A svédek egyetlen alkalmat sem hagynak ki, hogy megünnepeljék hagyományaikat. A nyári ünnepek alatt pedig minden svéd beáll békának, rakétának vagy éppen kismalacnak. Jöjjenek a svéd ünnepi körtáncok videókkal.

A svédek tényleg egyetlen alkalmat sem hagynak ki, hogy megünnepeljék a hagyományaikat. A békatánc is ezek közé tartozik Midsommar, vagyis Nyárközép ünnepén, amit mi Szent Iván-éjjelének nevezünk.

A nyárközép varázsa

A nyári napfordulónak varázsa nem csak a rég emberének ünnepe. Úgy vélték, amikor a legkorábban kel fel és a legkésőbb nyugszik a nap, akkor a legerősebbek a mágikus elemek. Egykor ezen a pogány ünnepen termékenységért való áldozattal ünnepeltek, de manapság már természetesen nem áldoznak a svédek, másképpen, ami mellett bizonyos szimbólumokat megtartanak, avagy újakat alakítanak ki, ilyen a békatánc is.

A legtöbb svéd ünnepet nem aznap, hanem az előestéjén ünneplik, a Midsommart például június 23-án tartották 1953-ig, akkor viszont megváltoztatták ezt a hagyományt, és most már június 19-e és 26-a közé eső pénteken tartják, hogy a háromnapos hétvégét kimaxolva élvezhessék az év leghosszabb napját. Viszont májusfát ma is minden Midsommaron állítanak, a midsommarstång körül járják a táncot. Ha nem is mindenki svéd hagyományos népviseletben, virágkoszorúval mindenképpen a fejükön vígadnak.

A varázslat erejét ma napig erősítik a virágok és a zöldek, amik a Midsommar fontos részét képezik. Hiszen egykoron úgy tartották, hogy ezen a napon a gyógynövények hatása erősebb, szerencsét és egészséget biztosítanak. Így hát, a nagyon is feminista svéd hajadon lányok, ma is kilenc vagy hét különböző fajta vadvirágot gyűjtenek össze, és teszik a párnájuk alá, hogy midsommar éjszakáján megálmodják ki is lesz a jövendőbeli (házas)társuk.

A virágok mindenhol megjelennek, az otthonokban, a bejárati ajtókon, a teraszokon, még az istálló ajtaján is. És az ételek között, az ünnepi svédasztalon.

Békatánc nélkül nincs Szent Iván-éj

A svéd ünnepek nem telhetnek el zene és tánc nélkül. Szólnak régebbi és friss számok is, de a békatánc egészen biztosan nem maradhat el. Többféle szöveg is létezik hozzá, az egyik legismertebbet mi is elhoztuk:

„Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.”

„A kis békákat, a kis békákat vicces nézni.
Nincs fülük, nincs fülük, se farkuk nincs.
Kou ak, á, ááááááááááááááááááááááááá

A békatánc dalának eredetéről is érdemes picit tudni. A Békatánc dallamát a francia forradalom katonai menetének refrénére, a „La Chanson de l’Oignon”-ra („A hagymadal”) vezették vissza, (Lépésben, haver!). Állítólag a franciák akkori ellenségeit, a briteket becsmérlő iróniával ihlették a dalban „Au pas, grenouilles!” („Lépésben, kis békák!”). Nem egyértelmű a svédeknek sem, hogyan került a dal Svédországba, de feltételezhető, hogy a svéd szöveget az angol szöveg ihlette.

Malactánc

A békák olykor malaccá változnak. A szöveg majdnem ugyanaz, csak béka helyett malacot énekelnek, akiknek szintén se fülük, se farkuk nincsen.

Rakéta tánc

Mi hozhatja még jobban a hangulatot, mint egy rakéta? Ebben a táncban egyre gyorsabb tapsolással, láb dübörgéssel gyorsítanak, hogy imitálják a rakétakilövést, hogyan, hát úgy, hogy a karokat a magasba lendítik, és a svédek már indulnak is az űrbe!

Forrás: Getty Images