Sáfrány, kardamom, szegfűszeg, fahéj és narancs. Ez csak néhány az illatokból, amelyeket a svédek a karácsonyhoz kötnek. Megjelenik süteményben, italban. Gyertya és szobaillatosítóban. Az illatszelence készítése hozzátartozik az adventhez.

A magyar pomander, azaz illatszelence szavunk a francia pomme d’ambre szóból származik, mely szó szerint azt jelenti, hogy „ámbra alma”. Az alma a tárgy alakjára, míg az ámbra a méregdrága illatszerre utalt. A kis kerek vagy tojás alakú dobozban egy darabka ámbrát vagy más illatos anyagot tettek, övön vagy nyakba akasztott láncon hordták. Ma az alma már narancs. És adventkor megfűszerezi az otthonok illatát. A pomander kifejezés a svédben is jelen van.

Bronzino (Agnolo di Cosimo di Mariano, 1503-1572) – Lucrezia de Medici (portrait présumé, 1560)


Illatszelence adventre

Még ha nem is tudjuk, hogy éppen illatszelencét készítünk, amikor a narancsba szegfűszeget tűzünk, az biztos, hogy mosolygunk közben. A narancs vagy mandarin és a szegfűszeg találkozása máris karácsonyi hangulatot teremt. Svédországban is kedvelt elfoglaltság, nem csak az idős embereknél, a kisgyerekes szülők és a fiatalok is kedvelik, akárcsak hazánkban.

Nincs benne semmi turpisság, mégis tehetjük különlegessebbé:

Ehhez vegyünk egy illatos fenyőágat vagy mutatós más faágat. Tisztítsuk meg, ha szükséges.

Fogjunk egy nagy zacskó egész szegfűszeget, és szúrjuk a narancsba, almába, mandarinba különféle mintában – szívek, csillagok, csíkok, spirálok is díszíthetik a gyümölcsöket. A szegfűszeg mellett késsel is formázhatjuk a gyümölcsöket. Szúrhatunk ánizst is, köthetünk hozzá fahájat is.

Kössük át az almákat és narancsokat selyem szalaggal, és aggasszuk fel őket pár kampóval vagy damillal a faágra, amit függesszünk fel a plafonra, csillárra, falra, ahová tudjuk. De tehetjük a szegfűszeggel tűzdelt gyümölcsöket egy tálra is az ebédlőasztal közepére.  

A mutatós illatszelence máris emeli az adventünk fényét.

Szúrjuk tetsző formában a szegfűszeget a narancsba Fotó: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Az illatszelencéket avagy pomandereket akaszthatjuk az ablakba, karácsonyfára vagy a plafonra is Fotó Africa Images Fotó Africa Images

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban