A Diótörő minden adventi–karácsonyi időszak elengedhetetlen része az egész világon. A balett műfajának egyik leginkább elbűvölő, legkönnyedebb, szemet gyönyörködtető darabja nem kíván nyelvtudást. Az internetnek köszönhetően akár svéd táncosoktól is megnézhetjük Clara történetét anélkül, hogy repülőgépre szállnánk.

Az elbűvölő Diótörőt a világ bármely pontján megnézhetjük, különösen advent idején. A internet korlátlan szabadságával még Svédországba sem kell utaznunk ahhoz, hogy élvezhessük a Diótörőt adventkor a Svéd Királyi Balett, a Berlin Stat Ballet szólistáival, valamint a Dán Királyi Balett és a Göteborgi Opera Balett egykori táncosaival. Táncos növendékekkel a Svéd Nemzeti Balettiskolából és a Svéd Királyi Balettiskolából.

A Svéd Királyi Balett Európa egyik legrégebbi, ma is működő balett társulatát még 1773-ban alapította III. Gusztáv svéd király. Mint sok más helyen, a balett Svédországban is a kezdetektől összefonódott az Operával, az előadásokat is ott, az operák részeként mutatták be, a táncosok pedig a Svéd Királyi Operának is tagjai voltak.

Adventkor nézzük meg a Diótörőt

A Svéd Nemzeti Balettiskola egy 4-9 éves iskola, amiben a növendékek a svéd iskolarendszernek megfelelően kis létszámú osztályokban tanulnak olyan kötelező iskolai tantárgyakat, mint a matematika, a svéd és az angol. A tanulóknak nincs olyan tantárgyuk, mint a művészet, kézművesség vagy sport, hanem többfél e táncot tanulnak. A kötelező tantárgyakon kívül minden hallgatónak szerepel az órarendjében a klasszikus balett, modern kortárs tánc, pilates, erősítő edzés, akrobatika, karaktertánc, reklám- és utcatánc, valamint a dráma és táncelmélet. A balettiskola oktatásának célja, hogy tanulóink ​​elsajátítsák a szükséges technikai ismereteket és művészi kifejezőkészséget ahhoz, hogy 17 éves korukra hivatásos táncossá váljanak.

A Svéd Nemzeti Balettiskola jóvoltából a YouTube-on is megnézhetjük az előadást, nem kell mást tennünk csak kényelmesen elhelyezkedni és nézni a varázslatot, hagyni, hogy elbűvöljen:

Fotó: Tilo Stegnel

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!