Svédországban gyakrabban látnak havat az emberek, mint mi Magyarországon. Nálunk télen jellemzőbbek a szürke utcák. De az erdő is más nálunk. Mintha más világba csöppennénk, ha télen erdőben járunk. Ott ilyenkor is sokszor havas a táj. A svéd emberek a hidegtől sem riadnak vissza. Kövessük őket, és túrázzunk télen is az erdőben. Túraútvonalakat ajánlunk, amelyeket télen is kár lenne kihagyni.

Ahol az emberek hozzá vannak szokva a hidegebb telekhez – így akár Svédországban is –, ott szívesebben indulnak el sétálni, kirándulni télen is. Ha beköszönt a hideg, mi inkább hajlamosabbak vagyunk inkább otthon maradni, vagy beltéri programot választani. Pedig a jelenlegi helyzet éppen az ellenkezőjét indokolná.

Téli túra: itt havat is láthat

Salamon Gabriella, a Mozgás a természetben csoport túravezetője is azt hangsúlyozza, hogy a túrázáshoz, erdőben kiránduláshoz nincsen alkalmatlan időjárás. Az, hogy az erdőben ilyenkor esetleg sár, vagy hó van, azt el kell fogadni. A természethez ez hozzátartozik, az embereknek ehhez tudnia kell alkalmazkodni.

Például megfelelő, réteges öltözködéssel, polár és thermo ruhadarabokkal, magas szárú, vízhatlan túracipővel. A túravezető hangsúlyozta, hogy ha túravezető nélkül túrázunk, kijelölt túraútvonalakat válasszunk, és legyen nálunk GPS vagy mobiltelefon, ha esetleg eltévednénk.

Nagyon hasznos a természetjáró.hu alkalmazás, ahol nem csak a túraútvonalakat írják le, hanem fotókat, érdekességeket is találunk az aktuális túrákról. Télen még fontosabb az előzetes tervezés, hogy az adott terület nincsen esetleg valamiért lezárva. Erről az erdőgazdaságok, parkerdők honlapjairól tájékozódhatunk.

A hidegben való mozgás a család minden tagjának jót tesz. Az időjárástól ne rettenjünk vissza. A téli túra erősíti az immunrendszert, felfrissülünk tőle. Az erődben más a mikroklíma, így ha a városban szürkék az utcák, az erdőben akkor is nagy valószínűséggel fehér a táj, minden havas, akár egyes területeken térdig is érhet a hó. Már csak emiatt a havas élmény miatt is kár lenne kihagyni a téli erdei túrázást.

A túravezető ajánlja

Néhány Budapestről is egyszerűen elérhető túraútvonal Salamon Gabriella túravezető ajánlásával:

1. Biatorbágyon a Nyakas-kő egy különleges sziklaképződmény, emiatt általában a gyerekek kedvelik. Ez egy rövid útvonal, könnyen megtalálható, még parkolója is van. Innen tudunk hosszabb, rövidebb túrát is csinálni, viszont jobb felkészülni arra, hogy csúszós, porózus a talaj. Ha gyerekkel megyünk, figyelmesen kell közlekedni. Viszont nagyon különleges helyszín. Kamaszokkal is ideális, akik akár négykézláb is felkapaszkodhatnak a kőhöz.

2. Még Biatorbágynál maradva az Iharostól indulva eljuthatunk a Kaptárkövekig, ez a Kő-hegyi sziklaképződmények része. Nagyon szép és látványos része a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak. Viszonylag könnyen megközelíthető. A szintemelkedő a túra része de megéri felmászni a kövekig: onnan a Viaduktot, a Biai tavakat is látni. Itt is található a gyerekek érdeklődését felkeltő különleges szikla, ahol le lehet ülni, ahonnan körül lehet nézni.

3. Ha egyedül szeretnénk túrázni, és nem olyan fontosak a látványosságok, akkor a Telki erdőt ajánlja Salamon Gabriella túravezető. Jó széles utak vannak arrafelé. Itt található az Öreg-tölgy erdei tanösvény, ahol akár óvodáskorú gyerekekkel is túrázhatunk. (Telkin, a Bodza utca végén tudunk leparkolni.) A tanösvény része egy mini szurdok is, ahová lépcsőn tudunk lemenni. A túra hossza mindössze négy kilométer.

