Semmi nem lehet eléggé lagom az öltözködésben, mint a látványos praktikusság. A svédeket sokkal jobban érdekli a biztonságuk, mint bárminemű divatnak megfeleljenek. Fontosabb, hogy ne fázzanak a hidegben, ne csússzanak el a jégen, és látszódjanak az északi sötétben. Svédországban nem csak ésszerű, hanem divat is a fényvisszaverő ruhák és kiegészítők viselése.

A svédek élen járnak abban, hogy praktikusan és csinosan öltözködjenek. Időjárásnak és alkalomnak megfelelően. Semmi nem rontja el jobban egy svéd napját, mint a kényelmetlenség, egy feltört sarok, a fázó fül, a szorító deréköv vagy a balesetveszély. Első a kényelem és a biztonság. A közlekedés a sötétben elképzelhetetlen fényvisszaverő nélkül.

Ha nem látszol, akkor nem létezel

A svédek tudják, a fényvisszaverők használatával a gyalogosok könnyen javíthatják a láthatóságukat sötétben. Azt is, hogy gyalogosnak számít az autóban ülő is, hiszen valamikor ki és beszáll egy autóból, vagyis jobb, ha mindenki „kivilágítja” magát. Már az őszi napéjegyenlőségtől, ami idén szeptember 22-re esett, viselni kezdik a különféle láthatósági ruhadarabokat, fényvisszaverő kiegészítőket.

Mert még ezek tudatásban is a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek csaknem fele sötétben történik Svédországban: Vagyis ne feledd: Ha nem látszol, nem létezel!

Ahogy azt is jó tudni, ha az őszi, téli sötétségben sötét ruhát viselünk, márpedig a téli divat jellemzője hazánkban a sötét ruha, és nem viselünk fényvisszaverőt, az autóvezető először körülbelül 20 méter távolságból lát csak meg bennünket, amikor a csúszós úton szinte már késő fékezni. Ha viszont fényvisszaverő mellényt használunk, vagy viselünk több oldalról fényvisszaverő kiegészítőt akkor már körülbelül 125 méter távolságból láthatóak leszünk, amennyiben pedig az autós tompított fénnyel halad. Viszont ha a távolsági fény van bekapcsolva akkor már körülbelül 450 méter távolságból megláthat bennünket az autós.

Fényvisszaverő matricákat is lehet kapni

A leggyakoribb fényvisszaverő viseletek:
- láthatósági mellény
- kabátra, táskára tűzhető, lógatható külső fényvisszaverők
- fényvisszaverő kesztyű és sapka
- fényvisszaverő szalag a karra, lábra tekerve
- fényvisszaverő heveder vagy öv

Közlekedés a sötétben

Ha biztonságban szeretnénk tudni önmagunkat és szeretteinket, akkor vásároljunk láthatósági ruhadarabokat vagy fényvisszaverő kitűzőket, eszközöket. Fontos az is, ha nem feltűnő mellényt, hevedert vagy sapkát viselünk, hanem kisebb kiegészítőket, akkor azokat ne takarjuk el, jól látszódjanak, több irányból, hogy megfelelően vissza tudják verni a fényszórók fényét. Optimális, ha a kezünkön, csuklónkon, karunkon vagy a nadrágszáron rögzítjük a fényvisszaverőket, hiszen gyaloglás közben mozgásban van a kezünk-lábunk, amikor sétálunk és jobban látszódunk. Még biztonságosabb, ha a mellkasunkon és a hátunkon is van fényvisszaverő, gyereknél például a hátizsákon is.

Fényvisszaverő szalagok, kitűzők mindenkinek

A választék Svédországba óriási. Éppen úgy lehet kapni szív alakú kör alakú, csillag alakú fényvisszaverő kitűzőt, mint halálfejeset, vikingeset, dala lovasat, Harisnyás Pippis vagy éppen Muminos formában. Szalagokat különféle színekben a neon sárgától, a baba-rózsaszíntől a hupililán át a fűzöldig, vagy éppen mindenféle mintával.

A fényvisszaverő holmikat nem csak az emberek, a sétára vitt állatok is kapnak. Kutyák, macskák, borzak. Fényvisszaverő nyakörvet, pórázt, mellényt, hevedert adnak a gazdik a kis házi kedvencre.

Ha szeretnétek több fotót látni, gyere az Instagram oldalunkra:Fotók: ITT és ITT