Magyarként letelepedni Svédországban igazi kultúrsokk. Legalábbis Mochnács Andrea szerint, aki egy álláslehetőség miatt költözött Svédországba három éve, egy ideje azonban fotós vállalkozását építi. Arról is beszélgettünk a göteborgi fotóssal, hogy milyen az élet kisgyermekes szülőként Svédországban, hogyan lehet magyarként svédül tanulni, milyenek a skandináv stílusú fotók, és mi inspirálja leginkább őt fotósként?


Hogyan kerültetek Svédországba?

Három éve, januárban landolt a gépünk, a párommal költöztünk ki. Vágytam külföldre, a LinkedIn-en keresgéltem az álláshirdetések között. Ott találtam egy lehetőséget egy nemzetközi IT cégnél, aztán tűnt fel, hogy Göteborgban van. Azelőtt egyikünk sem járt Svédországban, de kíváncsiak voltunk, ezért belevágtunk.

Hogyan készültetek a költözésre?

Nagy szerencsénk volt. Egy Facebook bejegyzésben kerestem ismerősöket, vagy azok ismerősét, akik esetleg Göteborgban élnek. Egy ismerősöm kötött össze az ismerősével, Gáborral, aki göteborg-i a családjával már egy ideje. Találtunk egy lakást, ő pedig megnézte, lefoglalta. Nem akartunk ismeretlenül kiköltözni. A lakás teljesen üres volt, csak agy matracunk volt, fokozatosan rendeztük be. Itt nagyon jól működik a használt bútorok kereskedése. Kifejezetten jó állapotú bútorokat találni, sokszor ingyen.

Mochnács Andrea fotóst leginkább a svéd ködös reggelek inspirálják

Milyen élményeket szereztetek elsőre göteborg-i lakosként? 

Új és nagyon jó. Eleinte olyanok voltunk mint a turisták. Nem ismertük a várost, az országot. A szabadidőnket azzal töltöttük, hogy mentünk, felfedeztünk, mi hol van. Intenzív időszak volt. Fokozatosan ért minket sok információ, ez halmozódott. A nyelv, a teljesen más közeg. Valóságos kultúrsokk volt.

Mi volt a legmeglepőbb, amivel ott szembesültetek? Mi volt a legsokkolóbb kultúrsokk?

Nem szóbeszéd, a svédek tényleg hatalmas nyugalomban élnek, és ez valahogyan érződik a levegőben is. Minden meglepő volt, és minden új volt. Például meglepődtünk, hogy milyen egyszerűen és gyorsan tudtunk elintézni dolgokat. Hévégén érkeztünk, hétfőn bementünk az adóhivatalba bejelentkezni. Itt az élet alapja, hogy legyen személyi számod, mert azzal lehet ügyeket intézni. Kellemes meglepetés volt, hogy kevésbé papír alapú az élet, a legtöbb hivatalos dolgot kehet online intézni.

Mi volt a benyomásod a svéd emberekről?

Nagyon kedvesek, de távolságtartóak. Míg mi magyarok összejárunk akár a szomszédokkal, a munkatársakkal. A svédek nagyon kedvesek, a munkahelyen is jó a viszony a kollégák között, de a munkaidőn túl mindenki éli a saját életét.

Svéd lapos kenyér egy svéd pékségben

 

Népszerű svéd semla sütemény a Styrsöben a Cafe Öbergskaban

 

Tradicionális fahéjas csiga a Cafe Öbergska-ban a déli szigeteken

Milyen város Göteborg?

