Kapcsolódjunk ki kreatívan. Keressünk olyan elvonulást, amelyik jólesik. Lehet ez a színezés, a rajzolás, a macramézás, a barkácsolás, az origamizás. Bármi, amit a két kezünkkel teszünk. Alkotásunk témája pedig lehet bármi más, nem kizárólag ünnepi. Akár a svéd dala lovak is.

A svédek életében a kézművesség többszáz évre vezethető vissza. Az iparosodás, ami Svédországot később érte utol, mint más országokban, a fa-, textil-, vas- és fémtermékeket előállító kézművesség hagyományaira épült. A kézművesség és a tárgyi alkotás a svéd kultúra része volt, s ezek a kézműves hagyományok tovább élnek a mai modern Svédországban is. Akár egészen kicsiben, az otthonokban is. Az ünnepek alkalmával pedig felértékelődnek. Az adventi elvonulás segíti a belső béke megteremtését az ünnepekre.

Kézműves karácsonyi díszek


A svéd kézművesség gyakran inkább szól a funkcionalitásról, mint a látványról. Ebben a felfogásban a design jobbá teheti az életünket a látvány és a használat által is. A funkció és az esztétikum közötti egyensúly a svéd kézművesség hagyományaihoz kötődik, és a hétköznapi tárgyakat is széppé teszi, legyen szó egy szőnyegről, egy pár kesztyűről, egy pulóverről vagy éppen a karácsonyfa díszekről.

Amiket akár magunk is elkészíthetünk. A svéd karácsonyfa díszítés a lakberendezéshez hasonlóan a kevesebb, több elvére épül. Egy tipikus svéd karácsonyfán van néhány különleges elegáns vagy különösen drága, híres porcelándísz, néhány giccses csecsebecse, és egyszerűbb díszek: mint az origamik, a papírból készült csillagsorok, a Dala ló girland, a piros szalagon fellógatott szalmafigurák és kis svéd papír zászlók. 

És persze nem maradhat el a karácsonyi kecske, az egyik legrégebbi svéd karácsonyi szimbólum, amit a karácsonyfa alatt, mellett vagy annak közelében a dohányzóasztalon, az ablakban helyeznek el. Karácsonyi kecskét pedig vásárolhatnak készen, de az sem szokatlan, hogy maguk készítsék el a svédek. Az óvodai, iskolai kézművesség része a dala-ló készítés.

A papírdíszeket a fára magunk is elkészíthetjük Fotó: Nordic NestAdventi elvonulás

Az adventi elvonulásnak több hozama is lehet. Az első és legfontosabb, még azelőtt, hogy a karácsonyra készülődnénk az, hogy megtaláljuk a belső békénket, lenyugodjunk, napról-napra elengedjük a hétköznapi stresszt.

És bár pont az otthonunkat szeretnénk ünnepi köntösbe öltöztetni, amihez rendet rakunk, szanálunk, takarítunk – a gyarapodó feladatokkal is növelhetjük a belső feszültségünket. Próbáljuk ki, amikor este hazaérünk, hogy valamilyen kézműves kikapcsolódáshoz nyúlunk. Hatásosabb módja a lenyugvásnak az alkotás, mint leülni a tévé elé, és az sem baj, ha erre csak egy bő félóránk van.

Mielőtt pedig nekiállnánk a rajzolásnak, színezésnek, gyapjú pulóverek nemezelésének, a Dala ló (Dalahäst) papírfüzér elkészítésének készítsünk ki mindent, ami az alkotáshoz szükséges lehet. Terítsünk le újságpapírt, viaszosvásznat a munkaterületre, gyújtsunk meg egy gyertyát és kapcsoljunk akár valamilyen karácsonyi zenét vagy mást, ami bennünket lecsendesít.

Engedjük meg magunknak, hogy aggódás nélkül élvezzük a kézművesség folyamatát. Próbáljuk ezt, az advent elvonulás alkalmával érzett nyugalmat tovább vinni az egész esténkre, az advent időszakára.

Svéd videó a papír karácsonyfa hajtogatásról

Fotó: Theforstfairy

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!