Niklas Ekstedt séf, étteremvezető Instagram oldalát akkor is érdemes követni, ha nem tudunk svédül, a posztolt fotói önmagukban is beszédesek. Ötletet adhatnak számtalan szabadtéri sütési módra, kellékre, alapanyagra.

Ismerjük meg a svéd séfet!

A közkedvelt svéd szakács egészen fiatalon, huszonegy éves korában nyitotta meg az első éttermét, a Niklas-t, amit nemes egyszerűséggel a saját keresztnevéről nevezett el. A svédországi Helsingborg kikötővárosban működő étteremre szinte azonnal felkapták a fejüket az étteremkritikusok.

2003-ban Ekstedt nyitott egy második éttermet is, a Niklas i Viken éttermet azaz, Niklas a nyárban néven Viken faluban, Helsingborgtól néhány kilométerre északra.

Már ekkor felkérték a Niklas Mat – azaz a Niklas ételei című műsor forgatására a svéd televízióban, amiben külön a gyerekeknek is főzött. 2008 őszén Ekstedt munkatársaival Stockholmba költözött, ahol átvette az 1900 nevű éttermet.

Csak természetesen szabad tűzön

Niklas 2011-ben nyitott egy újabb saját éttermet, aminek a saját családnevét adta: Ekstedt. A Michelin-csillagos éttermében az egyszerűségre és a harmóniára, vagyis a Lagomra törekednek: A szén és a füst a leghatékonyabb eszközünk. Nincs elektromos rács, nincs gáztűzhely – csak természetes hő, korom, hamu, füst és tűz –olvashatjuk az étterem honlapján belépéskor. Az étteremben gondosan válogatott szezonális alapanyagokból főznek svéd ízekkel. Így megalapozva a fenntarthatóság alapját.

A svés séf a főzés ősi módja iránt érzett tiszteletből választotta a szabad tűz használatát. Ahhoz, hogy valóban autentikus legyen, hosszú időn át kutatta, elei hogyan főztek, milyen praktikákat használtak akkor, amikor még nem voltak gépek, tűzhelyek.

GRILLEZETT BORDA – NIKLAS EKSTEDT RECEPTJE

Kép: Wolfgang Kleinschmidt

Ezt a recept otthoni sütésre van megadva, bátran elkészíthetjük sütőben nem kell ehhez tábortüzet raknunk, sem grillezőt elővenni. A recept egyébként egy karácsonyi étel, ami egy nyári ünnepi alkalommal is pompásan bevethető!

A HÚS

  • 1,5 kg borda
  • bors

A MÁRTÁS

  • 150 g aszalt szilva
  • 2 lilahagyma szeletelve
  • 1 narancs, meghámozva és darabokra vágva
  • 1 csésze szója
  • 2 ek.  frissen reszelt gyömbér
  • 1 piros chili gyümölcs kimagozva és felszeletelve
  • 5 savanyú alma, meghámozva és reszelve
  • 1-1 teáskanál őrölt fahéj, őrölt kardamom és mustármag
  • 2 babérlevél
  • 5 gerezd reszelt fokhagyma
  • 0,5 dl 12 %-os ecet
  • 1 chipotle chili
  • 3 dl vörösbor
  • 1 dl porcukor
  • 0,5 dl barna cukor
  • 0,5 dl ecet
  • + 1 dl ribizli tálalás előtt

Tegyük az összes hozzávalót egy mély fazékba, és fedő alatt pároljuk mintegy 2 órán át. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.

Állítsuk a sütőt 165 ° -ra. Vágjuk le az ínakat a bordákról, sózzuk és borsozzuk, majd 30-40 percig pirítsuk a sütőben, vagy addig míg a hús nem válik le a csontról.

Vegyük ki a babérleveleket a szószból, a mártást szűrjük le és kenjük meg vele a húst bőségesen, és szórjuk meg a ribizlivel. (Marad a mártásból, azt tegyük lezárt üvegben hűtőbe, egy hónapunk van más grillételekhez felhasználni)

Sütőben 225 ° -on hagyjuk karamellizálódni a ribizlit. De tartsuk szemmel, nehogy megégjenek! – javasolja a séf!

Forrás: ITT és ITT és ITT