4. Ha az ember inkább egyedül, vagy a párjával túrázna, és egy kevésbé népszerű helyet szeretne felkeresni, akkor Budajenőtől elindulhat a Meszes-hegy felé. A Meszes-hegyre is fel lehet menni, ami egy zarándokút, egy óriási kereszt van a végén. Az itteni utak ugyan jelöletlenek, de jó szélesek, járhatóak. Itt is jó bolyongani.

5. A Zajnát-tető is csodálatos, az ide vezető út is Budajenőről indul. Nehéz megtalálni, ezért ezt az utat azoknak ajánlja Salamon Gabriella, akik kihívást keresnek. Megvan oda az út, de nem jelzett. Viszont csodálatos a panoráma, ez a Budai-hegység leginkább dél-nyugatibb része. Innen már a Pilist és a Vértest is látja az ember.

6. Kelet-Bakonyban a Gaja-szurdok népszerű kirándulóhely a családdal is. Tele van barlanggal és nagyon sok látnivalóval, ezért gyerekekkel ideális.

7. Már a Gerecsénél járunk, amely még mindig jól megközelíthető akár Budapestről is. Héregtől indul egy nagyon jól kijelölt útvonal, amelyről fel lehet jutni a süttői Serédi-kastélyba. Onnan a Kőfejtőhöz, ahonnan átlátni tiszta időben Szlovákiába. És a Kéktúra útvonalra becsatlakozva el tudunk jutni Pusztamarótra, ahol emlékművet is találunk. Tavasszal sok errefelé a medvehagyma.

8. Péliföldszentkeresztről indul egy nagyon különleges túra, ez egy nagyon jól kiépített rész, ezért kifejezetten ajánlott kezdő túrázóknak. Ez tulajdonképpen a Gerecse kapuja. Rengeteg játszótér van itt, tó, rendezvényközpont, geoládát, lehet keresni, van itt egy templom. Három óriási barlang is látható itt, ahová fel lehet menni. Ez sem egy hosszú túra. Vannak benne szintemelkedések, ezért a középhaladó túrázóknak is jó lehet. Az Országos Kéktúra része.

9. A Vértesben található Csákvár és Csókakői vár és környéke. Csákváron található a Panoráma tanösvény. Ez is alkalmas arra, hogy gyerekekkel kiránduljunk.

10. A Pilisben ugyan ismertebb helyszín a Rám-szakadék, kamaszokkal már izgalmas helyszín lehet. Azt kell kifogni, hogy ne legyenek sokan – a hétvégén általában nagy a zsúfoltság, de péntekenként kevesebben vannak –, úgy nagyon élvezetes a helyszín. Télen, ha erre kirándulnánk érdemes előre tájékozódni, mert az időjárási viszonyoknak megfelelően le szokták zárni a helyszínt.

11. A biatorbágyi Katalin-hegytől a zöld háromszög túrajelzés átvezet a pátyi Cukorborsó Kertvendéglőhöz. Ha erre kirándulunk, akkor a pátyi parkerdőn át vezet az utunk. Ez egy nagyon kedves kis dimbes-dombos út, és nem is annyira hosszú. A vendéglőben pedig akár ebédelhetünk, kávézhatunk is.

12. A pátyi Cukorborsó Kertvendéglő mögött a Mézes-hegy azért különleges rész, mert ugyan nincsenek szintemelkedők vagy kilátók, de tele van vadállattal. Körbe van az egész erdőterület kerítve, ezért itt mindig lehet vadállatot látni. Muflont, nyulat, szarvast. Olyan, mint egy vadaspark. Jelzett út ugyan nincsen, de nem lehet eltévedni. Pátyon az Erdőalja utcánál tudunk leparkolni. Túl a vadkerítésen pedig bolyongani.

Salamon Gabriellával, a Mozgás a természetben csoport túravezetőjével készült interjúnkat a téli túrázásról, és a beszámolót a csoport idei utolsó túrájáról ITT olvashatja.