Ahogyan az ünnepi fények kialszanak, a karácsonyi ünnepek elmúltával szépen lassan lecsendesülhet a szívünk, a színes díszek eltűnnek a fákról és visszatérünk a hétköznapok kerékvágásába. Azonban, ha a svéd hangulatot behozzuk az otthonunkba, a téli hónapok melegséggel és nyugalommal tölthetők be. Íme néhány tipp és tárgy, amik segíthetnek ebben az utazásban!


A skandináv stílus könnyen becsempészheti magát a szívünkbe, anélkül is, hogy valaha jártunk volna valamelyik északi országban. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tölthettünk néhány napot, hetet, hónapot vagy évet északon, akkor különösen rabjai lehetünk a skandináv kultúrának. Olyannyira, hogy haza is hozzuk azt valamilyen formában magunkkal. Otthonunkat pedig díszíti valami a svéd kicsinységek egyikéből.

Svéd kicsinységek

A különféle svéd kicsinységekről már régóta szerettem volna írni. Úgy gondolom, ha nem azért vannak a tárgyaink, hogy halmozzuk azokat, hanem azért, hogy az életünket szolgálják, miközben a szépérzékünket is kielégítik, akkor az teljesen elfogadható indok arra, hogy legyenek. Különösen úgy, ha ezek a tárgyak lagomnyi mennyiségben vannak jelen a környezetünkben.

A skandináv design ismérve az, hogy egyszerre szép és funkcionális. Vagyis, ha a hétköznapi használati tárgyaink, és akár egy-egy dísztárgyunk skandináv akkor különösen jól választottunk. Ha az a kenőkés, tálca, asztal, lámpa, könyves polcra való dísz, karácsonyi kiegészítő amit választunk nem csak mutatós, hanem hasznos is a számunkra. Ez alól az elgondolás alól kivételt csak az képez, ha a mi ízlésünknek a jobban díszített, pompásabb, ragyogóbb darabok valók, mint sem a letisztult északi stílus.

Az otthonomban mindig törekedtem arra, hogy semmiből se legyen túl sok, és a különféle használati tárgyak a lehető legegyszerűbben segítsék a mindennapjaimat. Ehhez szerencsére mindig partner volt a családom is. A bútoraink, a használati tárgyaink nagyobb arányban skandinávok, a szó abban az értelmében, hogy északiak tervezték azokat.

Ebben segítségemre vannak a Svédországban élő rokonaim is, akiknek a hiányát persze semmi sem pótolhatja, de egy-egy tárgy, eszköz, dísz sikeresen közelebb tudja hozni a szívemhez őket, főleg, ha tőlük kapom azokat, ők választják azokat ki nekem, nekünk.


Tomte: Házi manók bárhol, bármiben

A svéd kicsinységek egyike a Tomte vagyis a sipkás, zöld, piros vagy kék kabátos, klumpát viselő kedves manó. A manókat láthatjuk reggeliző tálcán, bögrén, tányéron, ágyneműn, konyharuhán, esernyőn, zoknin vagy akár pulóveren.

Karácsony környékén találkozhatunk közülük az egyik legkedvesebbel: a Jultomte, a svédek mikulása a karácsonyi üdvözlő lapok, gyertyák, gyertyatartók, ünnepi terítők, függönyök motívuma lesz.

Ha szeretnénk valami svéd különlegességet, akkor válasszunk valamilyen házi manót. Viszont, ha házi manót tartunk otthon akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy időnként -karácsonykor mindenképpen- kapjon zabkását, különben képes bármit elrejteni máshová a házban és más csínytevéseket tenni. (Mi szóltunk!)

Ha szeretnél többet tudni a házi manókról, akkor kattints ide

Házi manók porcelánból Fotó: Frokenfraken
Jultomte – karácsonyi manó figurák az ünnepi asztalon Fotó: IKEA
Tradicionális Jultomte figurák lámpán


Dala ló a konyhában

Svédország Dalarna tartományában az 1600-as években a földeken és erdőkben dolgozók téli elfoglaltsága volt játékokat faragni. A legtöbb faragvány a ló lett, hiszen a mindennapokban fontos szerepe volt a lovaknak a tanyákon, a mezőgazdaságban és a szállításban. Ezekből a faragott lovakból lett később Svédország egyik legismertebb szimbóluma a Dala ló. Ha szeretnénk valami igazán svédeset, akkor legyen dala lovunk.

