A tiszteletteljes, szeretetteljes emberi kapcsolatok kiépítése gyakran szerepel a lagom ígéretei között. Arról viszont kevesen szólnak, mégis hogyan teheti ezt egy életfilozófia? Ebbe igyekezlek bevezetni ma téged: Lagom Neked.

Amikor egy svédet megkérdezünk a lagomról, várható egy elnéző mosoly felénk, majd egy nagyon határozott, vagy akár kimértnek tűnő válasz: a lagom csak mítosz. Mert, ami egy svéd számára teljesen egyértelmű, az csak nekünk nem az. A svéd nem talál semmi különöset abban, hogy mindenből pont elég annyi a számára, amennyi éppen szükséges. Legyen az bármi. A vaj mennyisége a a kenyéren, a régi és új holmik egyensúlya a a birtokukban, az autó sebessége az országúton. És minden pont úgy helyes, ahogy. Vagyis, ha egy barátunk meghív magához vacsorára, akkor mi visszük az italt és az étkezés után segítünk a mosogatásban.

A lagomról tehát nincs mit külön beszélni.

A lényeg a konszenzus

A svédek ilyenek, nem beszélnek annál többet valamiről, mint amennyit szükséges. És én ezt elég hamar megtanultam Svédországban, hogy ezen kár megsértődni. Persze vehettem volna zokon is, hogy nem tárgyaljuk túl a dolgainkat, hanem akkor és ott hagyjuk abba a kényelmes és kényelmetlen beszélgetéseket is, amennyi éppen elég ahhoz, hogy mindannyian tudjuk: tiszteletteljes környezetben vagyunk. Azaz mindenkit elfogadnak, és mindenki számíthat a másikra.


Ugyanakkor a svédek közismertek a határozott véleményükről is, amiről szintén lépten-nyomon meggyőződhettem. Csak az olyan észszerű vitákban szeretnek hosszasan részt venni, aminek célja nem maga a vita, vagy a másik meggyőzése, legyőzése, a saját érdek elérése, hanem amiben e lehet jutni egy olyan közös döntésig, megállapításig, ami mögé mindenki beállhat. Tehát, a lényeg a konszenzus maga.

A lagom szempontjából nem imponáló az önös érdek, az egyéni siker, és a saját szükségleteink feletti harácsolás, helyette csak az számít, hogy mi jó a közösségnek. A párkapcsolatnak, a családnak, a barátságnak, a szomszédságnak, a munkatársaknak, az üzleti partnereknek, a vállalkozásnak, a településnek, a megyének, az országnak, a Földnek.


És mivel az élet nem állhat örökös vitából, nézetkülönbségek közelítéséről, az önös érdekeink eléréséből, hiszen az nem közösség érdeke, legyen bármiről szó, a svédek hamar a konszenzusra törekszenek. Vagyis pont annyit beszélnek bármiről, ami éppen elég, vagyis lagom.


Tiszteletteljes emberi kapcsolatok

És bár az tűnhet ridegnek, gorombának, udvariatlannak vagy akár érdektelennek is, hogy a svédek hamar kifordulnak minden kellemetlen, de még kellemes beszélgetésből is – ez tulajdonképpen csak nézőpont kérdése.

A svédek egyszerűbbnek tartják betartani a szabályokat, a törvényeket, a lehető legkörültekintőbben élni, mintsem, hogy a saját hanyagságuk, ellenszegülésük, pontatlanságuk, bárki részére előnytelenséget, kellemetlenséget, kárt, hiányt szüljön. Az egyszerűen nem hatékony.

A svédek fejében valóban ott van a gondolatrendőrség, amely a konformitásra kényszeríti őket. Ehhez pedig a legegyszerűbb, pont jó út maga a lagom.

Így a legfontosabb a részükre a tiszteletteljes, szeretetteljes emberi kapcsolatok megélése. Ami már a legszűkebb egységben, a családban is megfigyelhető. Vagyis az étkezések után mindenki közös feladata és érdeke az elpakolás, a mosogatás, az asztal letörlése, anélkül, hogy bárki számon tartaná ki állt többet a mosogató tálca felett, vásárolt be a hétvégére, formázta a húsgombócokat, tankolta az autót, porszívózta ki a nappalit, vagy ment a gyerek(ek)ért az óvodába, iskolába.

Összetartozás érzése

Tehát kijelenthetjük: valóban a lagom része a szeretetteljesemberi kapcsolatok építése, őrzése. A családunktól kezdve, a társadalmon belüli közös és megosztott felelősségvállalásig a lagom attitűd abban is segít, hogy érezzük, hasznos részei vagyunk valami egésznek. Amit viszont kötelességünk a kölcsönösség elve szerint óvni, védeni.

Hogyan? A jól megtervezett, fenntartható és kényelmes otthonunkkal, az egészséges étkezéssel, a rendszeres testmozgással, a családdal, a barátokkal való együttléttel, a munkahelyi eredményességgel, az egymásra figyelő szomszédsággal.

Az érzelmeink feletti uralkodással, a folyamatos elégedettség fenntartásával, a panaszáradat hanyagolásával, a pozitív életszemlélettel, a környezettudatossággal. Hiszen az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált. A szemetet külön választani, egymással normális hangnemet megütni, rétegesen öltözködni és nem fázni, két semla fánknál (legfeljebb háromnál) megállni és a középzsíros tejet választani egyszerű megoldás.

A lagom egyensúlyt teremt körülöttünk, megszabadít a rendetlenségtől, az anyagi javak hajszolásától, a munkaasztalnál hiábavalóan eltöltött óráktól – és új jelentést ad az életminőség fogalmának, stressz és fölösleges költségek nélkül. Miközben engedi, hogy olykor élvezzük az életet. A fredagsmys – kellemes péntek estékkel, és egyéb mysalkalmakkal, amikor a szabadidőt, az életet élvezhetjük szeretteink körében.

Mindezt úgy, hogy lagom nem gúzsba köt. Soha nem válhat a lagom kényszerré vagy bárminek a gátjává. Az minimum teljesen felesleges túlkapás lenne.
A lagomból is meg kell találni a pont jót – fogalmazza meg Göran Everdahl svéd újságíró a Lagom című könyvében.

Az együttműködés értéke

A svéd társadalmat gyakran úgy írják le, mint ami ösztönzi az individualizmust és a kreativitást, ugyanakkor az együttműködést és a csapatmunkát nagyra értékelik a vállalatoknál, egyetemeken és különféle társadalmi szervezeteknél. 

A kreatív és nyitott munkakörnyezet sokak számára előfeltétele az innovatív ötletek és termékek megvalósításának. A svéd munkahely gyakran informális. Gyakori, hogy az öltözködés lezser, a munkaidő rugalmas, a megbeszélések nyitottak, és az emberek általában keresztnevén szólítják a főnököt. A svéd üzleti kultúra furcsán lazának tűnhet a kívülálló számára. Különösképpen a munkahelyen kívüli találkozókra, különösképpen a fika – munkahelyi kávészünetekre, az egybefüggő nyári szabadságra és fizetett szabadságra, sokan meglepődnek azon, hogy Svédország a világ egyik legproduktívabb és leginnovatívabb munkaerővel rendelkezik.

Az együttműködés értéke is a lagom életfilozófia része, hiszen a lényeg a konszenzuson van ahhoz, hogy tiszteletteljes környezetben élhessenek, élhessünk.Forrás: ITT és Linnea Dunne: Lagom. A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz Kossuth Kiadó
Fotó: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se