A svédek forralt bora a glögg mellett a különféle krémlikőrök is telitalálatnak számítanak a kellemes adventi hangulat (#adventmys) eléréséhez. A sós karamell likőr és a dalgona martini szuper ötlet advent idején, a karácsonyi ünnepi asztalon vagy ajándékba is mehet akár.

A krémlikőrökkel nem lehet mellényúlni. Nem túl erősek, mondhatni itatják magukat. A sós karamell likőr ajándék gyanánt is szuper, amelyhez alig néhány hozzávaló szükséges.

A sós karamell likőrhöz nem kell túl sok minden. Gyorsan és egyszerűen készíthető el, viszont nagyon különleges selymes ünnepi italt kapunk.

Sós karamell likőr

150 gramm cukor
6 dl habtejszín vagy kávétejszín
2 dl vodka

A cukrot egy evőkanál vízzel egy mélyebb teflonserpenyőben elkezdjük karamellizálni. Közben a tejszín felét melegítjük. Amikor a karamell egyenletes barna, hozzátesszük a meleg tejszínt. Elkeverjük, és mehet hozzá a többi hozzávaló. Sót ízlés szerint adjunk hozzá. Várjuk meg míg kihűl, szűrjek le és tegyük a hűtőbe. Hidegen, jégkockával szervírozzuk.https://d4f0fb409a784742fd74bad5403120db.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Krémlikőrök királya a Dalgona martini kávékülönlegesség

A Dalgona habos kávéja egy évvel ezelőtt hódítani kezdett. Tele volt vele az Instagram a mutatósabbnál mutatósabb képekkel, a YouTube és a TikTok a kávékülönlegesség csináld magad videóival. Most, hogy közelednek a koccintós ünnepek mi elhoztuk a Dalgona Martinit, a habos desszert italt, aminek ünnepen (mértékkel) nem kell ellenállni.

Glutén- vagy búzaérzékenyek használják a Mozart fehér csokoládé likőrét. A Mozart Fehér csokoládélikőr gluténmentes és kizárólag természetes összetevőkből készült, kézzel készített ital, vaníliaaroma, karamell és kakaóvaj van benne. Koccintásra fel!

Dalgona Martini krémlikőr recept

Hozzávalók 1 pohárnyi italhoz

Jég
5 cl kávélikőr (Baileys vagy Kahlua vagy Mozart fehércsokoládé likőr
5 cl vodka
2 teáskanál cukor
2 teáskanál instant kávé
2 teáskanál hideg víz

https://e8c6772def69722f30abbf7bedabfce0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Shakerben rázzuk össze a jeget, a kávélikőrt és a vodkát jó alaposan. Szűrjük át egy pezsgős-koktélos pohárba.

Egy tálban habosítsuk fel kézi habverővel a cukrot, az instant kávéport és a vizet. Addig keverjük, amíg a kávékeverék igazán habos nem lesz.

Halmozzuk a koktél tetejére. A dalgona martini tetejét szórjuk meg kakaóporral vagy instant kávéporral.

Pici svéd nyelvlecke a végére:

A Mys kifejezés kapcsolatban áll a mysig (kényelmes) melléknévvel és a mysigt (hangulatos) melléknévvel, és az att mysa igével, ami azt jelenti ölelgetni/bújni. Rengetegféle mys létezik: höst (ősz), jul (karácsony) vagy a kväll (este) mys. Vagy akár az adventmys.

Forrás: ITT és ITT