Persze Dala ló és Dala ló között is lehet különbség, illetve nem, de tény hogy találkozhatunk olyan dísztárgyakkal, amik hasonlítanak rá, de nem eredetiek. Nekem s van egy ilyen darabom, amit a Buttlersben vásároltam és ma a könyvespolcomat díszíti.

Vásárolhatunk Dala lovat, Dala kakast, de akár Dala malacot is. Mindenesetre egy svédfannak van valamilyen dala lova, ha nem is egy eredeti faragványa akkor legalább egy vászontáskája vagy bögréje, amin Dala ló van, vagy annak egy újragondolt változata. Visszatérve egyébként az eredetiségre, a Dalarna megyében faragott lovak eredetiek, de nincs belőlük két egyforma, hiszen kézzel faragják, csiszolják, festik őket.

Dala ló bögrén, mosogatókendőn és tálcán Fotó: Åhlens


Vajkés a hűtőben

A svédek szeretik a szendvicseket, a nyitott és a zárt szendvicseket is. A kenyér vajazásához pedig külön kést használnak. A vajazó kés a legtöbbször simán fából készül. De lehet kapni műanyag és fémváltozatban is. A pengéje életlen, lekerekített és széles fejű, szélesebb a markolatánál. Az, hogy az északiak kérdés nélkül a vaj, margarin vagy más szendvicskrém kenéséhez külön kést használnak nem vitás. A vajazó kés, avagy a smörkniv annyira fontos, hogy saját svéd wikipélda oldala is van.

Innen tudom, hogy a vajkés szót 1833 óta használják. Akkoriban kizárólag a vaj tálalására és nem a lekenéséhez használták. Később amikor az 1950-60-as években papír helyett dobozokban kezdték árulni a vajat, akkor változott meg a vajazókések használata, de azóta is kizárólag a vajhoz, margarinhoz használják. A svédek a vajazókést gyakran a vajasdobozzal együtt teszik be a hűtőbe. Lehet kapni olyan vajasdoboz tetőket, aminek van helye a késnek, de a legtöbb háztartásban nemesegyszerűséggel bevágják a vajasdoboz tetejét a kés helyénél, és úgy zárják le a dobozt.

A vajazó kés praktikussága valóban a svéd kicsinységek közé tartozik: jól néz ki és praktikus is. Hazánkban is lehet kapni.

Svédesnél svédesebb: Vajazó kés, konyharuha és a Dala ló találkozása Fotó: Liten Amanda
A vajazó kés annyira kivételes eszköz, hogy a vajas dobozra külön lehet kapni olyan tetőt, ami alá elfér a fa, műanyag vagy fém kés


Huncut motívum a Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippi pimasz alakját valószínűleg nem kell bemutatni. Astrid Lindgren pikareszkje is elvehetetlenül svéd, akárcsak a Dala ló. Ott van mindenütt a mai napig 1945-ös megjelenése óta. A gyerekek olvashatják, láthatják filmen, magukhoz ölelhetik plüss formájában, ehetnek a tálból, amiből Harisnyás Pippi szeplős arca kacsint vissza rájuk, de akár a gumi csizmánkról is mosolyoghat ránk.

Harisnyás Pippit nem csak a gyerekek kedvelik. Azok a felnőttek is, akik Astrid Lindgren irodalmán nőttek fel. Kedvencük volt Pippi mellett Juharfalvi Emil is, akinek Pippihez hasonlóan nem kellett a szomszédba mennie némi csínytevésért. A fiam egyik kedvenc, már felnőtt méretű ágyneműhuzat garnitúráján Juharfalvi Emil történetének az illusztrációja van. A svéd kicsinységeket természetesen a Svédországban élő családom küldte.

A cikk nyitóképén idehaza vásárolható Harisnyás Pippi bögrét láttok, a webshophoz IDE kattints.

Az Astrid Lindgren webshopban kapható a könyvek mellett, futó bicikli, homokozó vödör, konyharuha vagy éppen tányér is Fotó: AstridLindgren.com


Fotó: AstridLindgren.com