Nyugalmasabb és lassabb, mint Stockholm. A fővárosban tavaly jártunk először, de az itteni élethez képest ott érezhetően nagyobb a nyüzsgés, a hangzavar, több az autó. Göteborg hihetetlenül gyorsan fejlődik. Hatalmas az igény a lakóházakra, nagy rá a kereslet. Szinte teljesen új városrészeket húztak fel. Miközben nagyon kedves hely. Több kis sziget található itt, jókat lehet sétálni. Vannak parkok. Mindenhol van valami zöld, kisebb erdő, tó. Mindig lehet barangolni. De úgy látom, egész Svédországra jellemző, hogy a természet karnyújtásra van. Korábban nem voltam nagy természetjáró, de ha el kellene innen költöznöm, már hiányozna.

Svédországban bárhová megyünk látványos és változatos táj tárul elénk

 

Mennyire volt lehetőségetek a környéket felfedezni?

A távolságok nagyok az országon belül. Eszméletlen nagy ország, ami nem tudatosult bennem, amíg nem költöztem ide. Ha Svédország északi városaiba utaznánk el, az ugyanolyan messze van, mintha hazamennék Magyarországra. Nagyon sok a szép hely, bármerre induljon el az ember akár busszal, vonattal, autóval. Nagyon sok tó van, aminek a partja mellett időt lehet tölteni. Az különösen tetszik, hogy a svédek, amint egy apró fénysugár felüti a fejét, máris elindulnak valamerre.

Melyek a kedvenc helyeid Svédországban?

Marstrand, ez kis sziget, picit északabbra. Kullaberg Malmö felé. A kedvenc strand részünk pedig a Stråvalla strand, elsősorban azért, mert homokos, dűnés, füves. Itt már fotóztam is. Szuper hangulata van, és szerintem nagyon egyedi hely. Nagyon sok szépet lehet látni Svédországban. Nehéz úgy beszélni róla, ami ne lenne jó, mert bárhova is megy az ember, legyen bármilyen hangulatban, mindig szép. Télen is szép szerintem, még ha szürke is.

Noemi és Tomi Andrea kedvenc helyén a göteborg-i Stråvalli homokos strandon

 

Jellegzetes svéd sziklák a Stora Amundönnél

 

A kislányotok már Svédországban született. Milyen az ország kisgyermekes szülőként?

Nagyon jó a rendszer, imádom. Kezdetnek tíz nap apaszabadságot kapott a párom. 240 napot tölthet otthon apa és ugyanennyit anya. Az apának járó napok közül 90-et csak ő használhat fel. Én hamar visszamentem félállásban dolgozni. Júliusban született Franci, decemberig egyik nap én, másik nap a párom dolgozott. Itt még mindig home office van. Nagyon rugalmasan kezelik a gyerekvállalás témakörét.

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Nem volt kérdés, hogy elengednek minket félállásban dolgozni. Egyszerűen és könnyen meg lehetett velük beszélni. Itt az sem probléma, ha beteg a gyerek, és haza kell szaladni. Van lehetőség igénybe venni az úgynevezett nyitott bölcsőde szolgáltatást. Nem klasszikus bölcsőde, viszont intézményesített, a város támogatja. Délelőtt vagy délután néhány órát így együtt lehetünk más anyákkal és a gyerekeikkel. Amíg mi beszélgetünk, a gyerekek játszanak.

A svéd nyelvet beszélitek?

Még nem túl jól. Az angollal is jól elboldogulunk, mert jól beszélik. Meg szeretnék tanulni svédül, egyszerűbb lenne, ha már jobban menne. Jobban megnyílnak az emberek, ha svédül szólsz hozzájuk. A külföldieknek a svéd állam biztosít ingyen nyelvtanulási lehetőséget. Mi ezt kiköltözés után elkezdtük, majd jött a Covid. Így megszűnt az a lehetőség is, hogy az ember a munkatársaival gyakoroljon szünetben, ebédidőben. Hogy a füle felvegye a nyelvet. Most újra elkezdtem. Heti egyszer van óra.

Jellegzetesen skandináv stílusúak a képeid. A fotózásba már Svédországban vágtál bele?

