virág

Az azálea Kínából és Japánból származik. A Himalája lejtőin gyönyörű ligeteket tesznek ki. Az azáleát Európában számos alkalommal meghonosították, de csak 1815-ben terjedt el a nemesítése és a szaporítása, akkor elsősorban Belgiumban, Franciaországban és Németországban. Ott az azáleát dugványokkal szaporítják. Amikor a növények a nyár végén kikelnek, a cserepeket becsomagolják, és elküldik az európai termelőknek, akik virágba hajtják a növényeket.

Az azáleának is világosságra van szüksége, és ahogyan a jácintra is igaz, szobahőmérsékleten vagy kissé hűvösben érzi jól magát, óvni kell a közvetlen hőtől. Locsolás szempontjából a legérzékenyebb, soha nem száradhat ki a földje, mert akkor minden levele lehullik, és a növény elhal. Az azálea egyenletes nedvességet kíván. Vagy minden nap öntözzük egy keveset, vagy merítsük az egész ültetőközegét langyos vízbe körülbelül öt percre, amikor a talaja kezd kiszáradni. Mindig mészmentes vizet használjunk! Világos és hűvös, egyenletes páratartalmú környezet hosszabbítja meg a virágzási idejét.

A jácint a hűvösben érzi a legjobban magát

A jácintot míg nem nyílt ki nagyon visszafogottan kell öntözni, mert a hagyma már önmagában tartalmazza azt a tápanyagot és nedvességet, amelyre a rügynek szüksége van a fejlődéséhez, ezért inkább az ültetőközeget, a földet öntözzük. A kifejlődött virágok már több vizet igényelnek, de a talajnak mindig ki kell száradnia az öntözések között. Tegyük napos és egyszerre hűvös helyre, közvetlenül fűtőtest közelébe semmiképpen se. Legjobb olyan ablakba tenni, ahol nem vagy csak langyosan a fűtőtest. A jácint nem szereti, ha költöztetik, így ha lehet ne ez legyen az ebédlőasztal dísze, amit minden terítéskor cserélünk. 

A hosszú szárak levághatók és vágott virágként használhatók, a megmaradt hagymát tavasszal kiültethetjük újra. Addig csomagoljuk gondosan a fénytől el, de vigyázzunk ne száradjon teljesen ki, időnként spricceljük le kis vízzel. 

A legnépszerűbb a mikulásvirág

mikulásvirág az aztékok kora óta szentnek számít hazájában, Közép- és Közép-Amerikában. Poinsett amerikai diplomatának 1830 körül még sikerült néhány dugványt Mexikóból Amerikába csempésznie, és a 20. század elején elkezdték forgalmazni Európában, amiért a svédekhez hasonlóan mi is hálásak lehetünk. Ma ez a leggyakoribb karácsonyi virágunk.

A mikulásvirág szereti a fényt, de akár bent is elhelyezhetjük a szobában, közel az ablakhoz, de vigyázzunk ne legyen sötét helyen, mert akkor lerövidül a tartóssága. Fontos, hogy ne érje hideg huzat, mert hideg hatására könnyen elveszti leveleit. A túl sok víz növeli a levélhullás kockázatát, ezért hagyjuk, hogy a mikulásvirág kiszáradjon az öntözések között. Ez különösen fontos kissé sötétebb helyeken. Figyeljünk arra is, hogy a mikulásvirág nem tűri a 12 °C alatti hőmérsékletet sem hazaszállításkor, sem szellőztetéskor. Ne legyen huzatban.

Nyitó kép: Istock
Forrás: ITT és ITT