A fotózás már nagyon régen az életem része, még 2009-ben, főiskolásként kezdtem vele foglalkozni. Mindenhova vittem a fényképezőgépet, majd volt egy hosszabb szünet. A pandémia közepén kezdtem neki újra, ételfotókat készítettem. Majd az ismerősöket fotóztam. A tavalyi év volt az áttörés, azóta komolyabban veszem magamat, mint fotós.

Ida és Oli portréja Göteborgtól északra a Vättlefjällben

 

Egy hangulatos svéd kávézóban

 

Hogyan építed a fotós vállalkozásodat?

Egy munkatársammal, Urbanovics Évával – aki szintén magyar – fogtunk össze. Vele kezdtük a portfóliónkat bővíteni, aztán készítettem egy honlapot, lett Facebook és Instagram oldalam. Úgy érzem, hogy a legegyszerűbb most Instagramon elérni az embereket, ezért erre nagy hangsúlyt fektetek. Korábban már elvégeztem egy műtermi digitális fotósképzést, nemrégiben pedig a Natural Sentiments tulajdonosánál, Schreiber Nikinél vettem részt mentorprogramon. Ő a fotózás marketing részében is segített. A fotózás folyamatos tanulás, hiszen állandóan változnak a trendek. Figyelemmel kísérek más fotósokat, az ő stílusuk is sokszor hat rám. A fotósoknál ez nem úgy, hogy egyik nap eldöntöm, hogy fotós leszek, másnap már fotózom, és ebből élek meg. Ez egy folyamat. De eredményt csak úgy lehet elérni, hogy következetesen gondozni kell. Úgy érzem, hogy már most előrébb vagyok, mint féléve voltam. A különféle oldalaimmal sokkal strukturáltabb keretek között dolgozom. De még az elején vagyok.

Milyenek a skandináv stílusú fotók?

Úgy gondolom, hogy egyfajta letisztult stílust nevezhetünk annak. Amelyik hozza képileg is – a nem negatív értelemben vett – skandináv hűvösséget. Letisztultság, minimalizmus. A helyszín is hozzáad a hangulathoz. Például a piros házakkal, amelyek olykor megjelennek a képeimen. De nem csak ez számít. Hozzám közel áll a picit hűvösebb, kékesebb képi világ, ami általában megjelenik a képeimen is.

Tipikus svéd épületek Mochnács Andrea kameráján keresztül

 

Andrea a munkatársát Évát egy tipikus svéd kávézóban ablakában fotózta

 

Orsi portréja egy tipikus faluni pirosra festett ház oldalában

Hogy érzed, Magyarországon mindezt meg tudod valósítani?

Nyitott szemmel járok, és folyamatosan kutatom az új helyszíneket. Ez lehet tengerpart, ez lehet erdő, ez lehet város is. Ha hazautazunk, Magyarországon is nézek helyeket. Google Maps-ben jelölöm a lehetséges helyszíneket. Kisorosziban, a Duna parton már fotóztam, de akár Budapest belvárosa is illik a stílusomhoz.

Lipityő és Máté a kisoroszi szigetcsúcson. Magyarországon is készülhet skandináv stílusú fotó

Mi vagy ki inspirál?

Nagyon szeretem a skót fotósokat. A Skót felföldön készült esküvői fotók álomszépek. Van jó pár magyar fotós is, akiknek figyelemmel kísérem a munkáját. Például Gerencsér Gréta, Schreiber Niki, a Pinewood Weddings csapata. Mind jó hangulatú fotókat készítenek, és mindegyikük egy kicsit más. Nagyon tetszenek a városi, modern hangulatú fotózások. Nem nehéz inspirálva lenni. Ez egyfajta belső motiváció is. Ha az embernek ez az útja, akkor folyamatosan érez valami pluszt, amit csinálna. Mindenféle esztétikai élmény inspirál. Egy szép, de a komor ködös svéd reggel is.

Jenny és Viktor esküvői fotója Göteborg-ban

 

Fotók: Mochnács Andrea